Expekt

HÀr kan ni se den aktuella stÀllningen i hockey VM 2025 tabellerna. VÀrldsmÀsterskapet startar den 9 maj och pÄgÄr fram till 25 maj och gÀstas av 16 lag som spelar uppdelade i tvÄ hockey VM grupper om Ätta lag. Efter att samtliga lag har mött varandra inom grupperna sÄ tar sig de fyra lag med mest ihopsamlade poÀng till slutspelet. LÀs mer om slutspelet i Hockey VM hÀr. Besöker du sajten pÄ mobilen? Vinkla mobilen sÄ ser du hela tabellen bÀttre.

Tabell hockey VM 2025 – Grupp A

#
Lag
M
V
VÖ
ÖF
F
+/-
P
1
Finland
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Frankrike
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Lettland
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Slovakien
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
Slovenien
0
0
0
0
0
0 - 0
0
6
Sverige
0
0
0
0
0
0 - 0
0
7
Österrike
0
0
0
0
0
0 - 0
0
8
Kanada
0
0
0
0
0
0 - 0
0

Tabell hockey VM 2025 – Grupp B

#
Lag
M
V
VÖ
ÖF
F
+/-
P
1
Tjeckien
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Danmark
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Tyskland
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Norge
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
Schweiz
0
0
0
0
0
0 - 0
0
6
Ungern
0
0
0
0
0
0 - 0
0
7
Kazakhstan
0
0
0
0
0
0 - 0
0
8
USA
0
0
0
0
0
0 - 0
0

🔎 Hockey VM 2025 grupper – SĂ„ gĂ„r det till i gruppspelet

Under vÀrldsmÀsterskapets första del, som pÄgÄr frÄn och med fredagen den 9 maj till och med tisdagen den 20 maj, spelar lagen sina viktiga gruppspelsmatcher. Totalt Àr det under sju matcher som lagen kÀmpar om att fÄ ihop sÄ mÄnga tabell-poÀng som möjligt.

Som mest kan ett lag samla pÄ sig 21 poÀng under gruppspelet. Hur mÄnga poÀng som behövs för att hamna i tabellens övre skikt och dÀrmed avancera till slutspelet hÀnger helt och hÄllet pÄ hur det gÄr för övriga lag i gruppen. Oftast krÀvs det dock att man fÄr med sig poÀng i minst hÀlften av sina gruppspelsmöten.

👇 Degradering till division 1-VM

Förutom att lagens placering i grupperna avgör vilka lag som tar sig vidare till slutspelet, sÄ avgör de Àven vilka lag som fÄr vara med i VM nÀstkommande Är. De tvÄ lag som placerar sig lÀngst ner i grupperna (en i varje grupp) kommer nÀmligen fÄ lÀmna vÀrldsmÀsterskapets topp-division och ersÀtts till nÀsta Är av tvÄ nya lag.

Vilka dessa blir avgörs i vÀrldsmÀsterskapet för division 1 grupp A, dÀr de tvÄ lag som lyckas bÀst i sin tur fÄr avancera till nÀsta Ärs topp-mÀsterskap. Under VM 2024 i Tjeckien Äkte Polen och Storbritannien ut ur toppdivisionen efter att ha placerats sist i sina grupper, detta efter att ha gjort Äterkomst till högstadivisionen samma Är. Till VM 2025 tar Ungern och Slovenien, lagen som slogs ut vid VM 2023, deras platser och behöver hÀr undvika att degraderas till B-VM pÄ nytt.

🔱 Vad hĂ€nder vid lika mĂ„nga poĂ€ng?

Det Àr inte ovanligt att flera lag slutar pÄ lika mÄnga poÀng efter de sju spelade omgÄngarna. För att kunna skilja lagen Ät och komma fram till vem som ska placeras över den andra fÄr man titta pÄ den match som spelats mellan de tvÄ lagen.

