Spelschema Hockey VM 2024

Spelschema Hockey VM 20242024-05-25T22:12:51+02:00

Expekt

Här hittar du det kompletta spelschemat med samtliga datum och tider för matcherna som spelas under världsmästerskapet i ishockey år 2024. Totalt kommer 64 spännande matcher äga rum under turneringen som spelas mellan den 10-26 maj i Tjeckien. Hela 16 landslag medverkar i ishockey VM och kommer alla hinna med att spela sju matcher vardera under gruppspelet, där alla lag möter varandra. På vår grupp-sida kan du se den aktuella ställningen mellan lagen.

De fyra bästa lagen ifrån varje grupp avancerar sedan till slutspelet. Den stora VM-finalen avgörs den 26 maj på O2 Arena i Prag. I listan nedan kan du se spelschema över samtliga matcher samt vilka kanaler och streaming-tjänster som visar de olika mötena under hockey VM 2024.

Hela spelschemat för hockey VM 2024

Spelschema för slutspelet hockey VM 2024

Datum Tid Match
Tors 23 maj 16:20 Kvartsfinal 1: Kanada – Slovakien (Prag)
Tors 23 maj 16:20 Kvartsfinal 2: Schweiz – Tyskland (Ostrava)
Tors 23 maj 20:20 Kvartsfinal 3: Tjeckien – USA (Prag)
Tors 23 maj 20:20 Kvartsfinal 4: Sverige – Finland (Ostrava)
Lör 25 maj 14:20 Semifinal 1: Sverige – Tjeckien (Prag)
Lör 25 maj 18:20 Semifinal 2: Kanada – Schweiz (Prag)
Sön 26 maj 15:20 Bronsmatch: Sverige – Kanada
Sön 26 maj 20:20 Final: Tjeckien – Schweiz

Senaste nytt från Hockey VM 2024

Tre Kronor firar VM gulder 2018

2018 lyfte Tre Kronor VM-bucklan – är 2024 året då detta sker igen? Foto: Bildbyrån

Samtliga tider i vårat hockey VM spelschema är angivna i svensk tid. Observera att tider och kanaler i hockey VM schemat kan komma att ändras kort inpå matchstart, samt att VMhockey.se ej ansvarar ej för detta.

2024 års världsmästerskap i ishockey kommer att spelas i Tjeckien, närmare bestämt i den tjeckiska huvudstaden Prag samt den östra storstaden Ostrava. Beslutet kring värdnation togs vid Internationella Ishockeyförbunds kongress i september 2020 och städerna är desamma som höll i turneringen våren 2015.

Turneringen är den 87:e upplagan som spelas och Kanada går här in som regerande världsmästare efter finalsegern mot Tyskland år 2023. Det svenska landslaget hoppas i sin tur nå en möjlig medaljchans efter förra årets överraskande uttåg i kvartsfinalen mot Lettland.

Den ena arenan som kommer att hålla i matcher under turneringen är O2 Arena i Prag, som ses som en av Europas främsta hockeyarenor. Den byggdes inför 2004 års världsmästerskap och tar årligen emot hundratusentals besökare. Arenan i Ostrava, Ostrava Arena, höll även den i matcher under VM 2004 och 2015 och genomgick en större ombyggnad inför den första av turneringarna. Publikmässigt tar arenan in strax över 8 800 åskådare vid en hockeymatch, samtidigt som O2 Arena har plats för 17 500 i publiken.

Framtida världsmästerskap i ishockey

Vilken nation som får äran att arrangera turneringen bestäms redan ett par år innan själva turneringen går av stapeln. Redan nu står det klart var de kommande årens mästerskap i ishockey kommer att äga rum under de kommande åren.

När hockey VM avgörs 2025 kommer turneringen återigen att hållas på svensk mark, då i ett delat värdskap tillsammans med Danmark. Matcherna kommer spelas i svenska huvudstaden Stockholm och danska Herning. Senast som ishockey VM spelades i Sverige var 2013, då Sverige vann guld inför hemmapubliken i Globen. Kan det kanske bli så även den här gången?

