Expekt

HÀr hittar ni all information kring slutspelet för hockey VM 2025. Efter att alla sexton deltagande lag har spelat sina sju gruppspelsmatcher sÄ avancerar de allra bÀsta lagen till slutspelet dÀr det Àr vinna eller försvinna som gÀller.

Det Àr de fyra bÀsta lagen i de tvÄ VM-grupperna som gÄr vidare till slutspelet, som inleds med kvartsfinaler och sedan följs av semifinaler och medaljmatcher. Slutspelet drar igÄng den 22 maj och pÄgÄr sedan tills mÀsterskapet avrundas söndagen den 25 maj.

Slutspelet hockey VM 2025

HÀr följer spelschemat för matcherna som kommer att spelas under slutspelet vid VM 2025. Vilka lag som deltar i de olika matcherna stÄr klart i och med att gruppspelet Àr över.

Datum Tid Match
Tors 22 maj TBA Kvartsfinal 1
Tors 22 maj TBA Kvartsfinal 2
Tors 22 maj TBA Kvartsfinal 3
Tors 22 maj TBA Kvartsfinal 4
Lör 24 maj TBA Semifinal 1
Lör 24 maj TBA Semifinal 2
Sön 25 maj TBA Bronsmatch:
Sön 25 maj TBA Final

🏆 SĂ„ spelas slutspelet i ishockey-VM 2025

I slutspelet Àr det vinna eller försvinna som gÀller i samtliga möten. MÄlet för de Ätta lag som tar sig hit Àr att ta sig till den slutliga matchen dÀr den nya vÀrldsmÀstaren i ishockey koras. PÄ den hÀr sidan hittar du all information om hur slutspelet i hockey VM 2025 gÄr till.

NÀr de Ätta lagen Àr klara för slutspelet kommer vi att uppdatera den hÀr sidan med ett slutspelstrÀd, dÀr du kan följa lagens vÀg fram till finalen. Ovan hittar ni sÄ lÀnge datum och tider för samtliga slutspelsmatcher. I takt med att lagen blir klara för slutspel kommer det stÄ klart vilka lag som spelar i respektive kvartsfinal.

🏒 Vilka lag gĂ„r vidare till slutspelet?

Slutspelet har plats för Ätta landslag och det Àr de fyra bÀsta lagen ifrÄn grupp A som avancerar hit tillsammans med de fyra bÀsta lagen ifrÄn grupp B. För att knipa en av de högsta placeringarna i gruppen krÀvs det att man samlar pÄ sig sÄ mÄnga poÀng som möjligt under de sju matcher som lagen spelar under gruppspelet.

🏟 Var spelas slutspelsmatcherna?

Precis som under gruppspelet kommer matcherna i VM-slutspelet 2025 Àga rum i Stockholm och Herning. Matcherna kommer delas upp mellan de tvÄ arenorna Avicii Arena och Jyske Bank Boxen, dÀr den förstnÀmnda hÄller i majoriteten av matcherna. Kvartsfinalerna delas jÀmnt mellan arenorna, samtidigt som bÄda semifinalerna samt bronsmatchen och finalen avgörs i Stockholm, vilket innebÀr att Sverige inte behöver byta arena under mÀsterskapet. Som vÀrdnation Àr laget nÀmligen garanterade att fÄ spela sin kvartsfinal pÄ hemmaplan.

đŸ€·đŸŒ Hur funkar slutspelet?

Kvartsfinaler

Slutspelet inleds med fyra kvartsfinaler torsdagen den 22 maj, som för mÄnga anses vara den viktigaste delen av slutspelet. Det Àr hÀr det avgörs om man har chansen att göra upp om medaljerna, eller om man fÄr packa vÀskan och avsluta VM-Àventyret.  Lagen som vinner sina kvartsfinaler Àr nÀmligen klara för semifinal och sÄvÀl nÄgon av medaljmatcherna. I vilken arena man fÄr spela sin kvartsfinal avgörs av placeringen i tabellen, dÀr gruppettorna och grupptvÄorna fÄr fördelen att spela sina matcher i samma arena som de spelat sina gruppspel. HÀr listar vi datum och tid för samtliga kvartsfinaler.

