LeoVegas

HÀr kan ni se den aktuella stÀllningen i hockey VM 2021 tabellerna. VÀrldsmÀsterskapet startar 21 maj och pÄgÄr fram till 6 juni och gÀstas av 16 lag som spelar uppdelade i tvÄ hockey VM grupper om Ätta lag. Efter att samtliga lag har mött varandra inom grupperna sÄ tar sig de fyra lag med mest ihopsamlade poÀng till slutspelet. LÀs mer om slutspelet i Hockey VM hÀr. Besöker du sajten pÄ mobilen? Vinkla mobilen sÄ ser du hela tabellen bÀttre.

Tabell hockey VM 2021 – Grupp A

#
Lag
M
V
VÖ
OT
F
+/-
P
1
Russian Olympic Committee
7
5
1
0
1
28 - 10
17
2
Schweiz
7
5
0
0
2
27 - 17
15
3
Tjeckien
7
3
2
0
2
27 - 18
13
4
Slovakien
7
4
0
0
3
17 - 22
12
5
Sverige
7
3
0
1
3
21 - 14
10
6
Danmark
7
2
1
1
3
13 - 15
9
7
Storbritannien
7
1
0
1
5
13 - 31
4
8
Belarus
7
1
0
1
5
10 - 29
4

Tabell hockey VM 2021 – Grupp B

#
Lag
M
V
VÖ
OT
F
+/-
P
1
USA
7
6
0
0
1
21 - 8
18
2
Finland
7
4
2
1
0
19 - 10
17
3
Tyskland
7
4
0
0
3
22 - 14
12
4
Kanada
7
3
0
1
3
19 - 18
10
5
Kazakhstan
7
2
2
0
3
22 - 18
10
6
Lettland
7
2
0
3
2
15 - 16
9
7
Norge
7
2
1
0
4
17 - 21
8
8
Italien
7
0
0
0
7
11 - 41
0

🔎 Hockey VM 2021 grupper – SĂ„ gĂ„r det till i gruppspelet

Under vÀrldsmÀsterskapets första del, som pÄgÄr frÄn och med fredagen den 21 maj till tisdagen den 1 juni, spelar lagen sina viktiga gruppspelsmatcher. Totalt Àr det under sju matcher som lagen kÀmpar om att fÄ ihop sÄ mÄnga tabell-poÀng som möjligt.

Som mest kan ett lag samla pÄ sig 21 poÀng under gruppspelet. Hur mÄnga poÀng som behövs för att hamna i tabellens övre skikt och dÀrmed avancera till slutspelet hÀnger helt och hÄllet pÄ hur det gÄr för övriga lag i gruppen. Oftast krÀvs det dock att man fÄr med sig poÀng i minst hÀlften av sina gruppspelsmöten.

👇 Degradering till division 1-VM

Förutom att lagens placering i grupperna avgör vilka lag som tar sig vidare till slutspelet, sÄ avgör dem Àven vilka lag som fÄr vara med i VM nÀstkommande Är. De tvÄ lag som placerar sig lÀngst ner i grupperna kommer nÀmligen fÄ lÀmna vÀrldsmÀsterskapets topp-division och ersÀtts till nÀsta Är av tvÄ nya lag.

Vilka dessa blir avgörs i vÀrldsmÀsterskapet för division 1 grupp A, dÀr de tvÄ lag som lyckas bÀst i sin tur fÄr avancera till nÀsta Ärs topp-mÀsterskap. I och med att de lÀgre divisionerna av ishockey VM 2021 Àr instÀllda Àr det inget lag som kommer Äka ner denna sÀsong.

🔱 Vad hĂ€nder vid lika mĂ„nga poĂ€ng?

Det Àr inte ovanligt att flera lag slutar pÄ lika mÄnga poÀng efter de sju spelade omgÄngarna. För att kunna skilja lagen Ät och komma fram till vem som ska placeras över den andra fÄr man titta pÄ den match som spelats mellan de tvÄ lagen.

