HÀr kan ni se den aktuella stÀllningen i hockey VM 2023 tabellerna. VÀrldsmÀsterskapet startar den 12 maj och pÄgÄr fram till 28 maj och gÀstas av 16 lag som spelar uppdelade i tvÄ hockey VM grupper om Ätta lag. Efter att samtliga lag har mött varandra inom grupperna sÄ tar sig de fyra lag med mest ihopsamlade poÀng till slutspelet. LÀs mer om slutspelet i Hockey VM hÀr. Besöker du sajten pÄ mobilen? Vinkla mobilen sÄ ser du hela tabellen bÀttre.

Tabell hockey VM 2023 – Grupp A

#
Lag
M
V
VÖ
ÖF
F
+/-
P
1
Danmark
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Finland
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Frankrike
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Tyskland
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
Sverige
0
0
0
0
0
0 - 0
0
6
Österrike
0
0
0
0
0
0 - 0
0
7
Ungern
0
0
0
0
0
0 - 0
0
8
USA
0
0
0
0
0
0 - 0
0

Tabell hockey VM 2023 – Grupp B

#
Lag
M
V
VÖ
ÖF
F
+/-
P
1
Tjeckien
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Lettland
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Norge
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Slovakien
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
Slovenien
0
0
0
0
0
0 - 0
0
6
Schweiz
0
0
0
0
0
0 - 0
0
7
Kazakhstan
0
0
0
0
0
0 - 0
0
8
Kanada
0
0
0
0
0
0 - 0
0

🔎 Hockey VM 2023 grupper – SĂ„ gĂ„r det till i gruppspelet

Under vÀrldsmÀsterskapets första del, som pÄgÄr frÄn och med fredagen den 12 maj till och med tisdagen den 23 maj, spelar lagen sina viktiga gruppspelsmatcher. Totalt Àr det under sju matcher som lagen kÀmpar om att fÄ ihop sÄ mÄnga tabell-poÀng som möjligt.

Som mest kan ett lag samla pÄ sig 21 poÀng under gruppspelet. Hur mÄnga poÀng som behövs för att hamna i tabellens övre skikt och dÀrmed avancera till slutspelet hÀnger helt och hÄllet pÄ hur det gÄr för övriga lag i gruppen. Oftast krÀvs det dock att man fÄr med sig poÀng i minst hÀlften av sina gruppspelsmöten.

👇 Degradering till division 1-VM

Förutom att lagens placering i grupperna avgör vilka lag som tar sig vidare till slutspelet, sÄ avgör de Àven vilka lag som fÄr vara med i VM nÀstkommande Är. De tvÄ lag som placerar sig lÀngst ner i grupperna (en i varje grupp) kommer nÀmligen fÄ lÀmna vÀrldsmÀsterskapets topp-division och ersÀtts till nÀsta Är av tvÄ nya lag.

Vilka dessa blir avgörs i vÀrldsmÀsterskapet för division 1 grupp A, dÀr de tvÄ lag som lyckas bÀst i sin tur fÄr avancera till nÀsta Ärs topp-mÀsterskap. Under VM 2022 i Helsingfors och Tammerfors Äkte tvÄ lag ut ur A-divisionen i form av Italien (sist i Grupp A) samt Storbritannien (sist i Grupp B). Till VM 2024 ska tvÄ nya lag degraderas till B-VM.

🔱 Vad hĂ€nder vid lika mĂ„nga poĂ€ng?

Det Àr inte ovanligt att flera lag slutar pÄ lika mÄnga poÀng efter de sju spelade omgÄngarna. För att kunna skilja lagen Ät och komma fram till vem som ska placeras över den andra fÄr man titta pÄ den match som spelats mellan de tvÄ lagen.

Den nation som hÀr fick med sig allra flest poÀng hamnar över det andra. I och med att en match i ishockey VM inte kan sluta oavgjort fördelas alltid poÀngen i mötet pÄ ett sÀtt dÀr ett av lagen fÄr med sig mer poÀng Àn det andra.

