Hockey OS 2022 i Kina

Hem/Hockey OS 2022 i Kina
Hockey OS 2022 i Kina2023-10-03T12:04:00+02:00

Olympiska vinterspelen 2022 kommer att hållas i Kinas huvudstad Peking mellan den 4-20 februari och ishockey är en av de 15 sporter som man tävlar i. Turneringen brukar vara väldigt populär, såväl bland spelare som hos publiken och många anser att ett guld i OS är en större bedrift än ett VM-guld. Att lyckas plocka medalj i bägge turneringarna under ett och samma år är möjligt, någonting som bland annat Tre Kronor lyckats med.


I herrarnas turnering deltar 12 nationer som delats in i tre grupper om fyra lag. Efter ett klassiskt gruppspel väntar kvalificeringsmatcher och slutspel där man slutligen kommer kora en ny olympisk mästare. I damernas turnering deltar från och med i år tio nationer, där de åtta främsta avancerar till kvartsfinal.

Läs mer om Hockey OS 2022

Spelschema

calendar
Läs mer

TV-tider

television
Läs mer

Resultat

scoreboard
Läs mer

Tabeller

tabeller
Läs mer

Slutspel

schedule
Läs mer

Senaste nytt

nyheter
Läs mer

Senaste nytt om Hockey OS 2022

Visa fler nyheter

🏒 Hur spelas turneringen?

Herrarnas olympiska turnering

OS-turneringen i Kina 2022 för herrar kommer att delas upp i tre grupper, Grupp A, Grupp B och Grupp C. I dessa grupper kommer fyra lag att finnas, vilket innebär att totalt tolv nationer deltar i OS-turneringen på herrsidan. De tre gruppettorna går direkt till kvartsfinal tillsammans med den bästa grupptvåan från de tre grupperna. Samtliga övriga lag kommer sedan att spela kval till slutspelet för att kunna nå en av kvartsfinalplatserna tillsammans med de redan klara lagen.

Lagen som deltar i herrarnas hockey OS 2022 är:

  • 🇩🇰 Danmark
  • 🇫🇮 Finland
  • 🇨🇦 Kanada
  • 🇨🇳 Kina
  • 🇱🇻 Lettland
  • Ryska Olympiska Kommittén
  • 🇨🇭 Schweiz
  • 🇸🇰 Slovakien
  • 🇸🇪 Sverige
  • 🇨🇿 Tjeckien
  • 🇩🇪 Tyskland
  • 🇺🇸 USA

Damernas olympiska turnering

På damsidan så spelas turneringen emellan tio lag uppdelade i två grupper, Grupp A och Grupp B. De fem bästa nationerna spelar i Grupp A. Alla dessa fem spelar om bästa placering i gruppen, men är redan klara för kvartsfinal. De tre bästa lagen från Grupp B går också till kvartsfinal. Sedan spelas slutspelet som vanligt.

Lagen som deltar i damernas hockey OS 2022 är:

  • 🇩🇰 Danmark
  • 🇫🇮 Finland
  • 🇯🇵 Japan
  • 🇨🇦 Kanada
  • 🇨🇳 Kina
  • Ryska Olympiska Kommittén
  • 🇨🇭 Schweiz
  • 🇸🇪 Sverige
  • 🇨🇿 Tjeckien
  • 🇺🇸 USA

🌍 I vilka städer spelas ishockeyn under OS 2022?

De olympiska spelen spelas i Kinas huvudstad Peking 2022. Ishockeymatcherna kommer att spelas i Beijing National Indoor Stadium och Wukesong Arena. De tar in 18 000 respektive 10 000 åskådare.

⭐ Får NHL-spelarna delta i OS?

Till OS 2022 i Peking så får NHL-spelarna vara med igen. När OS gick av stapeln 2018 så fanns inga NHL-spelare med i turneringen, men under OS 2022 och 2026 så kommer de vara fria att delta.

🔥 Kvalet till Olympiska Spelen 2022

För att ta sig till OS så kvalar sig inte alla in. Tre Kronor på herrsidan har till exempel fått en av åtta platser till mästerskapet i egenskap av ett högt rankat land inom hockeyvärlden. På damsidan så fick Damkronorna i sin tur kvala sig in till turneringen.

Herrarnas kval till OS

Tolv lag kommer att delta i herrarnas olympiska turnering. Åtta av dessa lag har kvalificerat sig via världsrankingen. Rankingen baseras på resultaten mellan VM 2017-2020 samt de Olympiska Spelen 2018. De lag som kvalificerat sig för OS 2022 via världsrankingen är Kanada, Ryssland, Finland, USA, Sverige, Tyskland, Tjeckien och Schweiz.

