U18 VM 2019

/U18 VM 2019
U18 VM 20192018-11-14T11:13:12+00:00

U18 VM är ett världsmästerskap i ishockey som spelas varje år. Detta är den största turneringen för ungdomslandslagen i världen och denna gång går det hela av stapeln i de svenska städerna Örnsköldsvik och Umeå mellan datumen 18-28 april 2019. Turneringen har spelats sedan 1999 och är en plats där spelare från 10 olika landslag under 18 år får delta och även få ett startskott i en internationell ishockeykarriär.

Läs mer om U18 VM 2019

Spelschema

Läs mer

TV-tider

Läs mer

Resultat

Läs mer

Tabeller

Läs mer

Slutspel

Läs mer

Senaste nytt

Läs mer

Hur spelas turneringen?

De tio lag som deltar i U18-VM delas in i två grupper om fem där alla lag möter varandra en gång. De fyra främsta lagen ur vardera grupp går sedan vidare till ett klassiskt slutspel som inleds med kvartsfinaler och följs utav semifinaler, bronsmatch samt final. I slutspelet möter lagen i huvudsak motståndare ifrån den andra gruppen, men det kan även hända att lag ifrån samma grupp får mötas på isen igen. De två lagen som kommer sist i grupperna gör upp om vem som får stanna kvar i högsta divisionen i ett playoff-möte, där förloraren ersätts av vinnaren i den lägre inför det nästkommande året.

Sverige i U18 VM

Under åren så har de svenska småkronorna, som laget kallas, plockat hem ett antal medaljer ifrån mästerskapet. Hittills har det blivit 5 silver och 4 brons, där den senaste medaljen kom vid VM 2018. Då vann man bronsmatchen mot Tjeckien med 5-2. 2006 hölls turneringen till exempel på svensk mark och 2019 sker detta på nytt. Den här gången hoppas man på att få gå hela vägen till ett guld.

Tidigare upplagor av mästerskapet

1999 spelades den första upplagan av U18 VM och sedan dessa har detta evenemang återkommit en gång varje år. Turneringen burkar då hållas i april månad och föregås av turneringar i de lägre divisionerna, där lagen hoppas avancera och slutligen nå den högsta ligan.

Det lag som överlägset har vunnit flest mästerskap är USA, som även leder den totala medaljligan. Andra mycket framgångsrika nationer är Finland, Ryssland och Kanada som alla lyckats vinna turneringen.