Här hittar du grupperna som lagen kommer att spela i under 2024 års upplaga av damernas hockey VM. För femte gången kommer det vara tio landslag som deltar i turneringen, som då delas in i två grupper om fem lag. Uppdelningen görs utifrån lagens placering på världsrankingen och inom grupperna kommer alla lag att möta varandra, innan de allra bästa tar sig till slutspelet.


Florida Panthers - New York Islanders

Grupp A Dam VM 2024

#
Lag
M
V
ÖF
F
+/-
P
1
Kanada
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
USA
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Finland
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Schweiz
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
Tjeckien
0
0
0
0
0
0 - 0
0

Grupp B Dam VM 2024

#
Lag
M
V
ÖF
F
+/-
P
1
Kina
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Japan
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Tyskland
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Sverige
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
Danmark
0
0
0
0
0
0 - 0
0

🔎 Dam Hockey VM 2024 grupper – Så går det till i gruppspelet

Precis som i många andra hockeyturneringar inleds även damernas världsmästerskap i form av ett klassiskt gruppspel. Det som skiljer grupperna åt mot till exempel herrarna och juniorernas turneringar, är att man här placerar de högst rankade lagen i en och samma grupp istället för att få till en mix mellan grupperna. Detta gör att vi får möten mellan topp-lagen redan i denna del av turneringen, samtidigt som de lägre rankade lagen har en större chans att ta sig till slutspel.

När alla lagen har mött varandra går samtliga lag från grupp A tillsammans med de tre bästa lagen i grupp B till slutspelet. Trots att de fem lagen i grupp A är garanterade att få spela slutspel, är poängen som de får med sig fortfarande viktiga, då dessa avgör vilket motstånd som väntar framöver.

👇 Degradering till B-VM

Sedan VM 2020 är det två lag som behöver lämna damernas toppdivision. Det är lagen som spelar i grupp B som riskerar att möta detta öde, då laget som får med sig minst poäng i gruppspelet automatiskt blir degraderade. Till 2024 års upplaga är Kina och Danmark nytillskott som ersätter Ungern och Frankrike som placerade sig sämst vid förra årets turnering.

Det var detta som skedde för Damkronorna när man 2019 fick lämna högstaligan efter att endast fått med sig fyra poäng ifrån sina matcher. Tack vare Rysslands avstängning fick laget en ny chans i toppdivisionen två år senare där man nu lyckats hålla sig kvar.

🔢 Vad händer vid lika många poäng?

Det är inte alltför ovanligt att gruppspelen blir en mycket jämn historia. Detta kan resultera i att lag slutar på lika många poäng inför slutspelet, vilket kan göra det svårt att ge lagen deras slutliga placeringar.

Men hur gör man då för att lösa detta? Det som avgör vilket av två lag med lika många poäng som rankas högst är mötet mellan lagen, där vinnaren i detta möte placeras överst i tabellen. Är det tre eller fler lag som har lika många poäng tittar man i sin tur på poängen som totalt delats ut i alla de interna möten mellan lagen som det handlar om.

Står lag fortfarande på samma poäng vid det här läget är nästa steg att titta på målskillnaden i de interna matcherna, följt av antalet gjorda mål i inbördes möten. Räcker inte heller detta räknar man även in resultatet från lagens möten med ett av de andra lagen i gruppen. Slutligen kan lagens seedning inför turneringen användas till hjälp.

⭐ Gruppspelet Dam Hockey VM 2024

Grupp A dam VM 2024

Den första och bästa gruppen i damernas världsmästerskap är Grupp A. Där spelar fem nationer som redan är direktkvalificerade till kvartsfinal, men de spelar om den bästa placeringen för att få lättast möjliga motstånd i sin kvartsfinal. Dessa lag är Kanada, USA, Tjeckien, Schweiz och Finland.

🇨🇦 Kanada

Kanada är det mest framgångsrika landet i världen på damsidan, precis som de är på herrsidan. Kanadensarna är ett av två lag som vunnit VM någon gång och man har lyckats med bedriften vid tolv tillfällen genom historien, vilket är mer än något annat lag.

🇺🇸 USA

Amerikanskorna är det näst mest framgångsrika landet i VM-sammanhang med sina nio VM-guld. USA och Kanada är de enda länderna som har vunnit VM någon gång.

🇨🇿 Tjeckien

Tjeckien har imponerat stort under de senaste upplagorna och plockade hem bronset såväl 2022 som 2023. Extra nämnvärd är medaljen från 2022, då laget inledde turneringen i grupp B. Sedan dess har de fastställt sin plats på gräddhyllan.