Tre lag har tagit sig till OS genom att kvala sig in under OS-kvalet i september. Dessa länder är Lettland, Danmark och Slovakien. Sedan är även Kina direktkvalificerade till OS i Peking i egenskap av värdland.

Damernas kval till OS

Tio länder kommer att delta i damernas OS-turnering. Sju av dessa lag gick direkt till turneringen utan att kvala sig in. Sex av lagen är topprankade på världsrankingen och är kvalificerade till mästerskapet på grund av detta. Sedan är Kina kvalificerade som värdnation.

Turneringens sista tre lag togs fram under kvalturneringarna som arrangerades i november 2021, där Sverige tog emot Slovakien, Sydkorea och Frankrike för matcher i Luleå. Efter tre raka segrar kunde man vinna sin turnering och därmed ta en av OS-platserna. Liknande turneringar spelades samtidigt i Tyskland och Tjeckien, där Danmark och Tjeckien gick vinnande ur kamperna.

📆 När spelas Ishockey OS 2022?

De Olympiska Spelen börjar den 4 februari och avslutas den 20 februari. Damernas hockeyturnering spelas mellan den 3 februari och 17 februari medan herrarnas turneringen startar den 9 februari och avslutas den 20 februari.

🌍 Var spelas Vinter OS 2022?

Vinter-OS kommer att hållas i den kinesiska huvudstaden Peking. Arenor för ishockeyn är Wukesong Arena och Beijing National Indoor Stadium.

🏆 Vem kommer vinna OS-guld?

Vilket lag som kommer att vinna OS är svårt att säga på förhand. Men på herrsidan är Kanada som alltid favoriter till att knipa OS-guldet, inte minst 2022 då NHL-spelarna är tillbaka till OS. På damsidan får USA ses som favoriter, tillsammans med Kanada då.

🇸🇪 Sveriges hockeylandslag i OS

På herrsidan så är Tre Kronor det fjärde mest framgångsrika landslaget i OS-sammanhang genom tiderna. Den första medaljen tog man redan 1928 under OS i Schweiz då man knep silvret bakom Kanada efter finalförlust med hela 11-0. Den senaste medaljen kom 2014 i Sochi, även då efter finalförlust mot Kanada men denna gång med 3-0. Tre Kronor har totalt nio medaljer i de Olympiska Spelen. Två guld, tre silver och fyra brons. 1994 och 2006 är åren som laget stod allra högst upp på prispallen. Här summerar vi lagets deltagande i tidigare hockey OS.

OS 1920: Fjärde plats
OS 1924: Fjärde plats
OS 1928: OS-silver
OS 1936: Femte plats
OS 1948: Fjärde plats
OS 1952: OS-brons
OS 1956: Fjärde plats
OS 1960: Femte plats
OS 1964: OS-silver
OS 1968: Fjärde palts
OS 1972: Fjärde plats
OS 1980: OS-brons
OS 1984: OS-brons
OS 1988: OS-brons
OS 1992: Femte plats
OS 1994: OS-guld
OS 1998: Femte plats
OS 2002: Femte palts
OS 2006: OS-guld
OS 2010: Femte plats
OS 2014: OS-silver
OS 2018: Femte plats
OS 2022: Fjärde plats

🥇 Tre Kronors trupp OS 1994:

Under OS i Lillehammer 1994 så vann Sverige sitt första OS-guld någonsin med en ung Peter Forsberg i spetsen. Tre Kronor leddes då av legendaren Curt Lundmark. I gruppspelet så ställdes Tre Kronor mot Slovakien, Italien, Kanada, USA och Frankrike i Grupp B. Sverige tog tre segrar, spelade en oavgjord och förlorade en match och slutade till sist trea i gruppen men avancerade till kvartsfinal.

I kvartsfinalen så ställdes Tre Kronor mot Tyskland som överraskande hade knipit andraplatsen i Grupp A. Kvartsfinalen blev en lätt match för Sverige som nollade tyskarna och vann till slut med 3-0. I semifinalen blev det tuffare, där Ryssland väntade. Sverige såg ut att ha en bekväm ledning med 4-1 i den sista perioden. Men efter två ryska mål inom loppet av tio sekunder i matchens slutskede, så blev det en rejäl rysare den sista minuten. Men Sverige och Tommy Salo höll undan och tog sig till OS-final.

När det vankades OS-final så stod Kanada för motståndet, ett Kanada som besegrade Finland i semifinalen. Tre Kronor tog ledningen tidigt i matchen genom Tomas Jonsson. Sedan dröjde det länge innan en kanadensisk kvittering. Med elva minuter kvar av matchen kvitterade Kanada genom Paul Kariya, två minuter senare tog man ledningen i matchen och Sverige var i brygga. Men med två minuter kvar av matchen så kom en svensk kvittering. Magnus Svensson kvitterade till 2-2 i powerplay i OS-finalen.