Den nation som hÀr fick med sig allra flest poÀng hamnar över det andra. I och med att en match i ishockey VM inte kan sluta oavgjort fördelas alltid poÀngen i mötet pÄ ett sÀtt dÀr ett av lagen fÄr med sig mer poÀng Àn det andra.

Skulle det vara tre eller Ànnu fler lag som fÄr samma poÀng, lÀgger man samman poÀngen ifrÄn de olika inbördes mötena mellan lagen i en egen tabell, som avgör lagens placeringar jÀmte varandra.

Skulle lag fortfarande stÄ pÄ samma poÀng efter detta tittar man vidare pÄ mÄlskillnaden i de inbördes mötena. DÀrefter gÄr man vidare pÄ antalet gjorda mÄl.

⭐ Gruppspelet Hockey VM 2025

Grupp A Hockey VM 2025

Grupp A kommer under VM 2025 spela sina matcher pÄ Avicii Arena i Stockholm. Arenan stod klar lagom till hockey VM 1989, som blev det första evenemanget att hÄllas hÀr. Utöver detta har det spelats hockey pÄ VM-nivÄ hÀr vid flera tillfÀllen dÀrefter. Globen, som Àr arenan ursprungliga namn, var lÀnge den allra största sfÀriska byggnaden i vÀrlden, men puttades ner frÄn förstaplatsen Är 2023.

Som hemmalag Àr Sverige stora favoriter i gruppen och deras tuffaste motstÄndare blir utan tvekan Kanada och Finland.

🇩đŸ‡č Österrike
Österrike klarade sig pĂ„ hĂ„ret under VM 2023 dĂ€r man tog tre poĂ€ng i Grupp A, lika mĂ„nga som Ungern. Men i och med straffsegern i den allra sista matchen mot just Ungern sĂ„ fick Österrike jubla i Tammerfors och stanna kvar i A-divisionen. Österrike har en ganska spĂ€nnande framtid med nĂ„gra unga talanger pĂ„ vĂ€g uppĂ„t i vĂ€rldshierarkin.

🇹🇩 Kanada
Kanada Àr naturligtvis en av favoriterna till att gÄ hela vÀgen i VM, som sig bör. Förra Äret, i Riga & Tammerfors, fick Kanada Äterigen smaka pÄ guldets sötma nÀr man stod som segrar i finalmatchen mot Tyskland i Nokia Arena. Kanada tog dÀrmed sitt 28:e VM-guld i historien. Kommer dock alltid till VM med helt olika lag och Àr svÄra att förutspÄ pÄ sÄ sÀtt.

đŸ‡«đŸ‡ź Finland
Det blev inga dubbla guld pÄ hemmaplan för Finland dÄ de finska lejonen under Jukka Jalonens ledning Äkte ut i kvartsfinalen mot Kanada. Och kanske Àr det lÀge för Jalonen att kliva av? Ja det kommer han göra, men efter kontraktets slut, vilket blir efter VM 2023. Det blir en sista dans med gÀnget pÄ tjeckisk mark och vem vet vad Jalonen och hans mannar kan hitta pÄ dÄ, framför allt utan ett gigantiskt favoritskap denna gÄng.

đŸ‡«đŸ‡· Frankrike
Det Ă€r sĂ€llan det glittrar om Frankrike pĂ„ den stora internationella scenen i hockey. Men man fortsĂ€tter hĂ„lla sig i toppdivisionen efter att man hade bĂ„de Österrike och Ungern bakom sig i Grupp A i fjol. LĂ€r nog sikta pĂ„ att framför allt behĂ„lla Polen bakom sig till detta VM medan poĂ€ng mot övriga lag bör anses vara en bonus.