🇨🇭 Schweiz

Schweiz har tagit en medalj i VM-historien på damsidan. 2012 knep laget bronset och har under de tre senaste upplagorna fallit precis på målsnöret till en pallplats. Nu hoppas de på nya framgångar.

🇫🇮 Finland

Finland har varit tydlig trea i världen bakom USA och Kanada men placerade sig i grupp B vid 2023 års upplaga, detta efter en svag insats året därförinnan. Nu är laget dock tillbaka där de hör hemma. Finland har aldrig vunnit guld i VM men man har plockat hem ett silver och hela 13 bronsmedaljer.

Grupp B dam VM 2024

I Grupp B tävlar också fem länder, men dessa länder är inte garanterade någon kvartsfinalplats. Tre av fem länder avancerar till kvartsfinal medan lagen som kommer näst sist och sist flyttas ned till B-divisionen. Länderna som spelar i Grupp B är Sverige, Japan, Tyskland, Kina och Danmark.

🇸🇪 Sverige

Kvartsfinal för Sverige blev facit under 2023 års VM, där man med ett rejält krafttag lyckades ta mötet med Kanada till förlängning. I år siktar Damkronorna på kvartsfinal igen och en lättare väg framåt i slutspelsträdet.

🇯🇵 Japan

Japan är tillbaka i grupp B efter att ha blivit utslagna i kvartsfinal och därefter fallit i sin placeringsmatch vid 2023 års mästerskap. Målet är självklart att komma tillbaka till toppen och en garanterad slutspelsplats.

🇩🇪 Tyskland

De tyska damerna har återfunnits i toppdivisionen flera gånger under 2000-talet, men jagar fortfarande efter sin allra första medalj. Som bäst har de tagit sig till en fjärdeplats, detta vid 2017 års mästerskap.

🇨🇳 Kina

Kina är tillbaka i toppdivisionen efter flera års frånvaro. Senast vi såg nationen här var 2009 då en niondeplats innebar degradering. Efter många år i division 1B tog sig laget upp till division 1A år 2022 och kunde genast klättra därifrån till toppdivisionen.

🇩🇰 Danmark

De danska damerna är relativt nya i högstaligan och gör nu sitt fjärde mästerskap här. 2022 fick lager äran att spela på hemmaplan men fick då se sig utslagna och kan efter en kortare sejour i division 1A nu vända tillbaka.

🏒 Så utformas grupperna till dam hockey VM

Lagen i damernas VM är rankade och seedade utifrån deras prestationer under föregående VM. Det är denna ranking som avgör hur VM-grupperna ser ut, där de fem bästa lagen återfinns i Grupp A och övriga fem lag i Grupp B.

Kanada och USA hamnar uteslutande i Grupp A i och med sin dominans i världshockeyn. Japan har inför VM 2024 halkat ner till B-gruppen och ersatts av Finland, som länge varit det stora och enda hotet mot de nordamerikanska jättarna.

Såhär såg rankingen ut efter VM 2023:

  1. USA (Grupp A)
  2. Kanada (Grupp A)
  3. Tjeckien (Grupp A)
  4. Schweiz (Grupp A)
  5. Finland (Grupp A)
  6. Sverige (Grupp B)
  7. Japan (Grupp B)
  8. Tyskland (Grupp B)
  9. Ungern (Degraderade)
  10. Ungern (Degraderade)

🏒 Hur spelas damernas Ishockey VM?

Världsmästerskapet i ishockey på damsidan inleds med ett gruppspel där de tio lagen är indelade i två grupper om fem lag. Här möter alla varandra under fyra matchomgångar och slutligen avancerar de åtta bästa till slutspelet som består av kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher.

🇸🇪 När spelar Sverige sina matcher?

Det svenska damlandslaget inleder världsmästerskapet mot Danmark den 3 april. Därefter följer ytterligare gruppspelsmatcher mot Kina, Japan och Tyskland.

🏆 Vilka lag går till VM-slutspelet?

Alla lag ifrån grupp A till slutspelet går vidare tillsammans med de tre bästa lagen ifrån grupp B. Anledningen till detta är att man redan på förhand placerat de högst seedade lagen i samma grupp. Deras matcher i gruppspelet påverkar dock hur deras resa genom slutspelet kommer att se ut.

