ComeOn

HÀr hittar ni all information kring slutspelet för hockey VM 2022. Efter att alla sexton deltagande lag har spelat sina sju gruppspelsmatcher sÄ avancerar de allra bÀsta lagen till slutspelet dÀr det Àr vinna eller försvinna som gÀller.


Sverige - Lettland

Det Àr de fyra bÀsta lagen i de tvÄ VM-grupperna som gÄr vidare till slutspelet, som inleds med kvartsfinaler och sedan följs av semifinaler och medaljmatcher. Slutspelet drar igÄng den 26 maj och pÄgÄr sedan tills mÀsterskapet avrundas söndagen den 29 maj.

Slutspelet hockey VM 2022

HÀr följer spelschemat för matcherna som kommer att spelas under slutspelet vid VM 2022. Vilka lag som deltar i de olika matcherna stÄr klart i och med att gruppspelet Àr över.

Datum Tid Match
Tors 26 maj 2022 15:20 Kvartsfinal 1
Tors 26 maj 2022 15:20 Kvartsfinal 2
Tors 26 maj 2022 19:20 Kvartsfinal 3
Tors 26 maj 2022 19:20 Kvartsfinal 4
     
Lör 28 maj 2022 13:20 Semifinal 1
Lör 28 maj 2022 17:20 Semifinal 2
     
Sön 29 maj 2022 14:20 Bronsmatch
Sön 29 maj 2022 19:20 Final

🏆 SĂ„ spelas slutspelet i ishockey-VM 2022

I slutspelet Àr det vinna eller försvinna som gÀller i samtliga möten. MÄlet för de Ätta lag som tar sig hit Àr att ta sig till den slutliga matchen dÀr den nya vÀrldsmÀstaren i ishockey koras. PÄ den hÀr sidan hittar du all information om hur slutspelet i hockey VM 2022 gÄr till.

NÀr de Ätta lagen Àr klara för slutspelet kommer vi att uppdatera den hÀr sidan med ett slutspelstrÀd, dÀr du kan följa lagens vÀg fram till finalen. Ovan hittar ni sÄ lÀnge datum och tider för samtliga slutspelsmatcher. I takt med att lagen blir klara för slutspel kommer det stÄ klart vilka lag som spelar i respektive kvartsfinal.

🏒 Vilka lag gĂ„r vidare till slutspelet?

Slutspelet har plats för Ätta landslag och det Àr de fyra bÀsta lagen ifrÄn grupp A som avancerar hit tillsammans med de fyra bÀsta lagen ifrÄn grupp B. För att knipa en av de högsta placeringarna i gruppen krÀvs det att man samlar pÄ sig sÄ mÄnga poÀng som möjligt under de sju matcher som lagen spelar under gruppspelet.

Annons: ⇱ ComeOn - FĂ„ upp till 750 kr i bonus ⇠

18+ Är | Regler & villkor gÀller | GÀller nya kunder

🏟 Var spelas slutspelsmatcherna?

Precis som under gruppspelet kommer matcherna i VM-slutspelet 2022 Àga rum i Tampere och Helsingfors. Matcherna kommer delas upp mellan de tvÄ arenorna Tampere Deck Arena och Hartwall Arena, dÀr den förstnÀmnda hÄller i majoriteten av matcherna. Kvartsfinalerna delas jÀmnt mellan arenorna, samtidigt som bÄda semifinalerna samt bronsmatchen och finalen avgörs i Tampere dÀr Sverige Àven hÄller till under gruppspelet.

đŸ€·đŸŒ Hur funkar slutspelet?

Kvartsfinaler

Slutspelet inleds med fyra kvartsfinaler torsdagen den 26 maj, som för mÄnga anses vara den viktigaste delen av slutspelet. Det Àr hÀr det avgörs om man har chansen att göra upp om medaljerna, eller om man fÄr packa vÀskan och avsluta VM-Àventyret. Lagen som vinner sina kvartsfinaler Àr nÀmligen klara för semifinal och sÄvÀl nÄgon av medaljmatcherna. HÀr listar vi datum och tid för samtliga kvartsfinaler.