Skulle det vara tre eller Ànnu fler lag som fÄr samma poÀng, lÀgger man samman poÀngen ifrÄn de olika inbördes mötena mellan lagen i en egen tabell, som avgör lagens placeringar jÀmte varandra.

Skulle lag fortfarande stÄ pÄ samma poÀng efter detta tittar man vidare pÄ mÄlskillnaden i de inbördes mötena. DÀrefter gÄr man vidare pÄ antalet gjorda mÄl.

⭐ Gruppspelet Hockey VM 2023

Grupp A Hockey VM 2023

Grupp A kommer under VM 2023 spela sina matcher pÄ Tampere Deck Arena i Tammerfors. Arenan stod vÀrd för VM 2022, och var en vÀldigt populÀr arena för bÄde fans, spelare och media pÄ plats. Arenan anordnade ett gruppspel i förra Ärets VM, samt semifinaler och den stora finalen.

Grupp A ser ut att pÄ förhand vara en tuff grupp, dÀr Sverige spelar. Tre Kronor, ledda av Sam Hallam, kommer att stÀllas mot vÀrdnationen Finland samt USA i gruppspelet, precis som under VM 2023. I gruppen finns Àven lag som Danmark, Tyskland och Frankrike och sÄ vidare.

🇾đŸ‡Ș Sverige
Sverige gjorde ett helt okej VM 2022 i Tammerfors, nÀr man slutade tvÄa i Grupp B men sedan förlorade mot Kanada i kvartsfinal efter att Sverige ledde matchen med 3-0 inför matchens slutperiod. Det blev ingen stark avslutning för Johan Garpenlöv som förbundskapten och nu ska Sam Hallam föra Tre Kronor mot medaljerna, Ànnu en gÄng i Tammerfors. Förhoppningarna Àr höga pÄ den nya förbundskaptenen och hans landslag.

đŸ‡©đŸ‡Ș Tyskland
Hockeyn vÀxer sÄ det knakar i Tyskland, och tyskarna har börjat fostra fler NHL-talanger Àn de nÄgonsin gjort. Man hÄller pÄ att etablera sig pÄ allvar bland toppnationerna inom ishockeyn och numera kan Tyskland en bra dag Àven vinna mot de bÀsta lagen. Tyskland har visat i de senaste mÀsterskapen att man har vad som krÀvs för att ta sig lÄngt i turneringen. 2019 Äkte man ut i kvartsfinalen och 2021 förlorade man semifinalen mot Finland med 2-1 innan USA blev för starka i bronsmatchen och Tyskland slutade fyra. VM 2022 slutade i kvartsfinalförlust mot Tjeckien. Hur bra Tyskland kommer vara i VM 2023 Àr svÄrt att sÀga och beror mycket pÄ vilka spelare nationen kan fÄ loss frÄn NHL. Men fÄr Tyskland ihop sina storstjÀrnor sÄ kan man gÄ riktigt lÄngt i VM 2023.

đŸ‡«đŸ‡ź Finland
Favoriter till VM-segern 2023? Förmodligen hemmanationen Finland. VM 2022 blev Finlands Är dÄ man vann sitt första VM pÄ hemmaplan i Tammerfors. De finska lejonen fick spela samtliga sina matcher i Tammerfors inför en galen hemmapublik, och pallade för trycket. Nu ska VÀrldsmÀsterskapet tillbaka till Finland och Tammerfors (dÀr de sista slutspelsmatcherna spelas i Tampere Deck Arena), sÄ det borde kunna bli tvÄ VM-guld i rad för Finland.

đŸ‡©đŸ‡° Danmark
Danmark stod för ett helt okej VM 2022. Det rÀckte dock inte hela vÀgen till slutspel men man tog ÀndÄ segrar mot pÄ pappret starkare nationer. Danmark blandade och gav en del dÄ man besegrade Kanada (!) med 3-2 och Kazakstan med 9-1, men Äkte ocksÄ pÄ storförluster mot Schweiz och Slovakien. Det blev en femteplats för Danmark, och ett godkÀnt VM-gruppspel med tolv inspelade poÀng frÄn en vÀldigt jÀmn grupp.