2026 blir det Schweiz som får äran att hålla i världsmästerskapet, någonting som man gjorde senast år 2009. Här kommer turneringen att avgöras i Zürich och Fribourg. År 2027 kommer turneringen hamna i Tyskland, då i städerna Düsseldorf och Mannheim.

 • Hockey VM 2024 i Tjeckien: 10-26 maj
 • Hockey VM 2025 i Sverige och Danmark: 9-25 maj
 • Hockey VM 2026 i Schweiz: 15-31 maj
 • Hockey VM 2027 i Tyskland: 14-30 maj

📅 Fullständigt ishockey VM 2024 spelschema

Under de dryga tre veckor som ishockey VM 2024 pågår kommer hela 64 matcher att äga rum. Världsmästerskapets inleds med de första matcherna på fredagen den 10 maj och gruppspelet pågår sedan fram till och med tisdagen den 21 maj 2024.

Under de tolv dagarna kommer hela 56 möten att avverkas, där lagen gör upp mot varandra inom de två grupperna. Totalt hinner varje landslag med sju gruppspelsmatcher vardera, där viktiga poäng står på spel.

Direkt efter gruppspelet inleds slutspelet, som sedan pågår fram tills att mästerskapet avrundas på söndagen den 26 maj 2024. Till slutspelet avancerar de åtta främsta nationerna, där varje enskild match är avgörande för deras fortsatta resa i turneringen.

Vårat hockey VM spelschema kommer att uppdateras med matcherna ifrån slutspelet så fort lagen som ska spela där är färdiga.

🥅 Visste du att…
… rekordet för antalet mål i en och samma VM-match är 47 stycken! Detta skedde under VM 1949 när Kanada nollade Danmark och gjorde i snitt ett mål varannan minut.

Under enbart den sista perioden nätade laget hela 18 gånger.

📆 Schemat för VM-gruppspelet

Under gruppspelet har samtliga lag ett fullspäckat schema framför sig, där det är match näst intill varje dag. Som mest får lagen spela match två dagar på raken och får därefter en vilodag innan det är dags igen.

Under veckodagarna spelas fyra matcher per dag, med undantag för den sista dagen för gruppspelet, där den slutliga ställningen i tabellerna ska avgöras. På lördagarna och söndagarna finns i sin tur hela sex möten att följa och VM-sändningarna drar då igång redan vid lunchtid.

Som mest spelas två matcher samtidigt, vilket gör att du kan se nästan samtliga matcher i realtid. Tiderna som gäller för matcherna under gruppspelet är 16:20 och 20:20 svensk tid, samt 12:20 för de tidigare matcherna som spelas under helgerna.

Notera att det inte är någon tidsskillnad mellan Sverige och Tjeckien, vilket innebär att de lokala matchtiden är densamma som den svenska matchtiden.

🏅 Schemat för VM-slutspelet

När slutspelet drar igång finns det betydligt mer tid för återhämtning, då vilodagar är inlagda såväl före som efter kvartsfinalerna. Två dagar efter att gruppspelet har avslutats spelas alla fyra kvartsfinaler på torsdagen den 23 maj 2024. Här gör lagen upp om ett otroligt viktigt avancemang, som garanterar att man får vara med och göra upp om VM-medaljerna.

De lag som går hela vägen till semifinal är garanterade att få spela tio matcher vardera, då såväl vinnare som förlorare i dessa möten får vara med i kamperna om medaljerna. Semifinalerna under hockey VM 2024 kommer att avgöras lördagen den 25 maj och dagen därpå, söndagen den 26 maj spelas såväl VM-finalen som bronsmatchen.

