Expekt

HÀr kommer du att hitta all information om slutspelet i damernas VM-turnering i ishockey 2024. NÀr turneringen drar igÄng kommer vi att presentera ett slutspelstrÀd som tydligt visar vilka lag som kommer att möta varandra i de olika omgÄngarna, samt hur lagen avancerar fram till den stora finalen. De första matcherna i slutspelet kommer att spelas den 11 april och avrundas med finalen som hÄlls den 14 april 2024.

Slutspelet Dam VM 2024

HÀr följer spelschemat för matcherna som kommer att spelas under slutspelet. Vilka lag som deltar i de olika matcherna stÄr klart i och med att gruppspelet Àr över. För oss i Sverige spelas nÄgra av matcherna under nattetid, vilket gör att datumen för vissa möten kan skilja sig Ät jÀmfört med det officiella schemat.
Exempel: StÄr det att en match spelas pÄ en mÄndag 01:00 sÄ spelas matchen natten till mÄndag. AlltsÄ bara nÄgon timme efter söndagens matcher, inte ett helt dygn dÀrpÄ.

Datum Tid Match
Torsdag 11 april 2024 16:00 Kvartsfinal 1
Torsdag 11 april 2024 19:30 Kvartsfinal 2
Torsdag 11 april 2024 23:00 Kvartsfinal 3
Fredag 12 april 2024 02:30 Kvartsfinal 4
Lördag 13 april 2024 21:00 Semifinal 1
Söndag 14 april 2024 01:00 Semifinal 2
Söndag 14 april 2024 19:00 Bronsmatch
Söndag 14 april 2024 23:00 Final

🏆 SĂ„ spelas slutspelet i dam hockey-VM 2024

Efter att det intensiva gruppspelet för de tio deltagande damlandslagen Ă€r avklarat, kommer Ă„tta av lagen kunna se sig klara för turneringens tuffaste del – Slutspelet. HĂ€r Ă€r seger ett mĂ„ste för att nĂ„ nĂ€sta omgĂ„ng med matcher, dĂ€r det ultimata mĂ„let Ă€r att gĂ„ hela vĂ€gen till final. HĂ€r hittar du all information om slutspelet i damernas hockey VM.

🏒 Vilka lag gĂ„r vidare till slutspelet?

I till exempel herrarnas vÀrldsmÀsterskap sÄ har lagen i bÄda VM-grupperna lika stora chanser att ta sig vidare i tÀvlingen. Men dÄ damernas grupper placerar de bÀsta lagen i en och samma grupp anvÀnder man ett lite annorlunda upplÀgg. PÄ damsidan gÄr istÀllet samtliga lag frÄn grupp A till slutspel, tillsammans med de tre bÀsta lagen ur grupp B. De fyra lagen som segrar hÀr tar sig sedan vidare till semifinal, dÀr finalen kan nÄs genom en seger.

🏟 Var spelas slutspelsmatcherna?

Precis som under gruppspelet kommer alla matcher att spelas pÄ Adirondack Bank Center i Utica, USA. Arenan tar och arrangerar samtliga matcher i VM. Utica ligger i delstaten New York, drygt fyra timma norr om New York City.

đŸ€·đŸŒ Hur funkar slutspelet?

Alla matchtider nedan stÄr i svensk tid. Sverige ligger sex timmar före i tidrÀkningen jÀmfört med Utica. En kvartsfinal och finalen har Àndrat datum, nÄgot som innebÀr att matchen spelas natten till fredag eller natten till söndag.

Kvartsfinaler

Till kvartsfinalerna kommer Ätta lag att avancera. De fem lag som tillhör Grupp A Àr redan direktkvalificerade, men de spelar gruppspel om placeringen i sin grupp för att nÄ enklast möjliga motstÄndare frÄn Grupp B. Tre lag frÄn Grupp B tar sig vidare och Àr dömda till att möta nÄgot lag frÄn Grupp A.

