HĂ€r presenterar vi all information om slutspelet i U18 VM 2023 för dam- och herrlandslag. Endast de frĂ€msta lagen i turneringen tar sig hit genom att placera sig tillrĂ€ckligt bra i gruppspelet. Mötena hĂ€r blir betydligt mer allvarliga, dĂ„ alla gĂ„r in stenhĂ„rt för vinst som enda alternativet. I slutspelet börjar man med kvartsfinaler, som följs av semifinaler varifrĂ„n segrarna tar sig till den stora finalen. Herrarnas VM-slutspel inleds den 27 april och den 30 april kröns de nya vĂ€rldsmĂ€starna. För damerna dröjer det tills den 12 januari innan slutspelet börjar, som avrundas med den stora finalen den 15 januari i Östersund.

Slutspelet U18 VM 2023

HÀr följer spelschemat för matcherna som kommer att spelas under slutspelet. Vilka lag som deltar i de olika matcherna stÄr klart i och med att gruppspelet Àr över.

Damernas VM-slutspel

Datum Tid Match
Torsdag 12 januari 2023 16:00 Kvartsfinal 1: Sverige-Slovakien
Torsdag 12 januari 2023 20:00 Kvartsfinal 2: Finland-Tjeckien
Lördag 14 januari 2023 12:00 Match om femteplats: Tjeckien-Slovakien
Lördag 14 januari 2023 16:00 Semifinal 1: USA-Sverige
Lördag 14 januari 2023 20:00 Semifinal 2: Kanada-Finland
Söndag 15 januari 2023 16:00 Bronsmatch
Söndag 15 januari 2023 20:00 Final

Herrarnas VM-slutspel

Datum Tid Match
Torsdag 27 april 2023 12:30 Kvartsfinal 1
Torsdag 27 april 2023 15:00 Kvartsfinal 2
Torsdag 27 april 2023 17:30 Kvartsfinal 3
Torsdag 27 april 2023 20:00 Kvartsfinal 4
Lördag 29 april 2023 15:00 Semifinal 1
Lördag 29 april 2023 19:00 Semifinal 2
Söndag 30 april 2023 15:00 Bronsmatch
Söndag 30 april 2023 19:00 Final

🏆 SĂ„ spelas slutspelet i U18 hockey-VM 2023

I den andra halvan av vÀrldsmÀsterskapet för U18-landslag blir matcherna allt viktigare ju lÀngre turneringen fortskrider. Lagen behöver se till att vara pÄ tÄrna inför samtliga möten, dÄ det hÀr Àr vinna eller försvinna som gÀller. PÄ den hÀr sidan presenterar vi all information som du behöver inför slutspelet i U18 VM 2023.

Herrarnas slutspel inkluderar Ätta nationer, samtidigt som damernas har plats för sex lag, vilket Àr en nÄgot udda siffra i det hÀr sammanhanget. Detta har att göra med att de allra bÀsta lagen slÀpps rakt in i semifinalerna och dÀrmed slipper ta sig igenom kvartsfinalerna.

🏒 Vilka lag gĂ„r vidare till slutspelet?

I damernas turnering avancerar alla fyra lag ifrÄn grupp A till slutspelet. De tvÄ bÀsta lagen Àr dessutom direktkvalificerade till semifinal och slipper dÀrmed kÀmpa sig förbi kvartsfinalerna. HÀr gör istÀllet de tvÄ sÀmre lagen ifrÄn grupp A upp mot de tvÄ bÀsta lagen ifrÄn grupp B.

För herrarna avancerar sammanlagt Ätta av de tio lagen och dÄ Àr det de fyra av fem bÀsta lagen ur vardera grupp som nÄr VM-slutspelet. De tvÄ sÀmsta lagen i Grupp A och Grupp B kommer att spela för nedflyttning och inte ingÄ i kampen om medaljer.

🏟 Var spelas slutspelsmatcherna?

I damernas mĂ€sterskap kommer samtliga matcher Ă€ga rum i Östersund och Östersund Arena. I herrarnas turnering kommer bĂ„da arenorna som anvĂ€nts under gruppspelet Ă€ven att nyttjas under slutspelet. De lag som kommer etta och tvĂ„a i sina grupper fĂ„r stanna kvar i de arenor som de spelat sina gruppspelsmatcher i för att spela sina kvartsfinaler, samtidigt som grupptreorna och fyrorna fĂ„r resa till den andra vĂ€rdstaden. Herrarnas U18-VM spelas i Schweiz (Basel och Porrentruy).