Redan nu är det klart vilka lag som kommer att möta varandra under slutspelet. Vinnarna i respektive grupp ställs i kvartsfinalen mot de fjärdeplacerade lagen i den andra gruppen, samtidigt som grupptvåorna möter grupptreorna i den andra gruppen. Lagen som kommer etta och tvåa i sina grupper får dessutom fördelen att spela sina kvartsfinaler i den arena som de tidigare spelat sina gruppspelsmatcher.

Vilken tid matcherna äger rum är dock inte spikat på förhand och vi kommer uppdatera våras spelschema för slutspelet med denna information så fort detta är klart. Vanligtvis brukar hemmanationen få fördelen att spela sin kvartsfinal på bästa sändningstid.

🏒 Lag och grupper i Ishockey VM 2024

De 16 lag som är med i hockey VM har delats in i två grupper utifrån sina placeringar på världsrankingen. Det högst rankade laget hamnar i den ena gruppen, det näst högst rankade i den andra och så vidare. På så sätt får man till en bra mix av lag, vilket resulterar i mycket spännande möten på isen. Världsrankingen i sig avgörs utifrån hur lagen presterat i de fyra senaste världsmästerskapen samt den mest nyliga OS-turneringen.

Under turneringens gång kommer vi att uppdatera den aktuella ställningen mellan lagen på vår tabell-sida, där du kan se hur det har gått för lagen. De fyra lagen ifrån varje grupp går slutligen till turneringens slutspel.

Grupp A kommer spela sina matcher på O2 Arena i Prag, som kan ta en publik på 17 500 åskådare. Arenan har utsetts till huvud-arena för mästerskapet och kommer i och med det hålla i majoriteten av matcherna. Utöver matcherna i grupp A kommer arenan att hålla i två av kvartsfinalerna, båda semifinalerna samt bronsmatchen och finalen att avgöras här

Lagen som spelar i grupp A är:

 • 🇨🇦 Kanada
 • 🇫🇮 Finland
 • 🇨🇭 Schweiz
 • 🇨🇿 Tjeckien
 • 🇩🇰 Danmark
 • 🇳🇴 Norge
 • 🇦🇹 Österrike
 • 🇬🇧 Storbritannien

Grupp B kommer i sin tur spela sina matcher på Ostravar Arena i Ostrava, som kan ta en publik på 8 800 åskådare. Arenan har många gånger arrangerat stora hockeyturneringar och byggdes upp specifikt inför VM 2004. Förutom gruppspelsmötena mellan lagen i grupp B, kommer även två kvartsfinaler att avgöras här.

Lagen som spelar i grupp B är:

 • 🇺🇸 USA
 • 🇩🇪 Tyskland
 • 🇸🇪 Sverige
 • 🇸🇰 Slovakien
 • 🇱🇻 Lettland
 • 🇫🇷 Frankrike
 • 🇰🇿 Kazakstan
 • 🇵🇱 Polen

Du kan följa den aktuella ställningen på vår sida med VM-tabellerna. Det är endast de fyra bästa lagen ur vardera grupp som går vidare till slutspelet.

Vägen till ishockey VM 2024 – Så kvalificerar sig lagen

Inför världsmästerskapet i ishockey hålls inget kval, utan vilka lag som får äran att medverka avgörs av hur det gick under föregående årets upplaga av turneringen. De 14 lag som lyckades bäst i högstadivisionen bjuds in att återigen delta, samtidigt som de två bästa lagen ifrån den lägre divisionen får äran att spela ihop med stornationerna.

Under 2023 var det Storbritannien och Polen som lyckades bäst i B-VM och därmed blir uppflyttade till att få spela i toppdivisionen under 2024. Samtidigt flyttas Slovenien och Ungern ner och behöver därmed kämpa extra hårt för att återvända till ishockeyns absoluta finrum.