đŸ‡±đŸ‡» Lettland
Ishockeyn gÄr hela tiden framÄt i Lettland men man har fortfarande ett par steg kvar innan man kan mÀta sig med största nationerna. Och fansskaran i Lettland Àr nÄgot alldeles extra. Det fick hela hockeyvÀrlden smaka pÄ nÀr Lettland slog ut Tre Kronor i kvartsfinal för att sedan ro hem nationens allra första VM-medalj nÀr man tog bronset i VM 2023 (delvis pÄ hemmaplan). Lettland har dock en tuff grupp framför sig och det Àr inte nÄgon garanti att man tar sig till nÄgon kvartsfinal i Tjeckien men kan man surfa vidare pÄ VM-vÄgen frÄn 2023 sÄ kan det bli en obehaglig motstÄndare.

🇾🇰 Slovakien
Slovakien Àr pÄ uppgÄng, det har nog de flesta noterat. OS-brons 2022 och till kvartsfinal i VM 2022. Det Àr mycket bra resultat för Slovakien, som börjar fÄ frukt för sin fina talangutveckling de senaste Ären. Spelade med ett ungt lag i VM 2023 och fick inget slag pÄ trumman nÀr man missade kvartsfinal och slutade femma i Grupp B. Slovakiens resultat Àr ofta beroende av vilka spelare som blir tillgÀngliga, har ingen superstor bredd Àven om den börjar visa sig mer och mer.

🇾đŸ‡Ș Sverige
Sverige gjorde ett helt okej gruppspel i Tammerfors dÀr det i Àrlighetens namn aldrig sÄg sÄ dÀr jÀkla bra ut men dÀr Tre Kronor vann sina matcher. Förlorade sista matchen mot USA och fick Lettland i kvartsfinal i Riga, dÀr man Äkte pÄ pumpen. Sam Hallams landslag fick dÀrmed vÀnda hem alldeles för tidigt och detta utan att ha visat upp speciellt mycket under turneringens gÄng. Hallam och gÀnget fÄr en ny chans i Ostrava dÀr en tuff grupp vÀntar och dÀr saker och ting mÄste sitta direkt för att nÄ det bÀsta motstÄndet i en potentiell kvartsfinal.

🇾🇼 Slovenien
Efter att ha spenderat sÀsongen 2024 i den lÀgre divisionen Àr Slovenien tillbaka i toppen. NÀr de senast Äterfanns hÀr vÄren 2023 slutade lagets sju gruppspelsmöten med sju raka förluster. Slovenien har faktiskt endast lyckats förlÀnga sin plats i toppdivisionen vid tvÄ tidigare tillfÀlle (2002-2003 samt 2005-2006) och det ser ut att bli svÄrt att Äterupprepa detta mot det stundande motstÄndet.

Vinnare av grupp A i Hockey-VM 2025

Expekt logga LeoVegas logga
🇩đŸ‡č Österrike
🇹🇩 Kanada
đŸ‡«đŸ‡ź Finland
đŸ‡«đŸ‡· Frankrike
đŸ‡±đŸ‡» Lettland
🇾🇰 Slovakien
🇾đŸ‡Ș Sverige
🇾🇼 Slovenien

Grupp B Hockey VM 2025

Lagen i grupp B kommer att inleda mÀsterskapet i Herning, dÀr de spelar sina kamper pÄ Jyske Bank Boxen. S sent som 2018 spelades VM-matcher hÀr senast nÀr Danmark stod som vÀrd pÄ egen hand.

I den hÀr gruppen gÄr USA, Schweiz, Tjeckien och Tyskland in som favoriter. Samtidigt kan Danmark utmana om den sista gruppspelsplatsen.

🇹🇿 Tjeckien
Tjeckien gjorde ingen succé i Finland och Riga och resan slutade i kvartsfinal för tjeckerna och dÀr slutade ocksÄ resan för förbundskapten Kari Jalonen. Nu ska istÀllet Radim Rulik styra Tjeckien mot guldet inför dess tokiga fans pÄ hemmaplan. Hemmaplansfördelen i Prag och Ostrava ger absolut Tjeckien vÀldigt goda chanser till VM-guld med tanke pÄ att mÄnga NHL-spelare lÀr ansluta vid tillfÀlle.