Annons: ⇱ Snabbare.com - Streama hela hockey-VM hĂ€r ⇠

18+ Är | Regler & villkor gÀller | GÀller nya kunder

Den nation som hÀr fick med sig allra flest poÀng hamnar över det andra. I och med att en match i ishockey VM inte kan sluta oavgjort fördelas alltid poÀngen i mötet pÄ ett sÀtt dÀr ett av lagen fÄr med sig mer poÀng Àn det andra.

Skulle det vara tre eller Ànnu fler lag som fÄr samma poÀng, lÀgger man samman poÀngen ifrÄn de olika inbördes mötena mellan lagen i en egen tabell, som avgör lagens placeringar jÀmte varandra.

Skulle lag fortfarande stÄ pÄ samma poÀng efter detta tittar man vidare pÄ mÄlskillnaden i de inbördes mötena. DÀrefter gÄr man vidare pÄ antalet gjorda mÄl.

⭐ Gruppspelet Hockey VM 2021

Grupp A Hockey VM 2021

Grupp A som Sverige Àr med i under VM 2021, kommer spela sina matcher pÄ arenan Olympic Sports Centre i Riga. Arenan Àr vanligtvis ingen plats dÀr ishockey utförs, men inför turneringens start kommer arenan förberedas för sporten. Utöver matcher under gruppspelet kommer Àven tvÄ av slutspelets kvartsfinaler spelas hÀr.

Grupp A ser ut att pÄ förhand vara den svagare gruppen, och Sverige borde inte ha nÄgra större problem att ta sig vidare till slutspelet. HÀr Àr en snabb genomgÄng av lagen i Grupp A under hockey VM 2021.

đŸ‡·đŸ‡ș Ryssland
Ryssland Àr med all rÀtt förstaseedade i gruppen, och lÀr inte ha nÄgra problem att ta sig till slutspelet. Bland ryska hockeyspelare anses det fortfarande vara en enorm Àra att dra pÄ sig landslagströjan och oftast tackar alla de stora stjÀrnorna ja till att representera sitt land. Detta gör att Ryssland alltid har ett starkt lag pÄ pappret, och efter ett snabbt uttÄg ur 2019 Ärs turnering kommer ryssarna vara enormt revanschsugna.

🇾đŸ‡Ș Sverige
Sverige Àr andra-seedade i VM-Grupp A, och dÀr nÄgonstans kommer förhoppningsvis laget att hamna nÀr tabellen Àr skriven i sten. Sverige kommer som vanligt vara med och slÄss om medaljer, och rÀkna med ett revanschsuget lag som stÀller upp i Ärets VM-upplaga. Sverige vann som bekant turneringen 2017 och 2018, och efter ett mellanÄr 2019 sÄ Àr Sverige Äterigen en av guldfavoriterna.

🇹🇿 Tjeckien
Tjeckien Àr ett svÄrlÀst landslag, dÀr individuella prestationerna avlöser varandra, men dÀr spelet ibland kan falla samman. Tjeckien Àr femma i VM-rankingen, och det kan mycket vÀl spegla tabellen i slutet av Grupp A. Laget har mött pÄ sÄvÀl det svenska som det ryska landslaget under sÀsongens EHT-möten och hÀr har resultaten varierat.

🇹🇭 Schweiz
Schweiz Àr som alltid ett svÄrbedömt lag, och truppen hÄller olika kvalité frÄn Är till Är. Schweizarna Àr rankade fyra i Grupp B, och det kÀnns som en rÀttvisande tabellplacering. Laget gjorde senast ett svagt VM, och hamnade pÄ den sista slutspelsplatsen i Grupp B. Det blir förmodligen nÄgot motsvarande i Är.

🇾🇰 Slovakien
Slovakien Àr inte vad de Àn gÄng varit, och inför VM 2021 Àr laget rankat under Tyskland, nÄgot som inte hör till vanligheten. Slovakien sÄg bedrövliga ut under VM 2019, och tog sig inte ens till slutspel. I Är hoppas slovakerna pÄ att ta sig högre upp i VM-tabellen, men dÄ mÄste minst ett par NHL-proffs vara tillgÀngliga.

đŸ‡©đŸ‡° Danmark
Grannarna frÄn söder gick planenligt inte till slutspel förra VM, och kommer förmodligen inte ta sig ur VM-Grupp A. Fredrick Andersen skulle vara en enorm tillgÄng för Danmark, men det krÀvs mer Àn en bra mÄlvakt för att ta sig ur Grupp A. NÀr VM-tabellen Àr satt kommer Danmark med största sannolikhet hamna pÄ den nedre halvan.

