Expekt

Att Sveriges folkkäraste landslag Tre Kronor vinner guld i årets turnering är inte alls omöjligt. Sverige har med elva guldmedaljer i bagaget stor erfarenheten att vinna turneringen. Dessutom får man vid år 2025 mästerskap den stora äran att spela sina matcher på hemmaplan.

Odds för att Sverige ska vinna VM

Som vanligt när det vankas ishockey-VM så är det ett par nationer som det pratas om lite extra. Det är Kanada, Finland, USA och Sverige. Efter VM 2024 så så har dock flera andra nationer visat att de kan utmana om medaljerna. Turneringen i Tjeckien resulterade i en final mellan Tjeckien och Schweiz, två lag som inte tagit sig såhär långt på flera år.

Sedan har vi Sverige som underpresterade något enormt i VM 2021 och därefter åkte ut i kvartsfinalen vid både VM 2022 och 2023. Men till VM 2024 lyckades Sam Hallam locka till sig en stor mängd stjärnor som tog laget upp på pallplats. Vid hockey VM 2025 får man dessutom äran att spela på hemmaplan, något som brukar stärka lagens aktier.

En annan nation som det inte pratas om lika mycket inför VM men som på senare år seglat upp som en allvarlig utmanare till de stora nationerna är Tyskland. Ishockeyn växer så det knackar i landet och aldrig tidigare har nationen haft så många spelare ute i de stora ligorna. Frågan är inte längre om utan snarare när Tyskland kommer stå högst upp på prispallen i ett ishockey-VM. Men än är det en bit kvar till dess men Tyskland är definitivt en outsider när det till ishockey-VM numera.

Att spela på vilket lag som man tror kommer att vinna hockey VM är ett mycket vanligt spel i mästerskapssammanhang. Ofta kan man se tydliga svängningar i oddsen under turneringens gång, vilket kan kopplas till hur det går för de olika lagen. Att ett lag brukar ta sig långt eller har en stark laguppställning på pappret behöver inte alltid innebära att man når stor framgång.

Sveriges VM-guld i modern tid

Sverige har som vi tidigare nämnt tagit hem elva VM-guld under åren. De tre senaste decennierna har varit mycket framgångsrika, där sju av segrarna kommit. Här nedanför kan du läsa mer om Tre Kronors senaste VM-segrar.

1991

Sveriges förbundskapten Johan Garpenlöv har vunnit två VM-guld som spelare. Johan Garpenlövs första VM-guld kom i turneringen 1991. Den turneringen avbgjordes inte med ett klassiskt slutspelsupplägg, utan med en finalgrupp där de fyra lagen som tagit flest poäng i gruppspelet deltog. I finalgruppen gjorde Sverige upp med Kanada, Sovjetunionen och USA om medaljerna. I den inledande matchen mot Kanada spelade Sverige 3-3. I nästkommande match mot USA vann Tre Kronor med hela 8-4 innan avgörande matchen mot Sovjetunionen. Eftersom Kanada hade besegrat USA med 9-4 var Sverige tvungna att vinna mötet för att ta hem guldet. Skulle man spela oavgjort skulle segern gå till Kanada, och med en förlust skulle Sovjetunionen skulle bli världsmästare.

Tre kronor fick en smakstart på matchen och Jonas Bergqvist sköt tidigt 1-0 till Sverige i matchen. Sovjetunionen kom tillbaka och kvitterade i första perioden. Avgörandet skulle komma i tredje perioden när VM-skyttekungen Mats Sundin gjorde sitt 9e mål i turneringen och det avgörande 2-1 målet för Sverige.

1992

När Sverige skulle försvara sitt guld hade VM-turneringen gjorts om. Nu var det ett gruppspel som innehöll 12 länder fördelade på två grupper, där de fyra bästa lagen gick till kvartsfinal. Sverige gjorde ett svagt gruppspel, laget innehöll hela 15 VM debutanter och spelet stämde inte. Men trots ynka fyra poäng efter de fem matcherna tog man sig vidare som sista lag ur gruppen.

I kvartsfinalen möte man Ryssland som hade imponerat stort i gruppspelet. I kvartsfinalen visade Sverige för första gången klass i turneringen och vann mötet med 2-0 efter mål av Mats Sundin och Roger Hansson. Matchens bästa spelare var dock målvakten Tommy Söderström som stod för flera fantastiska räddningar.

I semifinalen vann Sverige med 4-1 mot Schweiz och Tre kronor hade för första gången någonsin chansen att försvara VM-titeln. I finalen väntade Finland och Sverige fick en kalasstart när Peter Forsberg gjorde 1-0 i powerplay. I andra perioden kunde Sverige utöka ledningen efter mål av Mikael Andersson, Roger Hansson och Lars Karlsson. Matchens sista mål gjordes i öppen kasse när Arto Blomsten kunde prickskjuta in slutresultatet 5-2.