đŸ‡©đŸ‡° Danmark
Danmark har cementerat sig som en av de starkaste och mest jÀmna nationerna bakom topp Ätta i dessa sammanhang. Danskarna utmanade om en kvartsfinalplats i Grupp A i Tammerfors 2023 men nÄdde inte hela vÀgen trots goda insatser dÀr man dock förlorade mot toppnationerna. Har bytt förbundskapten dÄ legendaren Heinz Ehlers hoppat av och in har istÀllet svensken Mikael Gath kommit, en förbundskapten med karaktÀr och vinnarskalle.

đŸ‡©đŸ‡Ș Tyskland
Hockeyn vÀxer sÄ det knakar i Tyskland, och tyskarna har börjat fostra fler NHL-talanger Àn de nÄgonsin gjort. Man hÄller pÄ att etablera sig pÄ allvar bland toppnationerna inom ishockeyn och numera kan Tyskland en bra dag Àven vinna mot de bÀsta lagen. Tyskland har visat i de senaste mÀsterskapen att man har vad som krÀvs för att ta sig lÄngt i turneringen. 2019 Äkte man ut i kvartsfinalen och 2021 förlorade man semifinalen mot Finland med 2-1 innan USA blev för starka i bronsmatchen och Tyskland slutade fyra. VM 2022 slutade i kvartsfinalförlust mot Tjeckien. Men sedan tog sig Tyskland hela vÀgen till ett VM-silver Är 2023 och tog nationens första medalj efter mÄnga imponerande segrar i slutspelet.

🇰🇿 Kazakstan
Kazakstan gör sitt fjĂ€rde raka VM i Tjeckien 2024. Bör inte sniffa pĂ„ nĂ„gon kvartsfinalplats i denna oerhört tuffa grupp men har möjlighet att skrĂ€lla mot de stora lagen och bör absolut hĂ„lla Polen bakom sig och allra helst Ă€ven Frankrike. Men detta Ă€r ett ”jojjo-lag” dĂ€r det skiftar rejĂ€lt frĂ„n sĂ€song till sĂ€song, man Ă€r dessutom i en sits dĂ€r de bĂ€sta klubblagen tillhör den nedĂ„tgĂ„ende ryska ligan KHL.

🇳🇮 Norge
Norge gjorde ett par fina insatser i VM 2023 och tog sex poÀng totalt vilket gjorde att man inte pÄ nÄgot sÀtt var hotade om nedflyttningsplatserna trots att man slutade nÀst sist i Grupp B i Riga. Besegrade Slovenien och förlorade pÄ straffar mot Kazakstan men fick framför allt med sig en succéartad straffseger mot Kanada vilket chockade hockeyvÀrlden. Norges hockeyförbund har dock stora ekonomiska problem och herrlandslaget ska spela VM men detta med ett landslagsÄr med stora bekymmer bakom sig.

🇹🇭 Schweiz
En nation som blandar och ger otroligt mycket. Schweiz var helt dominanta i sju gruppspelsmatcher i Riga och vann gruppen med sex segrar och en övertidsförlust, detta för att sedan Ă„ka raka vĂ€gen ut ur slutspelet mot Tyskland i kvartsfinalen. Detta sĂ€ger en del om Schweiz som hockeyland och som landslag med höga toppar och ganska djupa dalar. Har en förmĂ„ga att fĂ„ ”hem” mĂ„nga NHL-spelare och fortsĂ€tter man pĂ„ det spĂ„ret sĂ„ kan det lika gĂ€rna vara ett medaljlag i Tjeckien.

đŸ‡ș🇾 USA
USA Àr vad det Àr i VM-sammanhang, det Àr inte det mest slagkraftiga lag som amerikanerna kan sÀtta pÄ banan. Har ytterst svÄrt att ta medalj vilket tydliggjordes Ànnu mer nÀr man förlorade bÄde semifinal och bronsmatch i Tammerfors 2023. Fick dock till laget rejÀlt i Tammerfors och hade spelare som brann för att spela för nationen, fÄr man till det igen sÄ blir man farliga oavsett trupp.