 • Torsdag 22 maj kl. TBA Kvartsfinal 1 (spelas pĂ„ Avicii Arena)
 • Torsdag 22 maj kl. TBA Kvartsfinal 2 (spelas pĂ„ Jyske Bank Boxen)
 • Torsdag 22 maj kl. TBA Kvartsfinal 3 (spelas pĂ„ Avicii Arena)
 • Torsdag 22 maj kl. TBA Kvartsfinal 4 (spelas pĂ„ Jyske Bank Boxen)

Om en kvartsfinal inte Àr avgjord efter 60 minuter spelad tid spelas en förlÀngning pÄ 10 minuter, dÀr laget som gör det första mÄlet vinner matchen. Om inget mÄl görs tas matchen vidare till straffar.

Semifinaler

Vilken av guldmatchen och bronsmatchen som lagen tar sig till Àr just vad som avgörs i semifinalerna, som kommer att spelas lördagen den 24 maj. Segrarna i dessa tvÄ möten gÄr direkt till den stora VM-finalen och gör dÀrmed upp om vÀrldsmÀstartiteln. Förlorarna fÄr i sin tur ocksÄ spela vidare, men dÄ i kampen om bronset. HÀr listar vi datum och tid för semifinalerna.

 • Lördag 24 maj kl. TBA Semifinal 1 (spelas pĂ„ Avicii Arena)
 • Lördag 24 maj kl. TBA Semifinal 2 (spelas pĂ„ Avicii Arena)

Om en semifinal inte Àr avgjord efter 60 minuter spelad tid spelas en förlÀngning pÄ 10 minuter, dÀr laget som gör det första mÄlet vinner matchen. Om inget mÄl görs tas matchen vidare till straffar.

Medaljmatcher

Bronsmatchen och finalen spelas bÄda tvÄ pÄ söndagen den 25 maj. För att öka pÄ spÀnningen sÄ Àr det bronsmatchen som spelas först och mÀsterskapet avrundas slutligen med den stora guldmatchen. HÀr listar vi datum och tid för medaljmatcherna.

 • Söndag 25 maj kl. TBA Bronsmatchen (spelas pĂ„ Avicii Arena)
 • Söndag 25 maj kl. TBA Finalen (spelas pĂ„ Avicii Arena)

Om bronsmatchen inte Àr avgjord efter 60 minuter spelad tid spelas en förlÀngning pÄ 10 minuter, dÀr laget som gör det första mÄlet vinner matchen. Om inget mÄl görs tas matchen vidare till straffar. I finalen spelar man istÀllet en förlÀngning pÄ 20 minuter, som avslutas nÀr det första mÄlet har gjorts. Om inget av algen gör mÄl spelas en ny förlÀngningsperiod fram tills att man har ett vinnande lag. En final i hockey VM kan pÄ sÄ vis inte lÀngre avgöras pÄ straffar.

đŸ„… Vilka lag möts i VM-slutspelet?

Redan innan slutspelet startar finns det en fÀrdig mall för vilka kvalificerade lag som kommer att möta varandra i kvartsfinalerna. Vinnaren i grupp A kommer att stÀllas mot fyran i grupp B, samtidigt som vinnaren i grupp B fÄr möta fyran i grupp A. I de tvÄ andra matcherna Àr det tvÄan i grupp A som möter trean i grupp B, samt tvÄan i grupp B som spelar mot trean i grupp A.

SÄhÀr kommer kvartsfinalerna att spelas:
Vinnaren grupp A-Fyran grupp B
Vinnaren grupp B-Fyran grupp A
TvÄan Grupp A-Trean grupp B
TvÄan grupp B-Trean grupp A

Lagen som kommer etta och tvÄa i grupperna fÄr hemmaplansfördel i kvartsfinalerna, vilket innebÀr att de fÄr spela sina möten i den arena som de spelat sitt gruppspel. Detta innebÀr att man slipper restid inför matchen, vilket kan vara en otroligt stor fördel om VM-stÀderna ligger lÄngt ifrÄn varandra.