🇸🇪 Sveriges matcher i Hockey VM 2024

Sverige kommer att spela i Grupp B, där motståndarna blir USA, Tyskland, Slovakien, Lettland, Frankrike, Kazakstan och Polen. Förhoppningsvis tar sig laget vidare till slutspel och då väntar i så fall ett lag ifrån grupp A som första motstånd. Här listar vi alla Sveriges matcher under turneringens gruppspel.

 • Fredag 10 maj kl. 20:20 Sverige-USA
 • Söndag 12 maj kl. 20:20 Sverige-Polen
 • Måndag 13 maj kl. 20:20 Tyskland-Sverige
 • Torsdag 16 maj kl. 16:20 Kazakstan-Sverige
 • Lördag 18 maj kl. 12:20 Lettland-Sverige
 • Måndag 20 maj kl. 16:20 Sverige-Frankrike
 • Tisdag 21 maj kl. 20:20 Sverige-Slovakien

Samtliga tider är angivna i svensk tid

Vilka kan Sverige möta i slutspelet?

I kvartsfinalen är det redan nu klart att Sverige kommer att få ett motstånd ifrån grupp A. Vilket lag detta blir beror på hur den slutliga ställningen i tabellen kommer att se ut. Om Sverige toppar tabellen i grupp B, ställs man emot tabellfyran i grupp A, blir man tvåa möter man trean i grupp A och så vidare.

De lag som mest troligt hamnar i grupp A:s övre halva är Kanada, Finland, Schweiz och Tjeckien, så oddsen att möta något av dessa lag är väldigt höga. De övriga lagen i gruppen (Danmark, Norge, Österrike och Storbritannien) lär har det svårt att bryta sig in i denna kvartett, så då handlar det mer om hur de fyra topp-lagen presterar och vilken slutplacering de får. Redan i semifinalen kan Sverige ställas mot ett lag som man tidigare mött under gruppspelet.

👑 Tre Kronors trupp till hockey VM 2024

Kort innan avresa till Tjeckien presenterade förbundskapten Sam Hallam den trupp som kommer att representera Tre Kronor i världsmästerskapet. Hela 18 NHL-spelare har blivit uttagna, vilket gjort att laget klättrat upp bland en av mästerskapets stora favoriter.

Målvakter

30. Jesper Wallstedt, Minnesota Wild/Iowa Wild
33. Samuel Ersson, Philadelphia Flyers
35. Filip Gustavsson, Minnesota Wild

Backar

25. Jonas Brodin, Minnesota Wild
26. Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres
28. Marcus Pettersson, Pittsburgh Penguins
32. Lukas Bengtsson, EV Zug
65. Erik Karlsson, Pittsburgh Penguins (C)
72. Tim Heed, HC Ambri-Piotta
77. Victor Hedman, Tampa Bay Lightning

Forwards

9. Adrian Kempe, Los Angeles Kings
12. Max Friberg, Frölunda HC
14. Joel Eriksson Ek, Minnesota Wild
16. Felix Unger Sörum, Leksands IF
19. Marcus Sörensen, HC Fribourg-Gottéron
23. Lucas Raymond, Detroit Red Wings
29. Pontus Holmberg, Toronto Maple Leafs
37. Isac Lundeström, Anaheim Ducks
49. Fabian Zetterlund, San Jose Sharks
59. Linus Johansson, Färjestad BK
71. Victor Olofsson, Buffalo Sabres
82. Jesper Frödén, ZSC Lions
90. Marcus Johansson, Minnesota Wild
91. Carl Grundström, Los Angeles Kings
95. André Burakovsky, Seattle Kraken

📺 Se hockey-VM på TV

Det är Viaplay Group som har sändningsrättigheterna för hockey-VM 2024 i Tjeckien, så därmed kommer matcherna att visas i deras kanaler. Dessutom kommer streamingtjänsten Viaplay sända matcherna över nätet.

I vår TV tablå för Hockey VM hittar du information om vilka TV-kanaler som visar samtliga matcher och hur du även kan se dem online.

