Damernas världsmästerskap i ishockey är en turneringen som för varje år som går växer i intresse, vilket stärker damhockeyn något enormt. När dam-VM spelas år 2020 kommer turneringen att hållas i Kanada. Detta blir den 21:a upplagan utav turneringen, som sedan förra året utökas ifrån 8 till 10 deltagande länder. Datumen som är satta för turneringen är 31 mars – 10 april 2020 och det hela kommer då att utspela sig i städerna Halifax & Truro.

Läs mer om dam VM 2020

Spelschema

calendar
Läs mer

TV-tider

television
Läs mer

Resultat

scoreboard
Läs mer

Tabeller

tabeller
Läs mer

Slutspel

schedule
Läs mer

Senaste nytt

nyheter
Läs mer

Hur spelas turneringen?

De tio deltagande lagen delas in i 2 grupper om 5 utifrån sina placeringar på världsrankingen. Här möter alla lagen varandra en gång och utifrån resultaten här avancerar de bästa lagen till slutspel. Jämfört med andra mästerskap är det inte de bästa lagen i vardera grupp som tar sig vidare. Här är det istället samtliga lag ur grupp A som tillsammans med de tre bästa lagen i grupp B som avancerar. Slutspelet består av kvartsfinaler, varifrån de vinnande lagen tar sig vidare till semifinal. Slutligen är det två lag kvar som gör upp om guldet.

Sverige i dam-VM

Det svenska landslaget har under åren tagit hem två VM-medaljer, som båda varit i valören brons. Dessa vanns 2005 och 2007, där den första medaljen togs på hemmaplan. Förutom 2005 stod man även värd för turneringen 2015 och då spelades alla matcher i Malmö.

Vid VM 2019 placerade man sig näst sist i sin grupp och fick tillsammans med Frankrike lämna den högsta divisionen. Under 2020 får laget spela B-VM och kämpa för att återigen ta sig in i den högsta divisionen.

Tidigare mästerskap

1990 var året som damerna äntligen fick ett eget världsmästerskap i ishockey. Damernas turnering spelas precis som för herrarna varje år, men med undantag för de år då vinter-OS går av stapeln. Då är det istället den olympiska turneringen som avgör vilket lag som är bäst i världen.

Hittills är det de nordamerikanska lagen som lyckats allra bäst i turneringen med ett stort försprång till andra nationer i medaljligan. Faktum är att samtliga finaler förutom en som hittills spelats har skett mellan just USA och Kanada. 2019 bröts den långdragna trenden när hemma-nationen Finland knyckte finalplatsen från Kanada. Laget tog sedan hem silvret efter en final mot USA som avgjordes på straffar.