  • Torsdag 26 maj kl. 15:20 Kvartsfinal 1
  • Torsdag 26 maj kl. 15:20 Kvartsfinal 2
  • Torsdag 26 maj kl. 19:20 Kvartsfinal 3
  • Torsdag 26 maj kl. 19:20 Kvartsfinal 4

Semifinaler

Vilken av guldmatchen och bronsmatchen som lagen tar sig till Àr just vad som avgörs i semifinalerna, som kommer att spelas lördagen den 28 maj. Segrarna i dessa tvÄ möten gÄr direkt till den stora VM-finalen och gör dÀrmed upp om vÀrldsmÀstartiteln. Förlorarna fÄr i sin tur ocksÄ spela vidare, men dÄ i kampen om bronset. HÀr listar vi datum och tid för semifinalerna.

  • Lördag 28 maj kl. 13:20 Semifinal 1
  • Lördag 28 maj kl. 17:20 Semifinal 2

Medaljmatcher

Bronsmatchen och finalen spelas bÄda tvÄ pÄ söndagen den 29 maj. För att öka pÄ spÀnningen sÄ Àr det bronsmatchen som spelas först och mÀsterskapet avrundas slutligen med den stora guldmatchen. HÀr listar vi datum och tid för medaljmatcherna.

  • Söndag 29 maj kl. 14:20 Bronsmatchen
  • Söndag 29 maj kl. 19:20 Finalen

đŸ„… Vilka lag möts i VM-slutspelet?

Redan innan slutspelet startar finns det en fÀrdig mall för vilka kvalificerade lag som kommer att möta varandra i kvartsfinalerna. Vinnaren i grupp A kommer att stÀllas mot fyran i grupp B, samtidigt som vinnaren i grupp B fÄr möta fyran i grupp A. I de tvÄ andra matcherna Àr det tvÄan i grupp A som möter trean i grupp B, samt tvÄan i grupp B som spelar mot trean i grupp A.

SÄhÀr kommer kvartsfinalerna att spelas:
Vinnaren grupp A-Fyran grupp B
Vinnaren grupp B-Fyran grupp A
TvÄan Grupp A-Trean grupp B
TvÄan grupp B-Trean grupp A

Lagen som kommer etta och tvÄa i grupperna fÄr hemmaplansfördel i kvartsfinalerna, vilket innebÀr att de fÄr spela sina möten i den arena som de spelat sitt gruppspel. Detta innebÀr att man slipper restid inför matchen, vilket kan vara en otroligt stor fördel om VM-stÀderna ligger lÄngt ifrÄn varandra.

Seedning avgör semifinalernas möten

I semifinalerna anvÀnder man frÄn och med 2019 nya regler, dÀr det Àr lagens prestationer i gruppspelet som pÄverkar motstÄndet i semin. Efter att de fyra kvalificerade lagen Àr klara rankas dessa utifrÄn placering i gruppen, poÀng, mÄlskillnad och gjorda mÄl under gruppspelet. Det bÀsta laget hÀr möter det sÀmst rankade lagen i den ena semifinalen, samtidigt som de andra tvÄ lagen möts i den andra matchen.

SÄhÀr sÄg seedningen ut mellan lagen i slutspelet 2021:
1: USA (gruppetta, 18 poÀng)
2: Ryssland (gruppetta 17 poÀng)
3: Finland (grupptvÄa, 17 poÀng)
4: Schweiz (grupptvÄa 15 poÀng)
5: Tjeckien (grupptrea, 13 poÀng)
6: Tyskland (grupptrea, 12 poÀng)
7: Slovakien (gruppfyra, 12 poÀng)
8: Kanada (gruppfyra, 10 poÀng)

🇾đŸ‡Ș Vilka lag kan Sverige möta i VM-slutspelet?

DÄ det Svenska landslaget spelar i grupp B, kommer de automatiskt att möta ett lag ifrÄn grupp A i kvartsfinalen. Lag som har goda chanser att nÄ ett slutspel hÀr Àr stornationerna Kanada och Ryssland, som med stor sannolikhet kommer att toppa tabellen vid gruppspelets slut. Vilket av dessa lag som Sverige dÄ kan fÄ möta hÀnger dels ihop med hur laget sjÀlva, samt motstÄndarna, placerar sig.

