Expekt

Damkronornas medverkan i tre-nationsturneringen på finsk mark har inte haft den bästa starten. Det hela inleddes med en förlust mot hemmanationen, följt av ytterligare ett nederlag mot den tredje nationen Tjeckien. Under helgen fick det svenska laget en ny chans mot båda dessa motstånd, där man lyckades få lite medvind.

Det må ha varit motståndarna som inledde målskyttet i lördagsmötet med damlejonen, men deras lycka skulle inte hålla i sig alltför länge. Sara Hjalmarsson kunde få till en kvittering halvvägs in i första perioden, en ställning som höll sig genom nästan hela andra perioden. Men innan det var dags för ny vila tog Sverige chansen i powerplay där Thea Johansson tog ledningen. Bara sekunder senare kunde Elin Svensson utöka efter en fin passning från Jenny Antonsson.

Sverige fortsatte sedan pressa på även i den sista perioden där Finland valde att ta ut sin målvakt med fem minuter kvar att spela. Detta resulterade dock enbart i ett nytt svensk mål, då genom Lina Ljungblom. När slutsignalen ljöd stod det 4-1 på tavlan och Sverige hade därmed fått med sig sin första matchseger för säsongen.

Turneringen avrundades med en retur mot Tjeckien, som blev femtioprocentiga i första period där två av fyra skott sattes i mål. Laget fick tidigt powerplay då Annie Silén utvisades för hooking, vilket man förvaltade på bästa sätt. 2-0 kom sedan genom Denisa Krizova i den nionde matchminuten. Ledningen utökades ytterligare efter paus, men i samband med att Tjeckien bytte målvakt halvvägs genom matchen vände lyckan för Sverige. Michaela Hesova hade lagom ställt sig i buren när Sara Hjalmarsson spräckte den svenska nollan.

Med kvarten kvar att spela kom sedan en reducering från Lina Ljungblom vilket gav siffrorna 3-2 till Tjeckien. Svenskorna kämpade sedan in i det sista för att få till en kvittering, men närmare än så kom man aldrig. Trots resultatet får laget se sig nöjda med matchen, där man verkligen visade på styrka i sista tjugo.

Tre förluster och en seger blev alltså summan av denna samling i Vierumäki. Nästa gång som Damkronorna samlas är i november då man spelar en fem-nationsturnering i Schweiz.

Sveriges matchresultat tre-nationsturneringen i Finland

Sverige-Finland 0-2

Sverige-Tjeckien 3-4 (mål av Sara Hjalmarsson, Anna Kjellbin och Josefin Bouveng)

Finland-Sverige 1-4 (mål av Sara Hjalmarsson, Thea Johansson, Elin Svensson och Lina Ljungblom)

Tjeckien-Sverige 3-2 (mål av Sara Hjalmarsson och Lina Ljungblom)