Här hittar ni alla landslagstrupper för alla lagen som deltar i damernas hockey VM 2024. I mästerskapet medverkar 10 nationer som inför turneringens start väljer ut sina allra bästa spelare för att representera sitt land. Via länkarna nedan kan du läsa mer om respektive lag, de spelare som kommer klä sig i deras landslagströjor samt hur det gått för lagen i tidigare turneringar.

Damlandslagens VM-trupper

sverige

Sverige

tyskland

Tyskland

slovakien

Danmark

kanada

Kanada

tjeckien

Tjeckien

schweiz

Schweiz

finland

Finland

Landslagstrupper damernas Hockey VM 2024

Att få den stora äran att representera sitt land i världsmästerskap är alltid en otroligt stor ära och ett bevis på den framgång som man nått som hockeyspelare. Vägen till en plats i truppen är ofta lång och inkluderar starka insatser vid andra landslagssamlingar, men även i klubblaget. Redan en tid innan VM-truppen presenteras tar förbundskaptenerna ut en bruttotrupp med de spelare som de kan tänka sig ta med sig till mästerskapet. Inkluderas man har är det extra viktigt att sticka ut och visa upp sina kvaliteter för att slutligen bli utvald.

Som mest får ett landslag anmäla 20 utespelare samt 3 målvakter till turneringen. När mästerskapet inleds måste truppen inkludera minst 15 utespelare och 2 målvakter, där resterande platser kan fyllas under turneringens gång. Det vanligaste är att truppen är fylld redan vid start, eller att någon enstaka plats finns öppen. Detta för att ha möjligheten att ta in förstärkning om någon till exempel skulle bli skadad, eller om det finns andra saker som gör att en spelare inte kunnat ansluta till truppen tidigare.

Inför varje match måste laget anmäla en trupp på max 20 utespelare och 2 målvakter som ska delta. Alltså får en målvakt alltid stå över varje match. Den tredje målvakten måste däremot alltid vara på plats i arenan om en av de andra målvakterna blir skadade eller av annan anledning inte kan delta.

Damlandslaget – En plats för både seniorer och juniorer

I och med att det inte finns något U20-landslag på damsidan så brukar de kvinnliga landslagsspelarna ta klivet upp i seniorlandslaget tidigare än vad vi kanske ser på herrsidan. Dessutom finns det de spelare som behåller ena foten i juniorlandslaget, men samtidigt får chansen att spela med damlandslaget.

Vid damernas VM 2023 hade till exempel Sverige med 16-åriga Ebba Hedqvist och Hilda Svensson i sin trupp. De två tjejerna hade samma säsong även spelat U18 VM ett par månader tidigare, något som även 17-åriga Mira Jungåker i truppen hade gjort. Det blev alltså en mycket intensiv säsong för trion, som fick bära den svenska landslagströjan i ett 30-tal matcher på mycket kort tid.

I och med detta fenomen finns det kvinnliga hockeyspelar som hinner med ett stort antal världsmästerskap under sin karriär. Ett tydligt exempel där är Pernilla Winberg som debuterade i hockey VM vid 14(!) års ålder när hon representerade Sverige i VM 2004. Fram tills att hon la skridskorna på hyllan hann hon med att spela i hela tolv världsmästerskap. Då är inte de olympiska turneringarna från 2006, 2010, 2014 och 2018, som tidigare ersatte VM på OS-år, inräknade.

Uppdaterad 12 maj, 2024