Ibland kan undantag frÄn detta upplÀgg förekomma. Till exempel brukar vÀrdnationerna har förmÄnen att inte behöva byta spelplats inför sina kvartsfinaler, oavsett vilken slutliga placering de fÄr. Vid turneringar med flera vÀrdnationer kan denna regel göra att kvartsfinalerna istÀllet spelas internt inom respektive grupp. Detta var nÀra att ske vid VM 2023 som hade tvÄ vÀrdnationer dÀr bÀgge var lovade en kvartsfinal pÄ hemmaplan. HÀr fanns det lÀnge en stor risk att Finland och Lettland skulle stÀllas mot varandra utifrÄn upplÀgget som presenteras ovan. Dock blev sÄ aldrig fallet dÄ bÄda lagen slutade trea i sina grupper. Dock gjorde det att grupptvÄorna Sverige och Kanada fick resa inför sina kvartsfinaler trots sina fina placeringar.

Seedning avgör semifinalernas möten

I semifinalerna anvÀnder man frÄn och med 2019 nya regler, dÀr det Àr lagens prestationer i gruppspelet som pÄverkar motstÄndet i semin. Efter att de fyra kvalificerade lagen Àr klara rankas dessa utifrÄn placering i gruppen, poÀng, mÄlskillnad och gjorda mÄl under gruppspelet. Det bÀsta laget hÀr möter det sÀmst rankade lagen i den ena semifinalen, samtidigt som de andra tvÄ lagen möts i den andra matchen.

SÄhÀr sÄg seedningen ut mellan lagen i slutspelet 2024:

 1. Sverige (gruppetta, 21 poÀng)
 2. Kanada (gruppetta, 19 poÀng)
 3. Schweiz (grupptvÄa, 17 poÀng)
 4. USA (grupptvÄa, 16 poÀng)
 5. Tjeckien (grupptrea, 16 poÀng)
 6. Tyskland (grupptrea, 15 poÀng)
 7. Slovakien (gruppfyra, 12 poÀng)
 8. Finland (gruppfyra, 10 poÀng)

🇾đŸ‡Ș Vilka lag kan Sverige möta i VM-slutspelet?

DÄ det Svenska landslaget spelar i grupp A, kommer de automatiskt att möta ett lag ifrÄn grupp B i kvartsfinalen. Lag som har goda chanser att nÄ ett slutspel hÀr Àr stornationerna USA och Tjeckien, som med stor sannolikhet kommer att toppa tabellen vid gruppspelets slut. Andra lag som ocksÄ bör ha chans att avancera Àr Tyskland och Schweiz.

Vilket av dessa lag som Sverige dÄ kan fÄ möta hÀnger dels ihop med hur laget sjÀlva, samt motstÄndarna, placerar sig. FrÄn och med semifinalen finns det sedan en chans att möta pÄ lag ifrÄn den egna gruppen.

đŸ„‡ Hockey VM 2025 final

Den stora hockey VM finalen Àr avslutningen pÄ hela turneringen och Àven matchen som slutligen avgör vem som tar hem guldmedaljen. Lagen som tar sig hela vÀgen hit har till att börja med presterat under gruppspelet och sedan segrat i sÄvÀl sin kvartsfinal som semifinal.

Hockey VM 2025 finalen kommer att spelas pÄ Avicii Arena i Stockholm, dÀr en publik pÄ upp till 13 500 ÄskÄdare ryms för att se den spÀnnande matchen. Datumet att hÄlla koll pÄ för den stora matchen Àr den 25 maj 2025.

Vilka tvÄ lag som tar sig till final hockey VM 2025 ÄterstÄr att se, men redan lÄngt innan turneringen startar burkar mÄnga ha sina gissningar kring vilka lag det blir.

🏆 Vilka vann Ishockey VM 2024?

Finalen i VM 2024 bjöd pÄ ett nÄgot överraskande möte mellan Tjeckien och Schweiz, dÀr hemmanationen kunde frÀlsa publiken och ta hem guldet.

🇾đŸ‡Ș Hur mĂ„nga gĂ„nger har Sverige vunnit Hockey VM?

Hittills har Tre Kronor tagit hem VM-guldet vid 11 tillfÀllen. Senast detta skedde var 2018, dÄ man försvarade guldet efter en svindlande strafflÀggning mot Schweiz.

🏒 Vilka kan Sverige stĂ€llas mot i kvartsfinalen?

Om Tre Kronor avancerar till slutspelet fÄr de kvartsfinalen möta ett lag frÄn grupp B. HÀr finns bland annat USA, Tjeckien och Schweiz som potentiella motstÄndare. Vilket lag man möter i en eventuell semifinal avgörs av lagens seedning efter gruppspelet.