đŸ€·đŸŒ Hur funkar slutspelet i U18 VM?

Spelschemat för herrarnas U18-VM 2023 Àr ej uppdaterade dÄ spelschemat icke Àr faststÀllt. Tiderna nedan Àr preliminÀra för herrarnas mÀsterskap.

Kvartsfinaler

För herrarna inleds slutspelet med fyra kvartsfinaler som alla Àger rum pÄ torsdagen den 27 april. Just dessa matcher Àr nog nÄgra av de viktigaste i hela mÀsterskapet, dÄ man vid en seger garanterar spel i inte bara en, utan tvÄ matcher till. I damernas turnering spelas ovanligt nog bara tvÄ kvartsfinaler och dessa Àger rum under torsdagen den 12 januari. HÀr listar vi datum och tid för samtliga kvartsfinaler.

 • Torsdag 12 januari kl. 16:00 Kvartsfinal 1 damer
 • Torsdag 12 januari kl. 20:00 Kvartsfinal 2 damer
 • Torsdag 27 april kl. 14:30 Kvartsfinal 1 herrar
 • Torsdag 27 april kl. 15:30 Kvartsfinal 2 herrar
 • Torsdag 27 april kl. 18:30 Kvartsfinal 3 herrar
 • Torsdag 27 april kl. 19:30 Kvartsfinal 4 herrar

Semifinaler

Redan i semifinalerna har lagen möjligheten att sÀkra en medalj i turneringen. GÄr man vinnande ur sin semifinal Àr man nÀmligen inte bara klar för VM-final, utan man Àr Àven garanterad att ta hem antingen ett guld eller ett silver. HÀr listar vi datum och tid för semifinalerna.

 • Lördag 14 januari kl. 16:00 Semifinal 1 damer
 • Lördag 14 januari kl. 20:00 Semifinal 2 damer
 • Lördag 29 april kl. 14:30 Semifinal 1 herrar
 • Lördag 29 april kl. 18:30 Semifinal 2 herrar

Medaljmatcher

PĂ„ den sista dagen under mĂ€sterskapen ska medaljerna delas ut och detta sker under guld- och bronsmatcherna. BĂ„da dessa möten Ă€ger rum pĂ„ en och samma dag och Ă€r en hĂ€rlig fest, dĂ€r glĂ€djen oftast Ă€r stor hos alla supportrar – oavsett vilken nation man hejar pĂ„. HĂ€r listar vi datum och tid för medaljmatcherna.

 • Söndag 15 januari kl. 16:00 Bronsmatch damer
 • Söndag 15 januari kl. 20:00 Final damer
 • Söndag 30 april kl. 14:30 Bronsmatch herrar
 • Söndag 30 april kl. 18:30 Final herrar

đŸ„… Vilka lag möts i VM-slutspelet?

I bÄde damerna och herrarnas turneringar sÄ Àr det pÄ förhand bestÀmt vilka lag som kommer att möta varandra under VM-slutspelen. I damernas turnering Àr de tvÄ bÀsta lagen ifrÄn grupp A direktkvalificerade till semifinal, dÀr de bÄda lagen placeras in pÄ varsin sida i slutspelstrÀdet. De fyra resterande lagen som avancerar till slutspelet möts i de tvÄ kvartsfinalerna enligt följande upplÀgg:

SÄhÀr kommer damernas kvartsfinaler att spelas:
Trean i grupp A möter tvÄan i grupp B
Fyran i grupp A möter ettan i grupp B

Precis som i mÄnga andra hockeyturneringar sÄ Àr det herrarnas placeringar i gruppspelet som avgör vilket motstÄnd som sedan vÀntar i slutspelets inledande skede. Laget som placerar sig högst upp i grupp A fÄr möta laget som kommer fyra i grupp B, samtidigt som vinnaren av grupp B fÄr möta det fjÀrde laget i grupp A. Lagen som i sin tur kommer tvÄa i sina grupper fÄr möta det tredjeplacerade laget i den andra gruppen, vilket gör att alla lag fÄr möta pÄ ett lag som man inte spelat mot tidigare. LÀngre fram i tÀvlingen finns det dock en chans för lag som spelade i samma grupp att mötas pÄ nytt.

SÄhÀr kommer herrarnas kvartsfinaler att spelas:
Vinnaren grupp A-Fyran grupp B
Vinnaren grupp B-Fyran grupp A
TvÄan Grupp A-Trean grupp B
TvÄan grupp B-Trean grupp A

Lagen som kommer etta och tvÄa i respektive grupp fÄr spela sina kvartsfinaler i samma arena som deras gruppspel Àgt rum, vilket innebÀr att de slipper resa inför den viktiga matchen. Inför semifinalerna sammansluter alla lagen till turneringens huvud-arena.