đŸ‡«đŸ‡· Frankrike
Det Àr sÀllan det glittrar om Frankrike pÄ den stora internationella scenen i hockey. Fick en gratisplats till VM i fjol och tog hand om densamma. Spelade till sig fem poÀng i Grupp A vilket rÀckte till att behÄlla sin plats i A-VM. LÀr slÄss i botten Àven till VM 2023.

🇩đŸ‡č Österrike
IstĂ€llet för Belarus fick Österrike en plats i A-VM i fjol, bara drygt tvĂ„ mĂ„nader innan turneringens start. BehĂ„ller sin plats i A-VM efter sju inspelade poĂ€ng i Sveriges grupp i fjol. Imponerade faktiskt stundtals och fick med sig en strafförlust mot USA och straffseger mot Tjeckien som största bedrifter. Österrike har en ganska spĂ€nnande framtid med nĂ„gra unga talanger pĂ„ vĂ€g uppĂ„t i vĂ€rldshierarkin.

đŸ‡ș🇾 USA
USA hade pÄ pappret ett ganska svagt lag som man skickade till VM 2022 och slutade fyra i gruppspelet. Sedan vÀntade seger mot Schweiz i kvartsfinalspelet och förlust mot Finland i semifinalen. Bronsmatchen blev ingen höjdare för USA, som fick se sig besegrade av Tjeckien med 4-8. Nu vÀntar ett nytt gruppspel i Tammerfors för amerikanerna, som brukar blanda och ge i dessa sammanhang.

Ungern
Ett nytt VM för Ungern, som inte Àr en alltför vanlig syn i dessa sammanhang. Spelade senast 2016 som nykomlingar men Äkte ur direkt. Har nÄgra hyfsade klubblag pÄ bra nivÄ, och bör kunna skrapa ihop ett knippe bra spelare till VM 2023. Men Ungern fÄr nog anses vara ett av de sÀmre lagen i den hÀr gruppen och i hela VM totalt sett, bör inte kunna överraska.

Grupp B Hockey VM 2023

Grupp B kommer att spelas i Lettland och huvudstaden Riga. Som bekant sÄ var det Riga som anordnade VM 2021, men dÄ fick ingen publik se mÀsterskapet pÄ plats pÄ grund av Covid-19. Nu Àr det andra bullar, och visst ska Riga fÄ arrangera ett nytt mÀsterskap med bÀttre förutsÀttningar.

Grupp B ser ut att vara en hÀrlig grupp med Kanada, Schweiz, Tjeckien och Slovakien som favoriter till kvartsfinalspel. HÀr Àr en snabb genomgÄng av lagen i Grupp B under hockey VM 2023.

🇹🇩 Kanada
Kanada Àr naturligtvis en av favoriterna till att gÄ hela vÀgen i VM, som sig bör. Förra Äret, i Helsingfors & Tammerfors, fick dock kanadensarna se sig besegrade av Finland i VM-finalen efter förlÀngningsspel. Silvermedalj blev det för Kanada dÄ i Tammerfors, rÀkna med att favoriterna vill Àndra pÄ den valören till Ärets VM 2023. FÄr en tuff grupp dÀr man dock borde sikta pÄ förstaplaceringen.

🇹🇭 Schweiz
En nation som blandar och ger otroligt mycket. Vissa matcher spelar Schweiz fartfylld och rolig ishockey för att i nĂ€stkommande match vara ett helt annat lag och kan dĂ„ förlora mot i princip alla nationer i VM. Är alldeles för ojĂ€mna för att rĂ€knas som en riktig toppkandidat men mycket beror pĂ„ truppen. Är nĂ€stan bĂ€ttre utan stjĂ€rnorna ibland. Ett stjĂ€rnspĂ€ckat Schweiz tog sig till VM-kvartsfinal 2022, men inte lĂ€ngre Ă€n sĂ„.