⭐ Tidigare finalmöten i hockey VM

Även om det svenska landslaget inte kvalificerar sig för spel i VM-finalen, brukar svenska supportrar följa den spĂ€nnande kampen om guldet. Matcherna brukar bjuda pĂ„ stora överraskningar, speciellt dĂ„ lag som mött varandra tidigare i turneringen gör upp. HĂ€r summerar vi de senaste Ă„rens finaler i vĂ€rldsmĂ€sterskapet i ishockey.

VM 2010 i Tyskland

Ryssland och Tjeckien var lagen som tog sig hela vĂ€gen till finalen i Lanxess Arena, Köln. Detta var första gĂ„ngen som lagen möttes i en VM-final och redan efter 20 sekunder kunde Tjeckien göra det första mĂ„let. Även i den andra perioden kunde laget nĂ€ta och först i den sista perioden var det Ryssland som ökade farten. Med 35 sekunder kvar av matchen kunde Ryssland göra sitt första mĂ„l, men detta rĂ€ckte inte för att ta matchen till förlĂ€ngning.

VM 2011 i Slovakien

Finalen 2011 blev en riktig rival-kamp mellan Tre Kronor och de finska lejonen. Inför publiken pÄ Orange Arena i Bratislava kunde Finland dra ivÀg rejÀlt i den sista perioden och dÀrmed vinna mötet med 6-1. NÀr de sista 20 minuterna inleddes stod det 1-1, men efter bara ett par minuter hade Finland en ledning med 3-1. Sverige kÀmpade pÄ Ànda in i det sista, men under matchens sista fem minuter rasslade Finland in tre ytterligare mÄl som satte spiken i kistan.

VM 2012 i Finland och Sverige

Ryssland och Slovakien tog sig till VM-finalen, som inleddes med ett tidigt ledningsmÄl frÄn slovakiskt hÄll. Ryssland hann dock med att kvittera innan periodens slut och i den andra perioden kunde laget dra ifrÄn rejÀlt. Detta mÀrktes inte bara i mÀngden mÄl, utan Àven i skotten pÄ mÄl som blev 16-8 för perioden. I den sista perioden kunde Slovakien fÄ till en ytterligare fulltrÀff, men detta rÀckte inte speciellt. Slutresultatet för mötet blev 6-2 till Ryssland.

VM 2013 i Sverige och Finland

Sverige tog sig hela vÀgen till VM-final pÄ hemmaplan och detta mot Schweiz som man mött under turneringens gruppspel. I det mötet var det Schweiz som lyckades bÀst och Tre Kronor gick dÀrmed in i finalen med stark revanschlust. Det var dock Schweiz som satte det första mÄlet i mötet, men Erik Gustafssons mÄl nio minuter in i matchen vÀnde matchen rejÀlt. Detta var början pÄ Sveriges mÄlkavalkad som gjorde att matchen slutade 5-1.

VM 2014 i Vitryssland

Finland och Ryssland möttes under gruppspelet och tog sig sedan hela vÀgen till VM-finalen, dÀr de möttes pÄ nytt. Matchen inleddes jÀmnt och halvvÀgs in i mötet stod det 2-2. DÀrefter drog det ryska laget ifrÄn och kunde dra full nytta av Finlands mÄnga utvisningar. NÀr slutsignalen ljöd stod det 5-2 pÄ tavlan och Ryssland kunde rÀkna hem sitt femte VM-guld.

VM 2015 i Tjeckien

2015 var första Äret pÄ 2010-talet som ett lag utanför Europa tog sig till VM-final. Det kanadensiska laget gick igenom slutspelet felfritt och tog sig hela vÀgen till en guldkamp mot regerande mÀstarna Ryssland. Den Nordamerikanska hockeynationen gjorde en otroligt stark insats i matchen och lÀt inte Ryssland fÄ en chans att komma ifatt. Med en mÄlskillnad pÄ 37-12 och mÄlsiffrorna 6-1 kunde Kanada sÀkra VM-guldet.