Seedning avgör herrarnas semifinal-möten

Sedan 2021 sÄ seedas herrarnas slutspelslag utifrÄn sina placeringar i gruppspelet. Denna seedning avgör vilka lag som möter varandra i semifinalerna, dÀr lag ifrÄn samma grupp kan mötas pÄ nytt. Seedningen Àr baserad pÄ lagens placering i gruppen, antalet ihopsamlade poÀng, mÄlskillnad samt antalet gjorda mÄl. Det bÀsta laget hÀr möter det sÀmst rankade lagen i den ena semifinalen, samtidigt som de andra tvÄ lagen möts i den andra matchen.

SÄhÀr sÄg seedningen ut mellan lagen i slutspelet 2022:
1: USA (gruppetta, 9 poÀng)
2: Sverige (gruppetta 6 poÀng)
3: Finland (grupptvÄa, 6 poÀng)
4: Tjeckien (grupptvÄa 5 poÀng)
5: Kanada (grupptrea, 4 poÀng)
6: Schweiz (grupptrea, 3 poÀng)
7: Lettland (gruppfyra, 3 poÀng)
8: Tyskland (gruppfyra, 0 poÀng)

🇾đŸ‡Ș Vilka lag kan Sverige möta i VM-slutspelet?

De svenska damerna spelar i grupp A och kommer pÄ sÄ vis vara direktkvalificerade för slutspel. Deras placering i gruppen avgör dock om de kommer gÄ direkt till semifinal, eller om de tvingas genomgÄ en kvartsfinal mot ett lag ifrÄn grupp B. HÀr Äterfinns Tjeckien och Schweiz som troliga slutspelsmotstÄndare men ocksÄ Japan och Slovakien. I semifinalen kan man sedan fÄ möta pÄ Kanada eller USA ifrÄn grupp A pÄ nytt.

För herrarna vÀntar ett motstÄnd ifrÄn grupp B i kvartsfinalen, dÀr Finland, USA, Lettland, Norge och Schweiz Äterfinns. Ju högre placering man fÄr i sin grupp, desto enklare motstÄnd vÀntar i kvartsfinal. Skulle man till exempel vinna sin grupp kan man med stor sannolikhet fÄ möta Norge eller Lettland, medan en sÀmre placering kan göra att man stÀlls mot nÄgon av de stora giganterna. I semifinalen finns sedan möjligheten att möta ett lag ifrÄn den egna gruppen.

đŸ„‡ U18 VM 2023 finaler

VĂ€rldsmĂ€sterskapets stora höjdpunkt Ă€r naturligtvis den allra sista matchen, dĂ€r en ny mĂ€stare ska koras. Men vĂ€gen hit Ă€r lĂ„ng och det Ă€r mĂ„nga hinder som mĂ„ste passeras innan man kan ta en plats hĂ€r. Herrarnas final i U18 VM 2022 spelas pĂ„ söndagen den 30 april i Schweiz. Damernas VM-final Ă€ger i sin tur rum söndagen den 15 januari 2023 i Östersund och Östersund Arena med tekning 20:00.

🏆 Vilka vann U18 VM 2022?

Kanada var laget som tog hem sitt sjÀtte guld i samband med damernas turnering i fjol. PÄ herrsidan blev Sverige mÀstare för andra gÄngen i historien efter guld 2019 och nu 2022.

🇾đŸ‡Ș Hur mĂ„nga gĂ„nger har Sverige vunnit U18 VM?

De svenska killarna tog 2019 hem guldet pÄ hemmaplan nÀr man besegrade Ryssland i den stora finalen och vann sedan VM-finalen mot USA 2022 sÄ SmÄkronorna har tvÄ VM-guld pÄ U18-sidan. För damerna vÀntar man fortfarande pÄ att fÄ lyfta VM-pokalen, dÄ man hittills endast vunnit silver.

🏒 Vilka kan Sverige stĂ€llas mot i kvartsfinalen?

För damerna Àr det störst chans att man fÄr tampas med Tjeckien eller Schweiz i kvartsfinalen, följt av en match mot USA eller Kanada i semin. För herrarna finns det fler alternativ dÀr nÄgon av Finland, USA, Schweiz, Lettland eller Norge vÀntar i kvarten.

⭐ Tidigare finalmöten i U18 hockey VM