🇾🇰 Slovakien
Slovakien Àr pÄ uppgÄng, det har nog de flesta noterat. OS-brons 2022 och till kvartsfinal i VM 2022. Det Àr mycket bra resultat för Slovakien, som börjar fÄ frukt för sin fina talangutveckling de senaste Ären. Spelade med ett ungt lag i VM senast och deras tvÄ unga stjÀrnor Juraj Slafkovsky och Simon Nemec blev draftade etta respektive tvÄa i NHL-draften 2022 vilket Àr helt unikt. Slovakiens resultat Àr ocksÄ beroende av vilka spelare som blir tillgÀngliga, har ingen superstor bredd.

🇰🇿 Kazakstan
Kazakstan gör sitt tredje raka VM i Riga 2023. Mycket talar just för att kazakerna spelar sitt VM i just Riga, dÄ man inte bör sniffa pÄ nÄgon kvartsfinalplats. Men höll sig kvar i A-divisionen Ànnu en gÄng, efter att ha slutat nÀst sist i Grupp A i fjol. Inget mÀrkvÀrdigt lag, men bör kunna utmana om att hÄlla sig kvar till nÀsta Ärs VM Àven denna gÄng.

🇹🇿 Tjeckien
Tjeckien Àr regerande bronsmedaljörer i VM efter att deras stjÀrnspÀckade gÀng bÀrgade bronset i fjol. Imponerande frÄn ett tjeckiskt landslag som annars brukar nÀmnas som en nation som hamnat pÄ dekis pÄ sistone. Brons i fjol, kan det följas upp med en finare valör i Är? Bytet av trÀnare till finlÀndaren Kari Jalonen blev avgörande.

đŸ‡±đŸ‡» Lettland
Ishockeyn gÄr hela tiden framÄt i Lettland men man har fortfarande ett par steg kvar innan man kan mÀta sig med största nationerna. Men fÄr Lettland ihop sitt lag och kan fÄ med sig sina toppspelare till VM 2023 sÄ kan man absolut vara med och slÄss om placeringarna att ta sig vidare frÄn gruppspelet. Slutade tia i VM 2022, efter en femteplats i Sveriges dÄvarande grupp. Bör finnas med dÀr och nosa Àven till VM 2023.

🇳🇮 Norge
Norge gjorde ett par fina insatser i VM 2022. Men i VM 2023, nÀr de stora nationerna kommer komma med betydligt starkare trupper, sÄ kommer Norge fÄ svÄrt att hÀvda sig. Kommer nog fÄ rikta in sig pÄ att försöka undvika bottenplaceringarna i gruppen precis som i fjol, dÄ man slutade nÀst sist i Grupp B. Vill förmodligen hÄlla bÄde Kazakstan och Slovenien bakom sig, nÄgot som Àr fullt möjligt.

Slovenien
Uppflyttade frÄn B-VM till i Är, detta slovenska landslag som varit med ett par gÄnger under 2010-talet. Den stora slovenska stjÀrnan, Anze Kopitar, Àr i NHL och Los Angeles Kings. Kan hans lag Äka ut ur NHL tidigt sÄ kanske Kopitar blir tillgÀnglig för VM-spel, nÄgot som i sÄdana fall blir avgörande för Slovenien. Nykomlingarna kommer med stor sannolikhet slÄss i botten om att fÄ slippa Ànnu en tur till B-divisionen.

🏒 SĂ„ utformas grupperna till hockey VM

Innan VM startar placeras lagen in i de tvÄ grupperna. Detta sker inte vid nÄgon lottning, utan enbart utifrÄn lagens placering pÄ vÀrldsrankingen som presenteras vid slutet av den föregÄende sÀsongen. PoÀngen pÄ vÀrldsrankingen avgörs utifrÄn lagens prestation vid de fyra senaste vÀrldsmÀsterskapet, samt det senaste olympiska mÀsterskapet.

Turneringen som spelades senast har störst inverkan pÄ rankingen och inför Ärets mÀsterskap Àr det alltsÄ resultaten vid VM 2022, VM 2021, VM 2019, VM 2018, OS 2018 samt VM 2017 som avgör lagens ranking.