📣 Diskutera gärna hockey-VM

I kommentarsfältet nedan kan du vara med och diskutera hockey-VM. Vi uppskattar att du håller en god ton och hjälp gärna till att svara på frågor från våra medlemmar. Nu jobbar vi in VM-finalen tillsammans!

📆 När spelas Ishockey VM 2024?

Den 10 maj inleds världsmästerskapets gruppspel, som pågår till den 21 maj. Därefter följer slutspelet som avrundas den 26 maj. Här hittar du samtliga matcher som spelas under turneringen.

🏆 Vem vinner Hockey VM 2024?

Hos VMhockey.se kan du se hur oddsen ser ut för vinnare av VM-guldet.

🏒 Vilka möter Sverige i världsmästerskapet?

Sverige spelar i grupp B och får bland annat möta Tyskland, USA och Polen under gruppspelet.

💥 Matcher i hockey-VM

Som svensk är såklart Sveriges matcher de allra mest intressanta ur svensk synvinkel, och det är Sveriges matcher som kommer att vara huvudfokus för alla svenskar. För oss riktiga hockey-älskare är det dock en självklarhet att se alla VM-matcher, eftersom det i vanliga fall är i princip omöjligt att se så många bra hockeyspelare på en och samma plats. Hockey-VM ger oss en unik möjlighet att se stjärnor som Ovechkin, Malkin och Crosby. Det är också ett bra tillfälle att se hockeys framtid, då VM är en perfekt scen för nya talanger att visa upp sig på. Många av NHLs nuvarande stjärnor visade först upp sig i matcher under VM, och blev därifrån upplockade till hockeyns finrum.

Ett tips till alla hockeynördar är att inte bara kolla på Sveriges matcher. Många lag är intressanta att kolla på oavsett vart man har sina sympatier. Använd hockey-VM som ett tillfälle att se spelare ni annars aldrig kollar på, tex spelare i den ryska ligan. Sverige har inte rättigheterna till KHL, och därför är det i princip omöjligt att, på ett lagligt sätt, se de ryska stjärnorna. Detta gäller även den finska ligan, som har oerhört många sevärda spelare som kommer att vilja visa upp sig från sin bästa sida under VMs matcher.

🏟 Spelschemat för Hockey-VM – Skapat för hockeyälskare

Många supportrar till den Svenska Hockeyligan har klagat på ligans nya spelschema. Det nya upplägget innebär att många lag ofta spelar på exakt samma tid, vilket gör det omöjligt att kolla på matcher som inte innehåller ditt favoritlag. Detta är inte fallet under hockey-VM, något som öppnar upp för möjligheten att har hela dagar fulla av världens bästa sport. Hockey-VM:s spelschema är satt på så sätt att minst två matcher spelas på olika tidpunkter under dagen, och eftersom Hockey-VM 2024 spelas i Europa är speltiderna anpassade perfekt för oss svenskar.

Oftast spelas det en match på eftermiddagen (16:20) och en annan direkt efter den första (20:20), vilket gör att halva dagen är fylld med världens bästa hockey med elitspelare på varje position. Helgerna är om något ännu bättre, där det oftast spelas en match mitt på dagen, vilket gör att VM-hockey kommer att rulla på TV:n från klockan 11:00 till 22:00 varje helgdag under hockey-VM. Kan det bli bättre än så?

🎫 Följ Hockey VM på plats

När Sverige spelar stora mästerskap är det mer regel än undantag att svenskarna sluter upp i stora massor, oavsett om det gäller fotboll, handboll eller ishockey. Ishockey VM är inget undantag, och det brukar komma många svenskar för att kolla på Sveriges matcher i VM och samtidigt uppleva det vackra värdlandet. Inför VM 2019 var trycket på biljetter så pass hårt att hela 205,000 biljetter, vilket var två tredjedelar av den totala biljettmängden, såldes slut inom loppet av några veckor.