VM 2016 i Ryssland

2016 tog sig Kanada pÄ nytt till VM-final, dÀr man stÀlldes mot Finland. De tvÄ lagen hade tidigare mött varandra i gruppspelet, dÀr Finland var laget som presterade bÀst. I finalkampen sÄg det dock annorlunda ut och nu var det istÀllet det kanadensiska landslaget som gjorde bÀst ifrÄn sig. Connor McDavid inledde mÄlskyttet i den första perioden och Matt Duchene hann sedan med att sÀtta ett mÄl i matchens allra sista sekund.

VM 2017 i Frankrike och Tyskland

Kanada nÄdde 2017 sin tredje raka VM-final och stÀlldes den hÀr gÄngen emot inga mindre Àn Tre Kronor. Victor Hedman gjorde matchens första mÄl och kort dÀrefter kunde Kanada kvittera. Matchen bjöds inte pÄ nÄgra fler mÄl och mötet fick tas till strafflÀggning för att kunna avgöras. Nicklas BÀckström och Oliver Ekman-Larsson var de enda spelarna som satte sina straffar och tack vare Henrik Lundqvists rÀddningar i mÄlet kunde Sverige ta hem guldet.

VM 2018 i Danmark

Finalen 2018 blev en repris ifrĂ„n VM 2013, dĂ„ Sverige och Schweiz Ă„terigen gjorde upp om mĂ€startiteln. Lagen hade mötts under gruppspelet och dĂ„ var det Sverige som presterade bĂ€st. SĂ„ blev det Ă€ven under finalmötet, dĂ€r Tre Kronor lyckades försvara guldet. SĂ„vĂ€l den första som den andra perioden bjöd pĂ„ ett mĂ„l ifrĂ„n bĂ„da lagen och med ett slutresultat pĂ„ 2-2 fick mötet tas till straffar. Ännu en gĂ„ng var det den svenska mĂ„lvakten, den hĂ€r gĂ„ngen Anders Nilsson, som kunde avgöra det hela.

VM 2019 i Slovakien

Precis som 2016 var det Kanada och Finland som möttes i VM-finalen. Även detta Ă„r hade lagen mötts under gruppspelet, dĂ€r Kanada var laget som presterade bĂ€st. Finland gick in i vĂ€rldsmĂ€sterskapet som underdogs, men överraskade de flesta med sitt lag dĂ€r de stora stjĂ€rnorna uteblev. Efter en kanadensisk inledning av mĂ„lskyttet kunde Finland ta över och, trots hĂ€lften sĂ„ mĂ„nga skott pĂ„ mĂ„l som motstĂ„ndarna, ta matchen till slutresultatet 3-1.

VM 2020 i Schweiz

Turneringen stÀlldes in pÄ grund av Coronapandemin

VM 2021 i Lettland

Det svÀngigaste mÀsterskapet pÄ lÀnge bjöd pÄ en mÀngd överraskande matchresultat, men i finalen var det ÀndÄ tvÄ vÀl bekanta lag som gjorde upp. Kanada och Finlands möte gick efter en kanadensisk reducering i den sista perioden till förlÀngning, dÀr Nick Paul kunde göra det avgörande mÄlet för Kanada. Detta blev Kanadas tjugosjunde guldmedalj i vÀrldsmÀsterskapet.

VM 2022 i Finland

Regerande vÀrldsmÀstarna Kanada tog sig Ànnu en gÄng till final och stÀlldes hÀr mot hemmanationen sjÀlv. Det var Kanada som tog ledningen i början av andra perioden, vilket man höll i tills mötet gick in i sin sista kvart. HÀr lyckades Finland vÀnda stÀllningen frÄn 0-1 till 3-1 inom loppet av tio minuter. Kanadensarna svarade dock med att kvittera i slutminuterna och tog dÀrmed mötet till förlÀngning. HÀr drog Kanada pÄ sig en onödig utvisning och i sekunden som laget skulle bli fulltaligt lyckades Sakari Manninen skjuta Finland till seger.

VM 2023 i Finland och Lettland

Efter ett slutspel som bjöd pÄ en mÀngd överraskningar var det Kanada och Tyskland som hamnade mot varandra i final. Kanadensarna nÄdde hit efter att ha slagit ut Lettland i sin semifinal, samtidigt som Tyskland knockade ut USA pÄ förlÀngning i sin kamp. Man skulle kunna tro att Kanada skulle köra över sina motstÄndare, men sÄ var inte fallet. Tyskland öppna mÄlskyttet i första perioden och gick in i paus med 1-1 pÄ tavlan. I andra perioden kunde man Äterta sin ledning, men nÀr Kanada Äterigen kvitterade klev det Nordamerikanska laget upp pÄ en ny nivÄ. I öppen kasse kunde det vinnande 5-2 mÄlet sÀttas av Scott Laughton.