Sverige placerade sig den hÀr gÄngen pÄ listans femteplats, vilket Àr tvÄ platser bÀttre Àn Äret innan. Mycket av detta berodde pÄ resultatet i 2021 Ärs mÀsterskap, dÀr man för första gÄngen nÄgonsin missade slutspelet. Men fjolÄrets kvartsfinalplats resulterade i en bÀttre ranking för svensk del.

SÄhÀr sÄg topp-20 pÄ vÀrldsrankingen 2022 ut:

1. Finland
2. Kanada
3. Ryssland
4. USA
5. Sverige
6. Tjeckien
7. Schweiz
8. Slovakien
9. Tyskland
10. Danmark
11. Lettland
12. Norge
13. Frankrike
14. Belarus
15. Österrike
16. Kazakstan
17. Italien*
18. Storbritannien*
19. Slovenien
20. Ungern

* Storbritannien och Italien spelar i den lÀgre VM-divisionen, och har dÀrmed chansen att ta sig upp i den högsta divisionen.

🏒 Hur spelas Ishockey VM?

VÀrldsmÀsterskapet i ishockey inleds med att de 16 lagen deltar i ett gruppspel, dÀr lagen Àr indelade i tvÄ grupper med Ätta lag i varje. Alla lag möter varandra inom grupperna och nÀr dessa matcher Àr avklarade gÄr de fyra bÀsta lagen ifrÄn varje grupp till slutspelet. HÀr Àr det vinna eller försvinna i varje möte pÄ vÀgen fram till den stora VM-finalen.

🇾đŸ‡Ș NĂ€r spelar Sverige sina matcher?

I vÄrat hockey VM spelschema hittar du samtliga matcher som spelas under mÀsterskapet. Sverige har minst sju matcher framför sig i turneringen.

🏆 Vilka lag gĂ„r till VM-slutspelet?

NÀr samtliga gruppspelsmatcher Àr avklarade sÄ Àr det de fyra lag som placerar sig överst i respektive grupp som gÄr vidare till turneringens avslutande del.

🇾đŸ‡Ș Sveriges ishockey VM-grupper genom tiderna

UpplÀgget för vÀrldsmÀsterskapets gruppspel har förÀndrats vid ett antal tillfÀllen under Ären. Sedan 2012 delas lagen in i tvÄ grupper med Ätta lag i vardera. Tidigare spelade lagen i fyra mindre grupper med fyra lag i varje, varifrÄn de tre bÀsta lagen ur vardera grupp tog sig vidare till en andra gruppspelsomgÄng. HÀr gjorde lagen upp pÄ nytt om de Ätta slutspelsplatserna.

Men hur har det egentligen gÄtt för det svenska landslaget under gruppspelet? HÀr har vi summerat Tre Kronors gruppspel i hockey VM under de senaste Ären.

VM 2010 i Tyskland

Som tredje nÀst bÀsta lag pÄ vÀrldsrankingen placerades Tre Kronor i grupp C ihop med Tjeckien, Norge och Frankrike. Laget vann mötena med Norge och Frankrike, men förlorade sedan gruppspelsfinalen med Tjeckien. Trots det hamnade man i tabellens topp-skikt och avancerade i och med det till den andra gruppspelsrundan. HÀr mötte man Lettland, Kanada samt Schweiz och med seger i samtliga matcher vann man enkelt gruppen med 12 poÀng.

VM 2011 i Slovakien

Det svenska landslaget seedades Ă„terigen som det tredje bĂ€sta laget och hamnade dĂ„ i grupp C tillsammans med USA, Norge och Österrike. Sverige vann mot bĂ„de USA och Österrike, men fick se sig besegrade pĂ„ straffar av Norge. Laget toppade tabellen med sju poĂ€ng tabellen och avancerade till den andra gruppspelsrundan, dĂ€r man stĂ€lldes mot Frankrike, Schweiz och Kanada. Det blev endast förlust mot det sistnĂ€mnda laget och med totalt 10 poĂ€ng placerade man sin som nĂ€st bĂ€sta laget i gruppen.