🇭đŸ‡ș Ungern
Det ungerska herrlandslaget deltog senast i toppdivisionen vĂ„ren 2023 och fick hĂ€r med sig totalt tre poĂ€ng efter sina övertids-möten med Frankrike och Österrike. Under B-VM 2024 kunde laget vinna hela turneringen med 11 av 15 möjliga poĂ€ng. Har pĂ„ pappret störst chans till poĂ€ng mot Kazakstan och Norge i Ă„rets VM-grupp.

Vinnare av grupp B i Hockey-VM 2025

Expekt logga LeoVegas logga
🇹🇿 Tjeckien
đŸ‡©đŸ‡° Danmark
đŸ‡©đŸ‡Ș Tyskland
🇰🇿 Kazakstan
🇳🇮 Norge
🇹🇭 Schweiz
đŸ‡ș🇾 USA
🇭đŸ‡ș Ungern

🏒 SĂ„ utformas grupperna till hockey VM

Innan VM startar placeras lagen in i de tvÄ grupperna. Detta sker inte vid nÄgon lottning, utan enbart utifrÄn lagens placering pÄ vÀrldsrankingen som presenteras vid slutet av den föregÄende sÀsongen. PoÀngen pÄ vÀrldsrankingen avgörs utifrÄn lagens prestation vid de fyra senaste vÀrldsmÀsterskapet, samt det senaste olympiska mÀsterskapet.

Turneringen som spelades senast har störst inverkan pÄ rankingen och inför Ärets mÀsterskap Àr det alltsÄ resultaten vid VM 2024, VM 2023, VM 2022, VM 2021 samt OS 2022 som avgör lagens ranking.

Sverige placerade sig den hÀr gÄngen pÄ listans sjundeplats, vilket Àr en placering sÀmre Àn Äret innan. Mycket av detta berodde pÄ det missade slutspelet Är 2021, samt de tidiga uttÄgen i kvartsfinal vid mÀsterskapen Är 2022 och 2023. Förhoppningsvis kan bronset frÄn 2024 hjÀlpa till att fÄ laget att klÀttra under kommande Är.

SÄhÀr sÄg topp-25 pÄ vÀrldsrankingen 2024 ut:

 1. Kanada
 2. Ryssland**
 3. Finland
 4. Tjeckien
 5. Schweiz
 6. USA
 7. Sverige
 8. Tyskland
 9. Slovakien
 10. Lettland
 11. Danmark
 12. Norge
 13. Österrike
 14. Frankrike
 15. Kazakstan
 16. Belarus*
 17. Storbritannien*
 18. Ungern
 19. Slovenien
 20. Italien*

* Lagen spelar i de lÀgre VM-divisionerna, och har dÀrmed chansen att ta sig upp i den högsta divisionen om de presterar vÀl.

** Ryssland och Belarus Àr tillsvidare diskvalificerade frÄn IIHFs turneringar.

🏒 Hur spelas Ishockey VM?

VÀrldsmÀsterskapet i ishockey inleds med att de 16 lagen deltar i ett gruppspel, dÀr lagen Àr indelade i tvÄ grupper med Ätta lag i varje. Alla lag möter varandra inom grupperna och nÀr dessa matcher Àr avklarade gÄr de fyra bÀsta lagen ifrÄn varje grupp till slutspelet. HÀr Àr det vinna eller försvinna i varje möte pÄ vÀgen fram till den stora VM-finalen.

🇾đŸ‡Ș NĂ€r spelar Sverige sina matcher?

I vÄrat hockey VM spelschema hittar du samtliga matcher som spelas under mÀsterskapet. Sverige har minst sju matcher framför sig i turneringen.

🏆 Vilka lag gĂ„r till VM-slutspelet?

NÀr samtliga gruppspelsmatcher Àr avklarade sÄ Àr det de fyra lag som placerar sig överst i respektive grupp som gÄr vidare till turneringens avslutande del.