đŸ‡§đŸ‡Ÿ Belarus
Belarus gÄr aldrig att rÀkna bort. Det har vi svenskar, med Tommy Salo i spetsen, lÀrt oss vid det hÀr laget. Med det sagt kommer vitryssarna inte ha sÄ mycket att hÀmta i Hockey-VM 2021, och de lÀr slÄss om botten-placeringarna i VM-tabellen, och fÄr kÀmpa mot Storbritannien för att undvika jumboplatsen. Hur missnöjet över förlusten av turneringens vÀrdskap visar sig pÄ isen ÄterstÄr att se.

🇬🇧 Storbritannien
Hockeyn har vÀxt i Storbritannien, och nuförtiden har de faktiskt en helt okej högstaliga. Med det sagt sÄ har britterna en bit kvar till resten av hockeyvÀrlden, och mÄlet för Storbritannien kommer vara att inte sluta sist i tabellen i Grupp A.

Grupp B Hockey VM 2021

Grupp B kommer spela sina matcher pÄ Arena Riga, som Àven ses som huvudarena under turneringen. Detta blir andra gÄngen som arenan anvÀnds i VM-sammanhang, dÄ VM 2006 utspelade sig hÀr. HÀr kommer Àven majoriteten av matcherna under slutspelet att Àga rum. SÄvÀl tvÄ kvartsfinaler som bÄda semifinalerna och medaljmatcherna kommer att spelas hÀr.

Grupp B ser ut att pÄ pappret vara den tuffare av de tvÄ grupperna, och det kommer att bli svÄrt att sia om vilka som slutar i topp av tabellen. HÀr Àr en snabb genomgÄng av lagen i Grupp B under hockey VM 2021.

🇹🇩  Kanada
Kanada Àr det högst seedade laget i gruppen, och det Àr egentligen inte sÄ konstigt. Kanada Àr hockey-landet nummer 1, och Àr alltid med och slÄss om guldet. VM 2021 Àr ingen skillnad, och allt annat Àn guldet som mÄl vore ett hÄn mot det kanadensiska folket. DÄ Ärets VM spelas senare Àn vanligt sÄ Àr chanserna större att fler NHL-proffs kan förstÀrka lagen, vilket gör att Kanada fÄr ses som en av storfavoriterna till att vinna hela turneringen.

đŸ‡«đŸ‡ź Finland
Sveriges Àrkerivaler Finland gÄr in i turneringen som regerande mÀstare, och kommer sÄklart att vara guldfavoriter Àven i Är. Det Àr svÄrt att sia om tabellplaceringar utan att ha sett trupperna, men om man jÀmför med motstÄndet i VM-grupp B sÄ ser Finland ut att gÄ mot slutspel Àven i Hockey-VM 2021.

đŸ‡ș🇾 USA
Amerikanarna Àr rankade trea i Grupp B, men för att ta sig ur gruppen kommer det att krÀvas en bÀttre prestation Àn vid förra vÀrldsmÀsterskapet. I VM 2019 tog sig USA ur gruppen med nöd och nÀppe, och Äkte ut i första rundan av slutspelet. USA var aldrig riktigt nÀra, och kommer att behöva höja sig om de ska vara med i nÄgra som helst medalj-diskussioner.

đŸ‡©đŸ‡Ș Tyskland
Hockeyn vÀxer sÄ det knakar i Tyskland, och tyskarna har börjat fostra fler NHL-talanger Àn de nÄgonsin gjort. Draisaitl dominerar borta i Nordamerika, och skulle superstjÀrnan komma loss till VM sÄ dubblas tyskarnas chanser direkt. Tyskland inledde förra Ärets VM pÄ bÀsta sÀtt, men Äkte planenligt ut mot Tjeckien i kvartsfinalen. Tyskland Àr dock ingen blÄbÀrsnation lÀngre, och det Àr inte alls omöjligt att de tar sig förbi gruppspelet, och vÀl i slutspelet kan allt hÀnda.