 • Torsdag 11 april 2024 kl. 16:00 Kvartsfinal 1
 • Torsdag 11 april 2024 kl. 19:30 Kvartsfinal 2
 • Torsdag 11 april 2024 kl. 23:00 Kvartsfinal 3
 • Fredag 12 april 2024 kl. 02:30 Kvartsfinal 4

Om det stÄr lika i nÄgon av kvartsfinalerna efter ordinarie tid spelas en förlÀngning pÄ 10 minuter, dÀr laget som gör det första mÄlet vinner mötet. Om det fortfarande stÄr lika efter förlÀngningen avgörs mötet pÄ straffar.

Semifinaler

HÀr kommer de fyra vinnarna frÄn kvartsfinalerna att stÀllas mot varandra. Oftast sÄ hamnar lagen pÄ olika sidor av slutspelstrÀdet, dÀr de bÀst rankade lagen frÄn gruppspelet inte kan mötas i en semifinal.

 • Lördag 13 april 2024 kl. 21:00 Semifinal 1
 • Söndag 14 april 2024 kl. 01:00 Semifinal 2

Om det stÄr lika i nÄgon av semifinalerna efter ordinarie tid spelas en förlÀngning pÄ 10 minuter, dÀr laget som gör det första mÄlet vinner mötet. Om det fortfarande stÄr lika efter förlÀngningen avgörs mötet pÄ straffar.

Medaljmatcher

De fyra lag som blev klara för semifinal Àr ocksÄ de fyra lag som kommer att spela om medaljerna. De tvÄ vinnarna frÄn vardera semifinal hamnar i den stora finalen och spelar om guldet och silvret. Förlorarna frÄn de bÄda semifinalerna fÄr i sin tur tÀvla om att ta hem bronsmedaljen i VM.

 • Söndag 14 april 2024 kl. 19:00 Bronsmatch
 • Söndag 14 april 2024 kl. 23:00 Final

Om bronsmatchen Àr oavgjort efter ordinarie tid spelas en förlÀngning pÄ 10 minuter, följt av en strafflÀggning om ingen vinnare tagits fram. I finalen spelas istÀllet förlÀngningen som en full period pÄ 20 minuter och följs av en ny period fram tills att en vinnare kan krönas. Det gÄr dÀrmed inte lÀngre att vinna ett VM-guld pÄ straffar.

đŸ„… Vilka lag möts i VM-slutspelet?

Vilka lag som stÀlls mot varandra i slutspelet beror pÄ lagens placeringar i gruppspelet, dÀr en hög placering innebÀr att man fÄr möta ett lag som placerat sig sÀmre Àn en sjÀlv. Det fÀrdiga upplÀgget för slutspelet Àr följande: A1-B3, A3-B1, A4-A5 samt A2-B2. Detta innebÀr att de tvÄ lÀgst placerade lagen i grupp A möter varandra pÄ nytt redan i kvartsfinalen.

SÄhÀr kommer kvartsfinalerna att spelas:
Vinnaren grupp A-Trean grupp B
TvÄan grupp A-TvÄa grupp B
Trean grupp A-Vinnaren grupp B
Fyran grupp A-Femman grupp A

Seedning avgör semifinalernas möten

Vilka som möts i semifinalerna frÄn respektive kvartsfinaler Àr inte klart Ànnu. Det man vet Àr att rankingen frÄn gruppspelet avgör vilka som möts i semifinal. Den bÀst rankade semifinalisten frÄn gruppspelet kommer att stÀllas mot den lÀgst rankade semifinalisten. Samtidigt som den nÀst bÀst rankade semifinalisten kommer att stÀllas mot den tredje bÀst rankade.

Rankingen utgÄr frÄn hur det gÄtt för lagen under gruppspelet, dÀr det Àr placeringen i tabellen som man rankas utefter. Lagen i grupp A rankas dessutom högre Àn lagen i grupp B. Om vi utgÄr frÄn att fyra lag frÄn Grupp A ocksÄ gÄr till semifinal (som det brukar se ut), sÄ fÄr ettan frÄn Grupp A möta fyran i Grupp A och 2:an stÀlls mot 3:an.