🇸🇪 Sveriges dam VM-grupper genom tiderna

VM 2023 i Kanada

Grupp B:
1. Finland, 12p (kvartsfinal)
2. Tyskland, 9p (kvartsfinal)
3. Sverige, 6p (kvartsfinal)
4. Ungern, 3p (nedflyttade)
5. Frankrike, 0p (nedflyttade)

VM 2022 i Danmark

Grupp B:
1. Tjeckien, 12p (kvartsfinal)
2. Sverige, 7p (kvartsfinal)
3. Ungern, 4p (kvartsfinal)
4. Tyskland, 4p
5. Danmark, 3p (nedflyttade)

VM 2019 i Finland

Grupp B:
1. Tjeckien, 12p (kvartsfinal)
2. Tyskland, 6p (kvartsfinal)
3. Japan, 6p (kvartsfinal)
4. Sverige, 4p (nedflyttade)
5. Frankrike, 2p (nedflyttade)

VM 2017 i USA

Grupp B:
1. Tyskland, 6p (kvartsfinal)
2. Sverige, 6p (kvartsfinal)
3. Schweiz, 5p
4. Tjeckien, 1p (nedflyttade)

VM 2016 i Kanada

Grupp B:
1. Sverige, 8p (kvartsfinal)
2. Tjeckien, 5p (kvartsfinal)
3. Schweiz, 4p
4. Japan, 1p (nedflyttade)

VM 2015 i Malmö

Grupp B:
1. Sverige, 7p (kvartsfinal)
2. Schweiz, 6p (kvartsfinal)
3. Japan, 5p
4. Tyskland, 0p (nedflyttade)

VM 2013 i Kanada

Grupp B:
1. Ryssland, 9p (kvartsfinal)
2. Tyskland, 4p (kvartsfinal)
3. Tjeckien, 3p (nedflyttade)
4. Sverige, 2p

VM 2012 i USA

Grupp B:
1. Schweiz, 6p (kvartsfinal)
2. Sverige, 5p (kvartsfinal)
3. Tyskland, 4p
4. Slovakien, 3p (nedflyttade)

VM 2011 i Schweiz

Grupp A:
1. USA, 9p (semifinal)
2. Sverige, 6p (kvartsfinal)
3. Ryssland, 3p (kvartsfinal)
4. Slovakien, 0p (nedflyttningsmatch)

VM 2009 i Finland

Grupp B (första gruppspel):
1. Kanada, 6p
2. Sverige, 3p
3. Kina, 0p

Grupp E placering 4-6:
1. Sverige, 6p (bronsmatch)
2. Ryssland, 3p
3. Kazakstan, 0p

VM 2008 i Kina

Grupp C (första gruppspel):
1. Finland, 5p
2. Sverige, 4p
3. Japan, 0p

Grupp E placering 4-6:
1. Schweiz, 5p (bronsmatch)
2. Sverige, 4p
3. Ryssland, 0p

VM 2007 i Kanada

Grupp C (första gruppspel):
1. Finland, 5p
2. Sverige, 4p
3. Ryssland, 0p

Grupp E placering 4-6:
1. Sverige, 6p (bronsmatch)
2. Schweiz, 3p
3. Kina, 0p

VM 2005 i Linköping och Norrköping

Grupp A
1. Kanada, 6p (semifinal)
2. Sverige, 4p (semifinal)
3. Ryssland, 1p
4. Kazakstan, 1p

VM 2004 i Kanada

Grupp C (första gruppspel):
1. Sverige, 3p
2. Finland, 3p
3. Japan, 0p

Grupp D:
1. USA, 4p (till final)
2. Kanada, 2p (till final)
3. Sverige, 0p (bronsmatch)

VM 2001 i USA

Grupp A:
1. Kanada, 6p (semifinal)
2. Ryssland, 4p (semifinal)
3. Sverige, 2p
4. Kazakstan, 0p

VM 2000 i Kanada

Grupp A:
1. Kanada, 6p (semifinal)
2. Sverige, 3p (semifinal)
3. Kina, 3p
4. Japan, 0p

VM 1999 i Finland

Grupp A:
1. USA, 6p (semifinal)
2. Sverige, 4p (semifinal)
3. Kina, 2p
4. Ryssland, 0p

VM 1997 i Kanada

Grupp B:
1. USA, 5p (semifinal)
2. Finland, 5p (semifinal)
3. Sverige, 1p
4. Norge, 1p

VM 1994 i USA

Grupp A:
1. Kanada, 6p (semifinal)
2. Kina, 3p (semifinal)
3. Sverige, 3p
4. Norge, 0p

VM 1992 i Finland

Grupp A:
1. Kanada, 6p
2. Sverige, 4p
3. Kina, 2p
4. Danmark, 0p

VM 1990 i Kanada

Grupp A:
1. Kanada, 6p
2. Sverige, 4p
3. Tyskland, 2p
4. Japan, 0p

VM 1987 i Kanada (inofficiellt)

Gruppspel:
1. Kanada, 12p (semifinal)
2. USA, 10p (semifinal)
3. Ontario, 8p (semifinal)
4. Sverige, 6p (semifinal)
5. Schweiz, 4p
6. Japan, 2p
7. Nederländerna, 0p

Uppdaterad 7 november, 2023