Finalen gick sedermera till straffläggning, en straffläggning som går till historien som en av de häftigaste idrottsupplevelserna i svensk historia, tillsammans med VM-bronset i fotboll samma år. Efter fem straffar vardera så hade båda lagen gjort två mål i straffläggningen. Det innebar att det var dags för sudden death-straffar. Magnus Svensson inledde för Sverige och missade. För Kanada så tog Peter Nedved pucken men sköt utanför. Som andra straffskytt plockade Sverige fram Peter Forsberg. ”Foppa” hade precis som Magnus Svensson gjort mål i den första straffomgången. Den dåvarande 21-åringen steppade fram och lurade en hel hockeyvärld och inte minst Kanadas målvakt Corey Hirsch i en straff som än idag är en av de mest klassiska i svensk idrottshistoria. I och med Forsbergs straffmål så behövde Kanada göra mål för att hålla OS-finalen vid liv. Paul Kariya för Kanada mot Tommy Salo i det svenska målet. Och visst var det den svenska målvakten som skulle gå segrande ur striden. Tommy Salo kastade sig och räddade Kariyas straff med ena benskyddet och blev stor guldhjälte för Sverige. OS-guld till Tre Kronor för första gången någonsin.

Målvakter: Tommy Salo, Håkan Algotsson, Michael Sundlöv
Backar: Tomas Jonsson, Christian Due-Boje, Leif Rohlin, Magnus Svensson, Fredrik Stillman, Kenny Jönsson, Roger Johansson.
Forwards: Patrik Juhlin, Roger Hansson, Håkan Loob, Stefan Örnskog, Niklas Eriksson, Daniel Rydmark, Jonas Bergqvist, Jörgen Jönsson, Peter Forsberg, Charles Berglund, Andreas Dackell, Mats Näslund, Patric Kjellberg.
Förbundskapten: Curt ”Curre” Lundmark

🥇 Tre Kronors trupp OS 2006:

Åtta år efter OS-guldet i Lillehammer så var det dags för Tre Kronor att ännu en gång få bära en guldmedalj runt halsen. OS i Turin 2006 blev en härlig turnering med svenska ögon sett. Bengt-Åke Gustafsson ledde Tre Kronor som förbundskapten och hade ett stjärnspäckat lag att ta hand om.

Sverige tillhörde Grupp B och hade inget allt för övertygande gruppspel. Seger i premiären mot Kazakstan följdes upp av förlust med 0-5 mot Ryssland. Efter segrar mot Lettland och USA så fick även Tre Kronor se sig besegrade av Slovakien i en match som slutade 0-3. Men man säkrade åtminstone en kvartsfinalplats som grupptrea.

Och i slutspelet så trappade Sverige upp rejält. I kvartsfinalen besegrade Tre Kronor Schweiz med 6-2 och avancerade till semifinal. I semifinalen så krossade Sverige ett Tjeckien med hela 7-3 och var därmed klara för OS-final i Turin.

OS-finalen skrivs in i historieböckerna där Sverige tog sitt andra OS-guld genom tiderna. Rivalen Finland stod för motståndet. De finska lejonen hade inför finalen inte förlorat en enda match under turneringens gång och sågs som små favoriter till OS-guldet. Finland inledde också bäst i finalen och tog ledningen genom Kimmo Timonen i den första perioden. Den svenska kvitteringen dröjde till period två när Henrik Zetterberg turligt satte 1-1 för Sverige. Nio minuter senare tog Tre Kronor ledningen genom Niklas Kronwall i powerplay. Men den svenska glädjen blev kortvarig. En och en halv minut efter Kronwalls ledningsmål så kvitterade Finland omgående till 2-2 genom Ville Peltonen.

Den tredje perioden fick dock en rafflande start. Direkt efter tekning så gjorde Sverige det matchavgörande målet till 3-2. Mats Sundin vann tekningen, Peter Forsberg transporterade pucken in till den finska zonen och spelade tillbaka till Sundin som i sin tur droppade pucken mot Nicklas Lidström som stänkte upp 3-2 till ett svenskt ledningsmål.

Finland försökte sedan hitta en kvittering och skapade flertaliga chanser. I slutminuten stod målvakten Henrik Lundqvist på huvet och gjorde flera kvalificerade räddningar och kunde hjälpa sitt Tre Kronor till att ta ett andra OS-guld i historien.

