LeoVegas

Karjala Tournament, mer känd som Karjala Cup, spelades år 2020 mellan datumen 5-8 november med de deltagande nationerna Sverige, Tjeckien, Finland och Ryssland. Det blev till slut Ryssland som med tre raka segrar lyckades bäst i turneringen. De poäng som lagen fick med sig i matcherna mot varandra tar de med sig till Euro Hockey Tour. Här nedanför hittar du tabellen för årets turnering, samt resultaten för samtliga matcher som spelats.

Tabell

#
Lag
M
V
OT
F
+/-
P
1
Ryssland
3
2
1
0
0
11 - 3
8
2
Tjeckien
3
2
0
0
1
5 - 4
6
3
Finland
3
1
0
0
2
5 - 10
3
4
Sverige
3
0
0
1
2
4 - 8
1

Resultat

Tjeckien
0 - 3
Ryssland
Finland
3 - 2
Sverige
Sverige
1 - 2 SO
Ryssland
Finland
0 - 2
Tjeckien
Tjeckien
3 - 1
Sverige
Ryssland
6 - 2
Finland

Vad är Karjala Tournament?
Karjala Tournament är kanske mer känd under namnet Karjala Cup i Sverige. Det är en liten turnering för landslag i ishockey för herrar och spelas vanligtvis endast under tre dagar mellan de fyra lagen Ryssland, Finland, Tjeckien och Sverige. Karjala Cup är den finska delen av turneringsserien European Hockey Tour (EHT) och anordnas årligen i början av November. På finska heter den Karjala-turnaus. Karjala Tournament brukar i Sverige inte räknas som en särskilt viktig tävling utan anses i stort sett vara turnering med träningsmatcher.

Historik
Turneringen har en föregångare som kallades för Sauna Cup och anordnades 1992 i Åbo. Det var Finlands första försök till en egen turnering. I Sauna Cup deltog inte Sverige utan det var USA, Tjeckien, Ryssland och Finland som tävlade. Efter den turneringen uppstod den inte igen förrän 1995 men då under namnet Christmas Cup. Anledningen kan bero på Finlands katastrofala insats i turneringen, de lyckades bara spela till sig en poäng och hamnade sist i turneringen. Ryssland vann turneringen och USA kom två, trea hamnade alltså Tjeckien.

Först 1996 bytte turneringen namn till dess nuvarande: Karjala Tournament. Sen dess har den anordnats i stort sett varje år. Namnet “Karjala” är det finska namnet för Karelen, men det är inte där turneringen spelas utan oftast i huvudstaden Helsingfors. Karjala heter den efter företaget “Karjala” som är ett av Finlands största ölmärken och huvudsponsor för turneringen.

En del av EHT
Karjala Cup är en del av EHT (European Hockey Tour) som är en serie hockeyturneringar som årligen återkommer och brukar ibland inofficiellt räknas som de europeiska mästerskapen i Hockey. I European Hockey Tour ingår förutom Karjala Tournament svenska Sweden Hockey Games (SHG), tjeckiska Czech Hockey Games och ryska Channel One Cup. Den totala vinnaren av serien med turneringar blir sedan vinnaren av European Hockey Tour. Det har förekommit att icke europeiska lag har deltagit i någon eller några av delturneringarna men poäng och resultat från de matcher där de deltagit har då inte räknats i EHT.

Oftast är det Finland som gör bäst ifrån sig i delturneringen Karjala Cup och vinner, men vanligtvis skickar inte landslagen sina bästa spelare till turneringen utan tar tillfället att testa unga lovande talanger för att se hur de klarar sig i landslagssammanhang. Gör de bra ifrån sig kan de då få tillfälle att delta i “viktigare” turneringar som exempelvis VM, OS eller World Cup of Hockey (tidigare Canada Cup).

Annons: ⇢ Svenska Spel Sport & Casino - Få 100 kr extra att spela för

Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-819100. Spelalagom.se