đŸ‡±đŸ‡» Lettland
Letterna Àr ett bra landslag, men i Grupp B kommer de fÄ svÄrt att hÀvda sig. Tyskland kommer bli laget att slÄ för att sno Ät sig den sista slutspelsplatsen, vilket gör att mötet mellan de tvÄ lagen blir en nyckelmatch i gruppen. NÀr de nu fÄr spela VM pÄ hemmaplan hoppas man pÄ stor framgÄng, men det kan bli svÄrt med tanke pÄ hur gruppen ser ut.

🇳🇮 Norge
Grannarna Norge gjorde ett bra VM hÀr senast, och hamnade i VM-tabellens ingenmansland. En liknande placering Àr att vÀnta om inte Zuccarello förstÀrker frÄn NHL. Med storstjÀrnan Zuccarello i laget kan allt hÀnda, men det kommer bli svÄrt för Norge att ta sig ur VM-grupp B.

🇼đŸ‡č Italien
Virus-drabbade Italien har varit med i A-VM en lĂ€ngre tid, men de har ofta svĂ„rt att hĂ€vda sig. Årets VM blir Ă€nnu svĂ„rare, dĂ„ landet drabbats hĂ„rt av Corona-viruset under vĂ„ren, och uppladdningen har varit allt annat Ă€n optimal. Italien kommer fĂ„ slĂ„ss om bottenplaceringarna i tabellen av Grupp B, och allt tyder pĂ„ att de blir nedflyttade till B-VM efter Ă„rets turnering.

🇰🇿 Kazakstan
Kazakstan Àr nykomlingar i A-VM, och Àr dÀrför seedade sist i VM-grupp B. Det Àr mest troligen en rÀttvis placering, men kazakerna chockade mÄnga i JVm för ett par Är sedan, och rÀkna med att ett antal spelare har tagit steget upp till deras A-landslag. Det Àr inte mycket som tyder pÄ att Kazakstan kommer göra större vÀsen av sig, men med unga talangfulla spelare kan de absolut störa en del lag i Grupp B.

🏒 SĂ„ utformas grupperna till hockey VM

Innan VM startar placeras lagen in i de tvÄ grupperna. Detta sker inte vid nÄgon lottning, utan enbart utifrÄn lagens placering pÄ vÀrldsrankingen. PoÀngen pÄ vÀrldsrankingen avgörs utifrÄn lagens prestation vid de fyra senaste vÀrldsmÀsterskapet, samt det senaste olympiska mÀsterskapet.

Turneringen som spelades senast har störst inverkan pÄ rankingen och inför Ärets mÀsterskap Àr det alltsÄ resultaten vid VM 2019, VM 2018, OS 2018, VM 2017 samt VM 2016 som avgör lagens ranking. Grupperna som anvÀnds vid ishockey VM 2021 bildades ursprungligen inför VM 2020, som dessvÀrre stÀlldes in pÄ grund av pandemin.

SÄhÀr sÄg vÀrldsrankingen 2020 ut:

1. Kanada
2. Ryssland
3. Finland
4. Sverige
5. Tjeckien
6. USA
7. Tyskland
8. Schweiz
9. Slovakien
10. Lettland
11. Norge
12. Danmark
13. Frankrike*
14. Belarus
15. Österrike*
16. Italien
17. Sydkorea*
18. Slovenien*
19. Kazakstan
20. Storbritannien

* Frankrike, Österrike, Sydkorea och Slovenien spelar alla i den lĂ€gre VM-divisionen, som dessvĂ€rre blev instĂ€llt för sĂ€songen 2021.

🏒 Hur spelas Ishockey VM?

VÀrldsmÀsterskapet i ishockey inleds med att de 16 lagen deltar i ett gruppspel, dÀr lagen Àr indelade i tvÄ grupper med Ätta lag i varje. Alla lag möter varandra inom grupperna och nÀr dessa matcher Àr avklarade gÄr de fyra bÀsta lagen ifrÄn varje grupp till slutspelet. HÀr Àr det vinna eller försvinna i varje möte pÄ vÀgen fram till den stora VM-finalen.

🇾đŸ‡Ș NĂ€r spelar Sverige sina matcher?