VM 2024 i Tjeckien

Hemmanationen Tjeckien hade ett enormt stöd pÄ lÀktarna under hela mÀsterskapet och laget la verkligen i en extra vÀxel nÀr det var dags för slutspel. I kvartsfinal kunde de slÄ ut USA, följt av en 7-3 seger mot Tre Kronor i semifinalen. PÄ andra sidan slutspelstrÀdet kÀmpade Schweiz pÄ och nÄdde final genom vinster mot Tyskland och Kanada, dÀr den sistnÀmnda kom efter en intensiv strafflÀggning. VM-finalen var lÀnge mÄllös, men med tio minuter kvar kunde David Pastrnak sprÀcka hemmalagets nolla. I öppen kasse kunde David Kampf sÀtta den vinnande pucken till publikens enorma jubel.

🇾đŸ‡Ș Sverige i VM-slutspelet i ishockey

Sverige Àr ett lag som genom Ären varit en sjÀlvklar deltagare i vÀrldsmÀsterskapets slutspel. MÄnga gÄnger har laget gÄtt hela vÀgen till den slutliga kampen om medaljerna. Vid sju tillfÀllen under 2000-talet (Är 2000, 2012, 2015, 2016, 2019, 2022 och 2023) har laget Äkt ut ur slutspelet redan i kvartsfinalen. En intressant detalj om man tittar pÄ lagen som dÄ slagit ut Sverige, Àr att de samtliga lyckades ta medalj i mÀsterskapet.

HÀr listar vi hur lÄngt Tre Kronor har tagit sig i VM-slutspelet under de senaste Ären.

2000: Kvartsfinal, slogs ut av Finland (som sedan vann bronset)
2001: Bronsmatch, vann över USA
2002: Bronsmatch, vann över Finland
2003: Final, förlorade mot Kanada
2004: Final, förlorade mot Kanada
2005: Bronsmatch, förlorade mot Ryssland
2006: Final, vann över Tjeckien
2007: Bronsmatch, förlorade mot Ryssland
2008: Bronsmatch, förlorade mot Finland
2009: Bronsmatch, vann över USA
2010: Bronsmatch, vann över Tyskland
2011: Final, förlorade mot Finland
2012: Kvartsfinal, slogs ut av Tjeckien (som sedan vann bronset)
2013: Final, vann över Schweiz
2014: Bronsmatch, vann över Tjeckien
2015: Kvartsfinal, slogs ut av Ryssland (som sedan vann silver)
2016: Kvartsfinal, slogs ut av Kanada (som sedan vann guldet)
2017: Final, vann över Kanada
2018: Final, vann över Schweiz
2019: Kvartsfinal, slogs ut av Finland (som sedan vann guldet)
2020: InstÀllt
2021: Utslagna i gruppspelet
2022: Kvartsfinal, slogs ut av Kanada (som sedan vann silver)
2023: Kvartsfinal, slogs ut av Lettland (som sedan vann brons)
2024: Bronsmatch, vann över Kanada

Det har dock hĂ€nt att laget missat avancemang, vilket till exempel skedde vid VM 1985 i Tjeckoslovakien dĂ€r de Ă„tta VM-nationerna mötte varandra i en enda stor grupp. Med ynka 4 poĂ€ng av 14 möjliga placerade sig laget pĂ„ en sjĂ€tteplats, vilket gjorde att man missade slutspelet. IstĂ€llet fick man spela om nedflyttning, men hĂ€r lyckades man hĂ„lla sig undan bottenplaceringen som istĂ€llet flyttade ner Östtyskland till B-VM.

Även 2021 blev laget utan avancemang efter att man inlett gruppspelet med överraskande förluster mot Danmark och Belarus. Trots att laget kom igen och började vinna matcher, var tappet för stort för att poĂ€ngmĂ€ssigt komma ikapp de övriga lagen. Man slutade pĂ„ en femteplats i tabellen och mĂ€sterskapet sĂ„gs som det största fiaskot nĂ„gonsin.

Uppdaterad 16 juli, 2024