Skulle Sverige vinna grupp B finns det en stor chans att man kan fÄ ett enklare motstÄnd i form av Tyskland, Schweiz eller Slovakien som skulle kunna inta tredje- eller fjÀrdeplatsen i grupp A. FrÄn och med semifinalen finns det sedan en chans att möta pÄ lag ifrÄn den egna gruppen.

đŸ„‡ Hockey VM 2022 final

Den stora hockey VM finalen Àr avslutningen pÄ hela turneringen och Àven matchen som slutligen avgör vem som tar hem guldmedaljen. Lagen som tar sig hela vÀgen hit har till att börja med presterat under gruppspelet och sedan segrat i sÄvÀl sin kvartsfinal som semifinal.

Hockey VM 2022 finalen kommer att spelas pÄ Tampere Deck Arena, dÀr en publik pÄ upp till 13 300 ÄskÄdare ryms för att se den spÀnnande matchen. Datumet att hÄlla koll pÄ för den stora matchen Àr den 29 maj 2022.

Vilka tvÄ lag som tar sig till final hockey VM 2022 ÄterstÄr att se, men redan lÄngt innan turneringen startar burkar mÄnga ha sina gissningar kring vilka lag det blir.

🏆 Vilka vann Ishockey VM 2021?

VM 2021 bjöd pÄ en mÀngd skrÀllar, dÀr Kanada var nÀra att missa hela slutspelet precis som Tre Kronor. Man lyckades dock knipa den sista slutspelsplatsen och kunde sedan visa sitt rÀtta jag och gÄ hela vÀgen till ett guld. Finalsegern mot Finland kom efter en spÀnnande förlÀngning.

🇾đŸ‡Ș Hur mĂ„nga gĂ„nger har Sverige vunnit Hockey VM?

Hittills har Tre Kronor tagit hem VM-guldet vid 11 tillfÀllen. Senast detta skedde var 2018, dÄ man försvarade guldet efter en svindlande strafflÀggning mot Schweiz.

🏒 Vilka kan Sverige stĂ€llas mot i kvartsfinalen?

Om Tre Kronor avancerar till slutspelet fÄr de kvartsfinalen möta ett lag ifrÄn grupp A. HÀr finns bland annat Kanada och Ryssland som potentiella motstÄndare.

⭐ Tidigare finalmöten i hockey VM

Även om det svenska landslaget inte kvalificerar sig för spel i VM-finalen, brukar svenska supportrar följa den spĂ€nnande kampen om guldet. Matcherna brukar bjuda pĂ„ stora överraskningar, speciellt dĂ„ lag som mött varandra tidigare i turneringen gör upp. HĂ€r summerar vi de senaste Ă„rens finaler i vĂ€rldsmĂ€sterskapet i ishockey.

VM 2010 i Tyskland

Ryssland och Tjeckien var lagen som tog sig hela vĂ€gen till finalen i Lanxess Arena, Köln. Detta var första gĂ„ngen som lagen möttes i en VM-final och redan efter 20 sekunder kunde Tjeckien göra det första mĂ„let. Även i den andra perioden kunde laget nĂ€ta och först i den sista perioden var det Ryssland som ökade farten. Med 35 sekunder kvar av matchen kunde Ryssland göra sitt första mĂ„l, men detta rĂ€ckte inte för att ta matchen till förlĂ€ngning.

VM 2011 i Slovakien

Finalen 2011 blev en riktig rival-kamp mellan Tre Kronor och de finska lejonen. Inför publiken pÄ Orange Arena i Bratislava kunde Finland dra ivÀg rejÀlt i den sista perioden och dÀrmed vinna mötet med 6-1. NÀr de sista 20 minuterna inleddes stod det 1-1, men efter bara ett par minuter hade Finland en ledning med 3-1. Sverige kÀmpade pÄ Ànda in i det sista, men under matchens sista fem minuter rasslade Finland in tre ytterligare mÄl som satte spiken i kistan.