🇾đŸ‡Ș Sveriges ishockey VM-grupper genom tiderna

UpplÀgget för vÀrldsmÀsterskapets gruppspel har förÀndrats vid ett antal tillfÀllen under Ären. Sedan 2012 delas lagen in i tvÄ grupper med Ätta lag i vardera. Tidigare spelade lagen i fyra mindre grupper med fyra lag i varje, varifrÄn de tre bÀsta lagen ur vardera grupp tog sig vidare till en andra gruppspelsomgÄng. HÀr gjorde lagen upp pÄ nytt om de Ätta slutspelsplatserna.

Men hur har det egentligen gÄtt för det svenska landslaget under gruppspelet? HÀr har vi summerat Tre Kronors gruppspel i hockey VM under de senaste Ären.

VM 2010 i Tyskland

Som tredje nÀst bÀsta lag pÄ vÀrldsrankingen placerades Tre Kronor i grupp C ihop med Tjeckien, Norge och Frankrike. Laget vann mötena med Norge och Frankrike, men förlorade sedan gruppspelsfinalen med Tjeckien. Trots det hamnade man i tabellens topp-skikt och avancerade i och med det till den andra gruppspelsrundan. HÀr mötte man Lettland, Kanada samt Schweiz och med seger i samtliga matcher vann man enkelt gruppen med 12 poÀng.

VM 2011 i Slovakien

Det svenska landslaget seedades Ă„terigen som det tredje bĂ€sta laget och hamnade dĂ„ i grupp C tillsammans med USA, Norge och Österrike. Sverige vann mot bĂ„de USA och Österrike, men fick se sig besegrade pĂ„ straffar av Norge. Laget toppade tabellen med sju poĂ€ng tabellen och avancerade till den andra gruppspelsrundan, dĂ€r man stĂ€lldes mot Frankrike, Schweiz och Kanada. Det blev endast förlust mot det sistnĂ€mnda laget och med totalt 10 poĂ€ng placerade man sin som nĂ€st bĂ€sta laget i gruppen.

VM 2012 i Finland och Sverige

2012 var första Äret som lagen delades in i tvÄ större grupper med Ätta lag i varje. Sverige hamnade den hÀr gÄngen i grupp S (vilket stod för Stockholm), dÀr man stÀlldes mot Norge, Tjeckien, Danmark, Tyskland, Ryssland, Italien och Lettland. Med 18 poÀng och vinst i samtliga matcher, förutom mötet med Ryssland, placerade man sig pÄ en andraplats i tabellen och gick dÀrmed vidare till slutspelet.

VM 2013 i Sverige och Finland

Ännu en gĂ„ng fick Sverige spela VM inför hemmapubliken och i Stockholms-gruppen fick laget ta sig an Schweiz, Tjeckien, Vitryssland, Norge, Kanada, Slovenien och Danmark. Med 15 poĂ€ng och vinster i fem av matcherna tog man sig till en tredjeplats bakom Schweiz och Kanada, vilket rĂ€ckte för avancemang.

VM 2014 i Vitryssland

Det svenska landslaget seedades som bÀsta lag inför mÀsterskapet och hamnade i grupp A tillsammans med Tjeckien, Kanada, Slovakien, Norge, Danmark, Frankrike och Italien. Man fick med sig poÀng i samtliga möten och det var endast mÄlskillnaden som skiljde laget ifrÄn det kanadensiska laget. Som grupptvÄa tog man sig vidare till kvartsfinal.

VM 2015 i Tjeckien

Sverige seedades Ă„terigen som bĂ€sta nation och fick sĂ€llskap av Kanada, Tjeckien, Schweiz, Lettland, Frankrike, Tyskland och Österrike i grupp A. Laget vann sex av sju gruppspelsmatcher och mötet med Kanada var det enda som man inte fick med sig nĂ„gra poĂ€ng ifrĂ„n. 16 poĂ€ng rĂ€ckte till en andraplats i tabellen.