Redan under hösten 2023 inleds försäljningen av biljetter till hockey VM 2024, ett evenemang som många svenska fans ser fram emot. Efter två raka VM på andra sidan Östersjön så har många svenska supportrar fått till en tradition i att följa VM på plats, något som förhoppningsvis följer med även till årets mästerskap i Tjeckien. Mer info om hur du köper biljett och planerar din resa till hockey VM finns på vår sida “Biljetter”.

Reservspelschema

Datum Tid Match
10 maj 2024 16:20 Schweiz-Norge
10 maj 2024 16:20 Slovakien-Tyskland
10 maj 2024 20:20 Tjeckien-Finland
10 maj 2024 20:20 Sverige-USA
11 maj 2024 12:20 Storbritannien-Kanada
11 maj 2024 12:20 Frankrike-Kazakstan
11 maj 2024 16:20 Österrike-Danmark
11 maj 2024 16:20 Polen-Lettland
11 maj 2024 20:20 Norge-Tjeckien
11 maj 2024 20:20 USA-Tyskland
12 maj 2024 12:20 Finland-Storbritannien
12 maj 2024 12:20 Slovakien-Kazakstan
12 maj 2024 16:20 Danmark-Kanada
12 maj 2024 16:20 Lettland-Frankrike
12 maj 2024 20:20 Österrike-Schweiz
12 maj 2024 20:20 Sverige-Polen
13 maj 2024 16:20 Norge-Finland
13 maj 2024 16:20 USA-Slovakien
13 maj 2024 20:20 Schweiz-Tjeckien
13 maj 2024 20:20 Tyskland-Sverige
14 maj 2024 16:20 Danmark-Norge
14 maj 2024 16:20 Kazakstan-Lettland
14 maj 2024 20:20 Kanada-Österrike
14 maj 2024 20:20 Polen-Frankrike
15 maj 2024 16:20 Tjeckien-Danmark
15 maj 2024 16:20 Tyskland-Lettland
15 maj 2024 20:20 Schweiz-Storbritannien
15 maj 2024 20:20 Slovakien-Polen
16 maj 2024 16:20 Finland-Österrike
16 maj 2024 16:20 Kazakstan-Sverige
16 maj 2024 20:20 Kanada-Norge
16 maj 2024 20:20 USA-Frankrike
17 maj 2024 16:20 Storbritannien-Danmark
17 maj 2024 16:20 Tyskland-Kazakstan
17 maj 2024 20:20 Tjeckien-Österrike
17 maj 2024 20:20 Polen-USA
18 maj 2024 12:20 Danmark-Schweiz
18 maj 2024 12:20 Lettland-Sverige
18 maj 2024 16:20 Kanada-Finland
18 maj 2024 16:20 Tyskland-Polen
18 maj 2024 20:20 Tjeckien-Storbritannien
18 maj 2024 20:20 Frankrike-Slovakien
19 maj 2024 16:20 Norge-Österrike
19 maj 2024 16:20 USA-Kazakstan
19 maj 2024 20:20 Schweiz-Kanada
19 maj 2024 20:20 Slovakien-Lettland
20 maj 2024 16:20 Storbritannien-Norge
20 maj 2024 16:20 Sverige-Frankrike
20 maj 2024 20:20 Finland-Danmark
20 maj 2024 20:20 Kazakstan-Polen
21 maj 2024 12:20 Österrike-Storbritannien
21 maj 2024 12:20 Frankrike-Tyskland
21 maj 2024 16:20 Kanada-Tjeckien
21 maj 2024 16:20 Lettland-USA
21 maj 2024 20:20 Finland-Schweiz
21 maj 2024 20:20 Sverige-Slovakien

Uppdaterad 25 maj, 2024

773 Kommentar

 1. Magnus Söderström 2024/05/26 vid 20:50- Svara

  HEJJA Håkan Södergren fortsätt surra å låt Nicklas va tyst!

Skriv en kommentar

Till toppen