VM 2012 i Finland och Sverige

Ryssland och Slovakien tog sig till VM-finalen, som inleddes med ett tidigt ledningsmÄl frÄn slovakiskt hÄll. Ryssland hann dock med att kvittera innan periodens slut och i den andra perioden kunde laget dra ifrÄn rejÀlt. Detta mÀrktes inte bara i mÀngden mÄl, utan Àven i skotten pÄ mÄl som blev 16-8 för perioden. I den sista perioden kunde Slovakien fÄ till en ytterligare fulltrÀff, men detta rÀckte inte speciellt. Slutresultatet för mötet blev 6-2 till Ryssland.

VM 2013 i Sverige och Finland

Sverige tog sig hela vÀgen till VM-final pÄ hemmaplan och detta mot Schweiz som man mött under turneringens gruppspel. I det mötet var det Schweiz som lyckades bÀst och Tre Kronor gick dÀrmed in i finalen med stark revanschlust. Det var dock Schweiz som satte det första mÄlet i mötet, men Erik Gustafssons mÄl nio minuter in i matchen vÀnde matchen rejÀlt. Detta var början pÄ Sveriges mÄlkavalkad som gjorde att matchen slutade 5-1.

VM 2014 i Vitryssland

Finland och Ryssland möttes under gruppspelet och tog sig sedan hela vÀgen till VM-finalen, dÀr de möttes pÄ nytt. Matchen inleddes jÀmnt och halvvÀgs in i mötet stod det 2-2. DÀrefter drog det ryska laget ifrÄn och kunde dra full nytta av Finlands mÄnga utvisningar. NÀr slutsignalen ljöd stod det 5-2 pÄ tavlan och Ryssland kunde rÀkna hem sitt femte VM-guld.

VM 2015 i Tjeckien

2015 var första Äret pÄ 2010-talet som ett lag utanför Europa tog sig till VM-final. Det kanadensiska laget gick igenom slutspelet felfritt och tog sig hela vÀgen till en guldkamp mot regerande mÀstarna Ryssland. Den Nordamerikanska hockeynationen gjorde en otroligt stark insats i matchen och lÀt inte Ryssland fÄ en chans att komma ifatt. Med en mÄlskillnad pÄ 37-12 och mÄlsiffrorna 6-1 kunde Kanada sÀkra VM-guldet.

VM 2016 i Ryssland

2016 tog sig Kanada pÄ nytt till VM-final, dÀr man stÀlldes mot Finland. De tvÄ lagen hade tidigare mött varandra i gruppspelet, dÀr Finland var laget som presterade bÀst. I finalkampen sÄg det dock annorlunda ut och nu var det istÀllet det kanadensiska landslaget som gjorde bÀst ifrÄn sig. Connor McDavid inledde mÄlskyttet i den första perioden och Matt Duchene hann sedan med att sÀtta ett mÄl i matchens allra sista sekund.

VM 2017 i Frankrike och Tyskland

Kanada nÄdde 2017 sin tredje raka VM-final och stÀlldes den hÀr gÄngen emot inga mindre Àn Tre Kronor. Victor Hedman gjorde matchens första mÄl och kort dÀrefter kunde Kanada kvittera. Matchen bjöds inte pÄ nÄgra fler mÄl och mötet fick tas till strafflÀggning för att kunna avgöras. Nicklas BÀckström och Oliver Ekman-Larsson var de enda spelarna som satte sina straffar och tack vare Henrik Lundqvists rÀddningar i mÄlet kunde Sverige ta hem guldet.

VM 2018 i Danmark

Finalen 2018 blev en repris ifrĂ„n VM 2013, dĂ„ Sverige och Schweiz Ă„terigen gjorde upp om mĂ€startiteln. Lagen hade mötts under gruppspelet och dĂ„ var det Sverige som presterade bĂ€st. SĂ„ blev det Ă€ven under finalmötet, dĂ€r Tre Kronor lyckades försvara guldet. SĂ„vĂ€l den första som den andra perioden bjöd pĂ„ ett mĂ„l ifrĂ„n bĂ„da lagen och med ett slutresultat pĂ„ 2-2 fick mötet tas till straffar. Ännu en gĂ„ng var det den svenska mĂ„lvakten, den hĂ€r gĂ„ngen Anders Nilsson, som kunde avgöra det hela.