VM 2012 i Finland och Sverige

2012 var första Äret som lagen delades in i tvÄ större grupper med Ätta lag i varje. Sverige hamnade den hÀr gÄngen i grupp S (vilket stod för Stockholm), dÀr man stÀlldes mot Norge, Tjeckien, Danmark, Tyskland, Ryssland, Italien och Lettland. Med 18 poÀng och vinst i samtliga matcher, förutom mötet med Ryssland, placerade man sig pÄ en andraplats i tabellen och gick dÀrmed vidare till slutspelet.

VM 2013 i Sverige och Finland

Ännu en gĂ„ng fick Sverige spela VM inför hemmapubliken och i Stockholms-gruppen fick laget ta sig an Schweiz, Tjeckien, Vitryssland, Norge, Kanada, Slovenien och Danmark. Med 15 poĂ€ng och vinster i fem av matcherna tog man sig till en tredjeplats bakom Schweiz och Kanada, vilket rĂ€ckte för avancemang.

VM 2014 i Vitryssland

Det svenska landslaget seedades som bÀsta lag inför mÀsterskapet och hamnade i grupp A tillsammans med Tjeckien, Kanada, Slovakien, Norge, Danmark, Frankrike och Italien. Man fick med sig poÀng i samtliga möten och det var endast mÄlskillnaden som skiljde laget ifrÄn det kanadensiska laget. Som grupptvÄa tog man sig vidare till kvartsfinal.

VM 2015 i Tjeckien

Sverige seedades Ă„terigen som bĂ€sta nation och fick sĂ€llskap av Kanada, Tjeckien, Schweiz, Lettland, Frankrike, Tyskland och Österrike i grupp A. Laget vann sex av sju gruppspelsmatcher och mötet med Kanada var det enda som man inte fick med sig nĂ„gra poĂ€ng ifrĂ„n. 16 poĂ€ng rĂ€ckte till en andraplats i tabellen.

VM 2016 i Ryssland

Tre Kronor placerades in i grupp A tillsammans med Tjeckien, Danmark, Norge, Schweiz, Lettland, Kazakstan och vÀrdnationen Ryssland. Laget vann tre möten pÄ heltid, samt ett pÄ förlÀngning och ett pÄ straffar. 13 poÀng fick man med sig, vilket tog laget till en tredjeplats efter Tjeckien och Ryssland.

VM 2017 i Frankrike och Tyskland

Ännu en gĂ„ng hamnade Sverige i grupp A, som spelade sina matcher i tyska staden Köln. Andra lag som var med i gruppen var Tyskland, USA, Ryssland, Lettland, Danmark, Slovakien och Italien. Bland annat hann man med en storseger mot det italienska landslaget, samt en tuff strafflĂ€ggning mot Ryssland. 16 poĂ€ng samlade man ihop till en tredjeplats i gruppen.

VM 2018 i Danmark

Sverige klev in i mĂ€sterskapet som regerande mĂ€stare och tog sig igenom gruppspelet i grupp A obesegrade. 20 poĂ€ng fick man med sig efter segrar pĂ„ heltid mot Vitryssland, Tjeckien, Frankrike, Österrike, Schweiz och Ryssland, samt en vinst pĂ„ övertid mot Slovakien. Detta tog laget till en sjĂ€lvklar topp-placering i gruppen.

VM 2019 i Slovakien

För första gĂ„ngen pĂ„ mĂ„nga Ă„r hamnade Sverige i grupp B och fick hĂ€r sĂ€llskap av Schweiz, Tjeckien, Ryssland, Lettland, Norge, Italien och Österrike. Tjeckien och Ryssland blev tuffa motstĂ„ndare, men i flera av de andra matcherna blev det stora vinster. Till exempel besegrade man bĂ„de Norge och Österrike med 9-1, samt att Italien fick se sig besegrade med 8-0. Sverige slutade pĂ„ en tredjeplats med 15 poĂ€ng.