1998

1998 års turnering i Schweiz bjöd på ett nytt format och inleddes med ett första gruppspel med fyra länder i varje grupp. De två bästa länderna tog sig vidare till ett andra gruppspel där Sverige ställdes mot Finland, Kanada och Vitryssland. Sverige vann detta gruppspel och tog sig vidare till semifinalen som spelades i bäst av två matcher. De dubbla mötena med Schweiz resulterade i 4-1 och 7-2 till Sverige, vilket tog laget rakt till final mot Finland.

Även finalen spelades som bäst av två matcher. I den första finalmatchen vann Sverige mot Finland med 1-0 efter att Johan Tornberg gjort matchens enda mål. I den andra finalmatchen spelade Sverige och Finland 0-0 och Sverige kunde titulera sig mästare efter att totalt vunnit finalserien med 1-0.

2006

2006 avgjordes turneringen i Lettland och Tre kronor gjorde ett bra första gruppspel där man bland annat besegrade Italien med 4-0. I det andra gruppspelet fick Sverige se sig besegrade av Slovakien med 5-2, vilket gjorde att Sverige slutade på andra plats i gruppen och ställdes mot USA i kvartsfinalen. Här svarade Sverige för en utmärkt match och kunde besegra USA med hela 6-0. Mika Hannula stod för tre av matchens mål.

I en dramatisk semifinal besegrade Sverige sedan Kanada med 5-4. Samtliga svenska mål kom under matchens första halva och motståndarna lyckades aldrig komma ikapp. I finalen spelade Tre kronor mot Tjeckien och vann med 4-0. Matchens sista mål gjordes av Jörgen Jönsson. Jönsson vann under denna säsong VM, OS och SM-guld, vilket ingen annan ishockeyspelare lyckats med.

2013

Turneringen spelades i som ett delat arrangemang mellan Sverige och Finland med finalspelet i Globen. Sverige var långt ifrån favoriter när turneringen startade, då förbundskapten Pär Mårts hade svårt att locka över sina bästa NHL-stjärnor. Efter några segrar mot sämre motstånd lyckades Mårts locka över tvillingarna Sedin som anlände till lagom till Sveriges sista gruppspelsmatch mot Danmark. Redan i sin första match gjorde Sedinarna varsitt mål och efter att ha placerat sig som trea i gruppen väntade Kanada i kvartsfinalen.

Kvartsfinalen blev en spännande match som avgjordes först efter straffar. Här visade Tre Kronor stor kyla och stor hjälte blev målvakten Jhonas Enroth. Enroth räddade fyra straffar och tillsammans med Loui Eriksson och Fredrik Petterssons mål tog sig Sverige vidare till semifinal.

Semin spelades mot Finland som Sverige enkelt besegrade med 3-0. I den andra semifinalen vann Schweiz överraskande mot USA med 3-0, vilka Sverige förlorade mot med 2-3 under gruppspelet. I finalen fick man dock revansch och tog hem matchen och guldet med 5-1.

2017

I turneringen 2017 som spelades i Köln och Paris kunde Sverige ta sig vidare till slutspel efter ett målrikt gruppspel. Bland annat besegrade man Tyskland med 7-2 och Italien med 8-1. I kvartsfinalen väntade fjolårets finalmotståndare Schweiz och det blev även denna gång en seger.

Semifinalen blev en nordisk kamp mot Finland, som de blågula tom hem med 4-1. Finalmötet med Kanada blev i sin tur en riktig rysare, som togs hela vägen till straffläggning. Henrik Lundqvist räddade samtliga skott och blev matchens stora hjälte. Detta var första gången som Sverige skulle bli världsmästare efter ha vunnit finalen efter straffar.

2018

Under 2018 spelades VM i Riga och Köpenhamn. Sverige blev lottade att spela samtliga matcher i Royal Arena och tusentals svenska hockeyfans vallfärdade till Danmarks huvudstad för att följa Tre Kronor.

Sverige vann samtliga matcher under gruppspelet och tappade endast en poäng mot Slovakien då mötet gick till förlängning. I kvartsfinalen besegrade man Lettland med 3-2 innan man gjorde turneringens bästa match i semifinalen när man vann med 6-0 mot USA.

Finalen mot Schweiz skulle bli en dramatisk historia som avgjordes först efter straffläggning. Efter att Sverige missat sina två första straffar fick man till sin första fullträff när Oliver Ekman Larsson satte pucken i nättaket. När sedan Anders Nilsson räddare Schweiz sista försök, följt av Filip Forsbergs träff stod det klart att Sverige tagit hem sitt elfte VM-guld.

Uppdaterad 26 juni, 2024