VM 2016 i Ryssland

Tre Kronor placerades in i grupp A tillsammans med Tjeckien, Danmark, Norge, Schweiz, Lettland, Kazakstan och vÀrdnationen Ryssland. Laget vann tre möten pÄ heltid, samt ett pÄ förlÀngning och ett pÄ straffar. 13 poÀng fick man med sig, vilket tog laget till en tredjeplats efter Tjeckien och Ryssland.

VM 2017 i Frankrike och Tyskland

Ännu en gĂ„ng hamnade Sverige i grupp A, som spelade sina matcher i tyska staden Köln. Andra lag som var med i gruppen var Tyskland, USA, Ryssland, Lettland, Danmark, Slovakien och Italien. Bland annat hann man med en storseger mot det italienska landslaget, samt en tuff strafflĂ€ggning mot Ryssland. 16 poĂ€ng samlade man ihop till en tredjeplats i gruppen.

VM 2018 i Danmark

Sverige klev in i mĂ€sterskapet som regerande mĂ€stare och tog sig igenom gruppspelet i grupp A obesegrade. 20 poĂ€ng fick man med sig efter segrar pĂ„ heltid mot Vitryssland, Tjeckien, Frankrike, Österrike, Schweiz och Ryssland, samt en vinst pĂ„ övertid mot Slovakien. Detta tog laget till en sjĂ€lvklar topp-placering i gruppen.

VM 2019 i Slovakien

För första gĂ„ngen pĂ„ mĂ„nga Ă„r hamnade Sverige i grupp B och fick hĂ€r sĂ€llskap av Schweiz, Tjeckien, Ryssland, Lettland, Norge, Italien och Österrike. Tjeckien och Ryssland blev tuffa motstĂ„ndare, men i flera av de andra matcherna blev det stora vinster. Till exempel besegrade man bĂ„de Norge och Österrike med 9-1, samt att Italien fick se sig besegrade med 8-0. Sverige slutade pĂ„ en tredjeplats med 15 poĂ€ng.

VM 2020 i Schweiz

Turneringen stÀlldes in pÄ grund av coronaviruset

VM 2021 i Lettland

Efter tvÄ Ärs vÀntan gick Tre Kronor in i turneringen för spel i grupp A, dÀr Danmark, Belarus, Schweiz, Tjeckien, Storbritannien, Slovakien och ROC (Ryssland) vÀntade som motstÄnd. Laget fick sÀmsta möjliga start pÄ turneringen och föll för första gÄngen nÄgonsin mot bÄde det danska laget och mot Belarus. Historien upprepade sig sedan mot Tjeckien samt ROC och för första gÄngen fick vi se ett VM-uttÄg redan innan slutspelet hade börjat. Lagets historiskt sÀmsta VM nÄgonsin dÀr man slutade pÄ en niondeplats.

VM 2022 i Finland

JodĂ„, det blev bĂ€ttring under VM i Finland jĂ€mfört med Tre Kronors fiasko i Lettland. Sverige gjorde ett bra gruppspel, dĂ€r man till slut slutade tvĂ„a bakom Finland i gruppen. Sverige lyckades besegra de finska lejonen efter straffar men tappade poĂ€ng i övertidsförlusten mot USA, vilket blev Sveriges enda förlust i gruppspelet. Förlusten mot USA gjorde att Finland kunde gĂ„ om Sverige i gruppen och ta förstaplatsen. Sverige vann för övrigt sina matcher mot Österrike, Tjeckien, Norge, Lettland och Storbritannien. Slutade pĂ„ andraplats med 18 inspelade poĂ€ng.