VM 2019 i Slovakien

Precis som 2016 var det Kanada och Finland som möttes i VM-finalen. Även detta Ă„r hade lagen mötts under gruppspelet, dĂ€r Kanada var laget som presterade bĂ€st. Finland gick in i vĂ€rldsmĂ€sterskapet som underdogs, men överraskade de flesta med sitt lag dĂ€r de stora stjĂ€rnorna uteblev. Efter en kanadensisk inledning av mĂ„lskyttet kunde Finland ta över och, trots hĂ€lften sĂ„ mĂ„nga skott pĂ„ mĂ„l som motstĂ„ndarna, ta matchen till slutresultatet 3-1.

VM 2020 i Schweiz

Turneringen stÀlldes in pÄ grund av Coronapandemin

VM 2021 i Lettland

Det svÀngigaste mÀsterskapet pÄ lÀnge bjöd pÄ en mÀngd överraskande matchresultat, men i finalen var det ÀndÄ tvÄ vÀl bekanta lag som gjorde upp. Kanada och Finlands möte gick efter en kanadensisk reducering i den sista perioden till förlÀngning, dÀr Nick Paul kunde göra det avgörande mÄlet för Kanada. Detta blev Kanadas tjugosjunde guldmedalj i vÀrldsmÀsterskapet.

🇾đŸ‡Ș Sverige i VM-slutspelet i ishockey

Sverige Àr ett lag som genom Ären varit en sjÀlvklar deltagare i vÀrldsmÀsterskapets slutspel. MÄnga gÄnger har laget gÄtt hela vÀgen till den slutliga kampen om medaljerna. Endast vid fem tillfÀllen under 2000-talet (Är 2000, 2012, 2015, 2016 och 2019) har laget Äkt ut ur slutspelet redan i kvartsfinalen. En kul detalj om man tittar pÄ lagen som dÄ slagit ut Sverige, Àr att de samtliga lyckades ta medalj i mÀsterskapet!

HÀr listar vi hur lÄngt Tre Kronor har tagit sig i VM-slutspelet under de senaste Ären.

2000: Kvartsfinal, slogs ut av Finland (som sedan vann bronset)
2001: Bronsmatch, vann över USA
2002: Bronsmatch, vann över Finland
2003: Final, förlorade mot Kanada
2004: Final, förlorade mot Kanada
2005: Bronsmatch, förlorade mot Ryssland
2006: Final, vann över Tjeckien
2007: Bronsmatch, förlorade mot Ryssland
2008: Bronsmatch, förlorade mot Finland
2009: Bronsmatch, vann över USA
2010: Bronsmatch, vann över Tyskland
2011: Final, förlorade mot Finland
2012: Kvartsfinal, slogs ut av Tjeckien (som sedan vann bronset)
2013: Final, vann över Schweiz
2014: Bronsmatch, vann över Tjeckien
2015: Kvartsfinal, slogs ut av Ryssland (som sedan vann silver)
2016: Kvartsfinal, slogs ut av Kanada (som sedan vann guldet)
2017: Final, vann över Kanada
2018: Final, vann över Schweiz
2019: Kvartsfinal, slogs ut av Finland (som sedan vann guldet)
2020: InstÀllt
2021: Utslagna i gruppspelet

Det har dock hĂ€nt att laget missat avancemang, vilket till exempel skedde vid VM 1985 i Tjeckoslovakien dĂ€r de Ă„tta VM-nationerna mötte varandra i en enda stor grupp. Med ynka 4 poĂ€ng av 14 möjliga placerade sig laget pĂ„ en sjĂ€tteplats, vilket gjorde att man missade slutspelet. IstĂ€llet fick man spela om nedflyttning, men hĂ€r lyckades man hĂ„lla sig undan bottenplaceringen som istĂ€llet flyttade ner Östtyskland till B-VM.

Även 2021 blev laget utan avancemang efter att man inlett gruppspelet med överraskande förluster mot Danmark och Belarus. Trots att laget kom igen och började vinna matcher, var tappet för stort för att poĂ€ngmĂ€ssigt komma ikapp de övriga lagen. Man slutade pĂ„ en femteplats i tabellen och mĂ€sterskapet sĂ„gs som det största fiaskot nĂ„gonsin.