🏆 Vilka lag gĂ„r till VM-slutspelet?

NÀr samtliga gruppspelsmatcher Àr avklarade sÄ Àr det de fyra lag som placerar sig överst i respektive grupp som gÄr vidare till turneringens avslutande del.

🇾đŸ‡Ș Sveriges ishockey VM-grupper genom tiderna

UpplÀgget för vÀrldsmÀsterskapets gruppspel har förÀndrats vid ett antal tillfÀllen under Ären. Sedan 2012 delas lagen in i tvÄ grupper med Ätta lag i vardera. Tidigare spelade lagen i fyra mindre grupper med fyra lag i varje, varifrÄn de tre bÀsta lagen ur vardera grupp tog sig vidare till en andra gruppspelsomgÄng. HÀr gjorde lagen upp pÄ nytt om de Ätta slutspelsplatserna.

Men hur har det egentligen gÄtt för det svenska landslaget under gruppspelet? HÀr har vi summerat Tre Kronors gruppspel i hockey VM under de senaste Ären.

VM 2010 i Tyskland

Som tredje nÀst bÀsta lag pÄ vÀrldsrankingen placerades Tre Kronor i grupp C ihop med Tjeckien, Norge och Frankrike. Laget vann mötena med Norge och Frankrike, men förlorade sedan gruppspelsfinalen med Tjeckien. Trots det hamnade man i tabellens topp-skikt och avancerade i och med det till den andra gruppspelsrundan. HÀr mötte man Lettland, Kanada samt Schweiz och med seger i samtliga matcher vann man enkelt gruppen med 12 poÀng.

VM 2011 i Slovakien

Det svenska landslaget seedades Ă„terigen som det tredje bĂ€sta laget och hamnade dĂ„ i grupp C tillsammans med USA, Norge och Österrike. Sverige vann mot bĂ„de USA och Österrike, men fick se sig besegrade pĂ„ straffar av Norge. Laget toppade tabellen med sju poĂ€ng tabellen och avancerade till den andra gruppspelsrundan, dĂ€r man stĂ€lldes mot Frankrike, Schweiz och Kanada. Det blev endast förlust mot det sistnĂ€mnda laget och med totalt 10 poĂ€ng placerade man sin som nĂ€st bĂ€sta laget i gruppen.

VM 2012 i Finland och Sverige

2012 var första Äret som lagen delades in i tvÄ större grupper med Ätta lag i varje. Sverige hamnade den hÀr gÄngen i grupp S (vilket stod för Stockholm), dÀr man stÀlldes mot Norge, Tjeckien, Danmark, Tyskland, Ryssland, Italien och Lettland. Med 18 poÀng och vinst i samtliga matcher, förutom mötet med Ryssland, placerade man sig pÄ en andraplats i tabellen och gick dÀrmed vidare till slutspelet.

VM 2013 i Sverige och Finland

Ännu en gĂ„ng fick Sverige spela VM inför hemmapubliken och i Stockholms-gruppen fick laget ta sig an Schweiz, Tjeckien, Vitryssland, Norge, Kanada, Slovenien och Danmark. Med 15 poĂ€ng och vinster i fem av matcherna tog man sig till en tredjeplats bakom Schweiz och Kanada, vilket rĂ€ckte för avancemang.

VM 2014 i Vitryssland

Det svenska landslaget seedades som bÀsta lag inför mÀsterskapet och hamnade i grupp A tillsammans med Tjeckien, Kanada, Slovakien, Norge, Danmark, Frankrike och Italien. Man fick med sig poÀng i samtliga möten och det var endast mÄlskillnaden som skiljde laget ifrÄn det kanadensiska laget. Som grupptvÄa tog man sig vidare till kvartsfinal.

VM 2015 i Tjeckien

Sverige seedades Ă„terigen som bĂ€sta nation och fick sĂ€llskap av Kanada, Tjeckien, Schweiz, Lettland, Frankrike, Tyskland och Österrike i grupp A. Laget vann sex av sju gruppspelsmatcher och mötet med Kanada var det enda som man inte fick med sig nĂ„gra poĂ€ng ifrĂ„n. 16 poĂ€ng rĂ€ckte till en andraplats i tabellen.