VM 2023 i Finland och Lettland

Tre Kronor fick Ă€ven denna gĂ„ng bege sig till Tammerfors för VM-gruppspel och placerades dĂ„ in i samma gĂ€ng som USA, Tyskland, Danmark, Frankrike, Österrike, Ungern och vĂ€rdnationen Finland sjĂ€lv. Det blev vinst i sex av sju möten, dĂ€r den enda förlusten blev mot USA pĂ„ förlĂ€ngning. I mötet med Finland rĂ€ckte inte heller de ordinarie 60 minuterna för att fĂ„ fram en vinnare och hĂ€r blev det istĂ€llet en strafflĂ€ggning som gav Sverige tvĂ„ av tre poĂ€ng. Med 18 poĂ€ng totalt slutade laget pĂ„ en andraplats bakom USA.

VM 2024 i Tjeckien

Efter ett par Är med svaga VM-insatser lyckades Sam Hallam fÄ till en mycket stark VM-trupp med hela 18 NHL-spelare. Detta gav Sverige en stabil plats bland mÀsterskapets favoriter, nÄgot som syntes genom hela gruppspelet. Laget inledde det hela med att besegra USA med 5-2, följt av Tyskland med 6-1 ett par dagar senare. Man lyckades Àven knÀppa Lettland, som slog ut laget i kvartsfinal Äret innan, pÄ nÀsan med en stark 7-2 vinst. Slovakien besegrades Àven de med stora siffror och nÀr gruppspelet var över toppade Tre Kronor grupp B med 21 poÀng, vilket Àr full pott poÀngmÀssigt.

đŸ‡«đŸ‡ź Sverige-Finland: Ett efterlĂ€ngtat VM-derby

MĂ„nga svenska hockeyfans ser ofta fram emot att fĂ„ se Tre Kronor stĂ€llas mot de finska lejonen i vĂ€rldsmĂ€sterskapet. Men det Ă€r inte alltid som detta sker. I och med att lagen Ă€r relativt jĂ€mna med varandra, placeras de ofta nĂ„gorlunda lika pĂ„ vĂ€rldsrankingen, vilket i sin tur leder till att de hamnar i olika VM-grupper. Även under slutspelet brukar lagen kunna hamna pĂ„ placeringar som gör att de först vid medaljmatcherna finns möjlighet för lagen att göra upp.

Tio segrar, fem förluster samt ett oavgjort resultat har det blivit i VM-mötena mellan lagen under detta sekel. Vid vĂ€rldsmĂ€sterskapet Ă„r 2002 blev det dubbel lycka för fansen nĂ€r lagen möttes bĂ„de under gruppspelet och slutspelet – dĂ€r bĂ„da matcherna slutade i svensk seger.

HÀr nedan har vi listat alla Sveriges möten med Finland under vÀrldsmÀsterskapen i ishockey pÄ 2000-talet.

2000: Kvartsfinal, Finland vann med 2-1
2001: Andra gruppspelsomgÄngen, Finland vann med 5-4
2002: Andra gruppspelsomgÄngen, Sverige vann med 4-2 + Bronsmatchen, Sverige vann med 5-3
2003: Kvartsfinal, Sverige vann med 6-5
2004: Andra gruppspelsomgÄngen, oavgjort 1-1
2005: Gruppspelet, Sverige vann med 5-1
2006: Lagen möttes ej
2007: Andra gruppspelet, Sverige vann med 1-0
2008: Bronsmatch, Finland vann med 4-0
2009: Lagen möttes ej

2010: Lagen möttes ej
2011: Final, Finland vann med 6-1
2012: Lagen möttes ej
2013: Semin, Sverige vann med 3-0
2014: Lagen möttes ej
2015: Lagen möttes ej
2016: Lagen möttes ej
2017: Semin, Sverige vann med 4-1
2018: Lagen möttes ej
2019: Kvartsfinal, Finland vann med 5-4 efter förlÀngning

2020: Inget VM spelades
2021: Lagen möttes ej
2022: Gruppspelet, Sverige vann med 3-2 efter förlÀngning
2023: Gruppspelet, Sverige vann med 2-1 efter straffar
2024: Kvartsfinal, Sverige vann med 2-1 efter förlÀngning

Uppdaterad 16 juli, 2024