Målvakter: Henrik Lundqvist, Mikael Tellqvist och Stefan Liv
Backar: Kenny Jönsson, Nicklas Lidström, Mattias Öhlund, Mattias Norström, Christian Bäckman, Niclas Hävelid, Daniel Tjärnqvist och Niklas Kronwall
Forwards: Henrik Zetterberg, Henrik Sedin, Daniel Sedin, Mats Sundin, Daniel Alfredsson, Per-Johan Axelsson, Peter Forsberg, Mika Hannula, Tomas Holmström, Jörgen Jönsson, Fredrik Modin, Samuel Påhlsson och Mikael Samuelsson
Förbundskapten: Bengt-Åke Gustafsson

Damkronornas meriter i OS

På damsidan så har Damkronorna lyckats ta medalj två gånger i OS-sammanhang. Detta är dock ett mycket bra resultat då OS-turneringen på damsidan endast spelats sedan 1998. Det blev ett silver 2006 i Turin och en bronsmedalj 2002 i Salt Lake City. Lägg därtill två fjärdeplatser från 2010 och 2014. Under de senaste åren har laget dock haft det betydligt tuffare i turneringen och slagits ut i kvartsfinalen. Här summerar vi lagets deltagande i tidigare hockey OS.

OS 1998: Femte plats
OS 2002: OS-brons
OS 2006: OS-silver
OS 2010: Fjärde plats
OS 2014: Fjärde plats
OS 2018: Sjunde plats
OS 2022: Åttonde plats

📖 Tidigare upplagor av Olympiska mästerskapet i ishockey

För herrar så har de Olympiska Spelen i ishockey spelats ända sedan 1920, då startskottet kom i belgiska Antwerpen. Sedan dess har turneringen spelats var fjärde år med undantaget under det andra världskriget under början av 1940-talet. Efter OS 1992 så spelades OS igen två år senare, 1994 i Lillehammer. Därefter gick turneringen in i spel var fjärde år igen.

På damsidan så har turneringen spelats sedan 1998. År 1992 röstades ishockey för damer in på kongressen, och sedan 1998 i Nagano så har det alltså varit en sport på OS-schemat. Endast sex turneringar har spelats hittills. OS-turneringen i Peking blir den sjunde i ordningen.

Här listar vi alla tidigare vinnare av OS

Herrar:
1920: Kanada, 1924: Kanada, 1928: Kanada, 1932: Kanada, 1936: Storbritannien
1948: Kanada, 1952: Kanada, 1956: Sovjetunionen, 1960: USA, 1964: Sovjetunionen
1968: Sovjetunionen, 1972: Sovjetunionen, 1976: Sovjetunionen, 1980: USA, 1984: Sovjetunionen
1988: Sovjetunionen, 1992: OSS, 1994: Sverige, 1998: Tjeckien, 2002: Kanada
2006: Sverige, 2010: Kanada, 2014: Kanada, 2018: Ryska Olympiska Kommittén, 2022: Finland

Damer:
1998: USA, 2002: Kanada, 2006: Kanada, 2010: Kanada, 2014: Kanada
2018: USA, 2022: Kanada

⏩ Kommande Olympiska turneringar i ishockey

Nästa Olympiska Spel att ta vid är OS 2026 i Milano. Sverige var med värdstäderna Åre och Östersund med och tävlade om att få arrangera OS 2026, men istället för Östersund Arena så kommer alltså även hockeyn att spelas i Italien.

🏅 Medaljligan i OS

Här listar vi alla medaljer som lagen tagit hem i ishockeyns olympiska turneringar under åren. Kanada är de mest framgångsrika bland både herrarna och damerna.

Herrar:

Land Guld Silver Brons Totalt
Kanada 9 4 3 16
Sovjetunionen 7 1 1 9
USA 2 8 1 11
Sverige 2 3 4 9
Tjeckien 1 0 1 2
Storbritannien 1 0 1 2
EUR 1 0 0 1
OAR 1 0 0 1
Tjeckoslovakien 0 4 4 8
Finland 1 2 4 7
Tyskland 0 1 1 2
Ryssland 0 1 1 2
ROC 0 1 0 1
Schweiz 0 0 2 2
Slovakien 0 0 1 1
Västtyskland 0 0 1 1

Damer:

Land Guld Silver Brons Totalt
Kanada 5 2 0 7
USA 2 4 1 7
Sverige 0 1 1 2
Finland 0 0 4 4
Schweiz 0 0 1 1

Uppdaterad 3 oktober, 2023

En kommentar

  1. kristoffer 2013/12/30 vid 21:38- Svara

    Swchich
    Är sämre

Skriv en kommentar