SÄhÀr sÄg seedningen ut mellan lagen i slutspelet 2023:

 1. Kanada, etta grupp A
 2. USA, tvÄa grupp A
 3. Tjeckien, trea grupp A
 4. Schweiz, fyra grupp A
 5. Japan, femma grupp A
 6. Finland, etta grupp B
 7. Tyskland, tvÄa grupp B
 8. Sverige, trea grupp B

🇾đŸ‡Ș Vilka lag kan Sverige möta i VM-slutspelet?

I och med att Sverige Äterfinns i grupp B, dÀr man automatiskt stÀlls mot ett av de tre bÀsta lagen ur grupp A, Àr det stor chans att Damkronorna fÄr det tufft i sin eventuella kvartsfinal. Mest troligt kommer Kanada, USA eller Tjeckien att vÀnta pÄ andra sidan isen, men det kan Àven hÀnda att man fÄr ta sig an Schweiz eller Finland.

Även i ett potentiellt semifinalspel blir det tufft motstĂ„nd, precis som det ska vara i en slutspelsmatch. DĂ€r kommer en av vinnarna frĂ„n en annan kvartsfinal vĂ€nta. För svensk del sĂ„ Ă€r man lĂ„gt seedat i ett semifinalspel pĂ„ grund av att man börjar sin resa i Grupp B, vilket gör att Sverige har större chans att fĂ„ USA eller Kanada pĂ„ vĂ€gen till en final Ă€n till exempel de andra lagen i grupp A.

đŸ„‡ Dam VM 2024 final

Finalen i damernas VM 2024 kommer att spelas i Adirondack Bank Center i den amerikanska staden Utica, New York. Matchen spelas söndagen den 14 april med nedslÀpp klockan 23:00 svensk tid (17:00 lokal tid). Med största sannolikhet blir det traditionsenligt en tuff kamp mellan de tvÄ Nordamerikanska lagen, men vi ska Àndock inte helt rÀkna bort de övriga lagen i turneringen.

🏆 Vilka vann damernas Hockey VM 2023?

USA Àr regerande mÀstare efter att man besegrade Kanada i finalen i kanadensiska Brampton. Denna vinst gav laget deras tionde VM-guld.

🇾đŸ‡Ș Har Sveriges damer vunnit Hockey VM?

Sverige har inte lyckats ta nÄgot guld i damernas vÀrldsmÀsterskap i ishockey. Som bÀst har man tagit hem ett brons, vilket man gjorde 2005 och 2007.

⭐ Tidigare finalmöten i dam hockey VM

Ett av de mest uppmÀrksammade finalmötena i hockeyns historia var under VM 2019 nÀr Finlands damer höll pÄ att göra det omöjliga och ta hem VM-guldet för första gÄngen för ett land som inte Àr USA eller Kanada. Finland avgjorde matchen till 2-1 i förlÀngningen och jublet i den finska hemmaarenan visste inga grÀnser. Efter tio minuters videogranskning dömdes dock mÄlet bort, dÄ till mÄngas förvÄning. USA vann till slut matchen pÄ straffar och Finland fick aldrig fira landets första guld pÄ damsidan. Nedan listar vi samtliga finalmöten under 2010-talet.

2023:

Kanada-USA 3-6

2022:

Kanada-USA 2-1

2021:

Kanada-USA 3-2 e.förl

2020:

Turneringen instÀlld pga Coronapandemin

2019:

USA – Finland 2-1 e.str

2017:

USA – Kanada 3-2 e.förl

2016:

USA – Kanada 1-0 e.förl

2015: 

USA – Kanada 7-5

2013:

USA – Kanada 3-2

2012:

Kanada – USA 5-4 e.förl

2011:

USA – Kanada 3-2 e.förl

Uppdaterad 7 november, 2023