VM 2016 i Ryssland

Tre Kronor placerades in i grupp A tillsammans med Tjeckien, Danmark, Norge, Schweiz, Lettland, Kazakstan och vÀrdnationen Ryssland. Laget vann tre möten pÄ heltid, samt ett pÄ förlÀngning och ett pÄ straffar. 13 poÀng fick man med sig, vilket tog laget till en tredjeplats efter Tjeckien och Ryssland.

VM 2017 i Frankrike och Tyskland

Ännu en gĂ„ng hamnade Sverige i grupp A, som spelade sina matcher i tyska staden Köln. Andra lag som var med i gruppen var Tyskland, USA, Ryssland, Lettland, Danmark, Slovakien och Italien. Bland annat hann man med en storseger mot det italienska landslaget, samt en tuff strafflĂ€ggning mot Ryssland. 16 poĂ€ng samlade man ihop till en tredjeplats i gruppen.

VM 2018 i Danmark

Sverige klev in i mĂ€sterskapet som regerande mĂ€stare och tog sig igenom gruppspelet i grupp A obesegrade. 20 poĂ€ng fick man med sig efter segrar pĂ„ heltid mot Vitryssland, Tjeckien, Frankrike, Österrike, Schweiz och Ryssland, samt en vinst pĂ„ övertid mot Slovakien. Detta tog laget till en sjĂ€lvklar topp-placering i gruppen.

VM 2019 i Slovakien

För första gĂ„ngen pĂ„ mĂ„nga Ă„r hamnade Sverige i grupp B och fick hĂ€r sĂ€llskap av Schweiz, Tjeckien, Ryssland, Lettland, Norge, Italien och Österrike. Tjeckien och Ryssland blev tuffa motstĂ„ndare, men i flera av de andra matcherna blev det stora vinster. Till exempel besegrade man bĂ„de Norge och Österrike med 9-1, samt att Italien fick se sig besegrade med 8-0. Sverige slutade pĂ„ en tredjeplats med 15 poĂ€ng.

đŸ‡«đŸ‡ź Sverige-Finland: Ett efterlĂ€ngtat VM-derby

MĂ„nga svenska hockeyfans ser ofta fram emot att fĂ„ se Tre Kronor stĂ€llas mot de finska lejonen i vĂ€rldsmĂ€sterskapet. Men det Ă€r inte alltid som detta sker. I och med att lagen Ă€r relativt jĂ€mna med varandra, placeras de ofta nĂ„gorlunda lika pĂ„ vĂ€rldsrankingen, vilket i sin tur leder till att de hamnar i olika VM-grupper. Även under slutspelet brukar lagen kunna hamna pĂ„ placeringar som gör att de först vid medaljmatcherna finns möjlighet för lagen att göra upp.

Sju segrar, fem förluster samt ett oavgjort resultat har det blivit i VM-mötena mellan lagen under detta sekel. Vid vĂ€rldsmĂ€sterskapet för 20 Ă„r sedan blev det dubbel lycka för fansen nĂ€r lagen möttes bĂ„de under gruppspelet och slutspelet – dĂ€r bĂ„da matcherna slutade i svensk seger.

HÀr nedan har vi listat alla Sveriges möten med Finland under vÀrldsmÀsterskapen i Ishockey pÄ 2000-talet.

2000: Kvartsfinal, Finland vann
2001: Andra gruppspelsomgÄngen, Finland vann
2002: Andra gruppspelsomgÄngen, Sverige vann + Bronsmatchen, Sverige vann
2003: Kvartsfinal, Sverige vann
2004: Andra gruppspelsomgÄngen, oavgjort
2005: Gruppspelet, Sverige vann
2006: Lagen möttes ej
2007: Andra gruppspelet, Sverige vann
2008: Bronsmatch, Finland vann
2009: Lagen möttes ej
2010: Lagen möttes ej
2011: Final, Finland vann
2012: Lagen möttes ej
2013: Semin, Sverige vann
2014: Lagen möttes ej
2015: Lagen möttes ej
2016: Lagen möttes ej
2017: Semin, Sverige vann
2018: Lagen möttes ej
2019: Kvartsfinal, Finland vann