VM 2020 i Schweiz

Turneringen stÀlldes in pÄ grund av coronaviruset

VM 2021 i Lettland

Efter tvÄ Ärs vÀntan gick Tre Kronor in i turneringen för spel i grupp A, dÀr Danmark, Belarus, Schweiz, Tjeckien, Storbritannien, Slovakien och ROC (Ryssland) vÀntade som motstÄnd. Laget fick sÀmsta möjliga start pÄ turneringen och föll för första gÄngen nÄgonsin mot bÄde det danska laget och mot Belarus. Historien upprepade sig sedan mot Tjeckien samt ROC och för första gÄngen fick vi se ett VM-uttÄg redan innan slutspelet hade börjat. Lagets historiskt sÀmsta VM nÄgonsin dÀr man slutade pÄ en niondeplats.

VM 2022 i Finland

JodĂ„, det blev bĂ€ttring under VM i Finland jĂ€mfört med Tre Kronors fiasko i Lettland. Sverige gjorde ett bra gruppspel, dĂ€r man till slut slutade tvĂ„a bakom Finland i gruppen. Sverige lyckades besegra de finska lejonen efter straffar men tappade poĂ€ng i övertidsförlusten mot USA, vilket blev Sveriges enda förlust i gruppspelet. Förlusten mot USA gjorde att Finland kunde gĂ„ om Sverige i gruppen och ta förstaplatsen. Sverige vann för övrigt sina matcher mot Österrike, Tjeckien, Norge, Lettland och Storbritannien. Slutade pĂ„ andraplats med 18 inspelade poĂ€ng.

đŸ‡«đŸ‡ź Sverige-Finland: Ett efterlĂ€ngtat VM-derby

MĂ„nga svenska hockeyfans ser ofta fram emot att fĂ„ se Tre Kronor stĂ€llas mot de finska lejonen i vĂ€rldsmĂ€sterskapet. Men det Ă€r inte alltid som detta sker. I och med att lagen Ă€r relativt jĂ€mna med varandra, placeras de ofta nĂ„gorlunda lika pĂ„ vĂ€rldsrankingen, vilket i sin tur leder till att de hamnar i olika VM-grupper. Även under slutspelet brukar lagen kunna hamna pĂ„ placeringar som gör att de först vid medaljmatcherna finns möjlighet för lagen att göra upp.

Sju segrar, fem förluster samt ett oavgjort resultat har det blivit i VM-mötena mellan lagen under detta sekel. Vid vĂ€rldsmĂ€sterskapet för 20 Ă„r sedan blev det dubbel lycka för fansen nĂ€r lagen möttes bĂ„de under gruppspelet och slutspelet – dĂ€r bĂ„da matcherna slutade i svensk seger.

HÀr nedan har vi listat alla Sveriges möten med Finland under vÀrldsmÀsterskapen i Ishockey pÄ 2000-talet.

2000: Kvartsfinal, Finland vann
2001: Andra gruppspelsomgÄngen, Finland vann
2002: Andra gruppspelsomgÄngen, Sverige vann + Bronsmatchen, Sverige vann
2003: Kvartsfinal, Sverige vann
2004: Andra gruppspelsomgÄngen, oavgjort
2005: Gruppspelet, Sverige vann
2006: Lagen möttes ej
2007: Andra gruppspelet, Sverige vann
2008: Bronsmatch, Finland vann
2009: Lagen möttes ej
2010: Lagen möttes ej
2011: Final, Finland vann
2012: Lagen möttes ej
2013: Semin, Sverige vann
2014: Lagen möttes ej
2015: Lagen möttes ej
2016: Lagen möttes ej
2017: Semin, Sverige vann
2018: Lagen möttes ej
2019: Kvartsfinal, Finland vann
2020: Inget VM spelades
2021: Lagen möttes ej
2022: Gruppspel: Sverige vann

Annons: ⇱ ComeOn- 1000 SEK oddsbonus pĂ„ JVM ⇠

18+ Är | Regler & villkor gÀller | GÀller nya kunder