Expekt

Här presenterar vi spelschemat för 2024 års världsmästerskap i ishockey för damer. Detta blir den 23:e upplaga av turneringen, som kommer att spelas i USA mellan datumen 3-14 april 2024. I listan nedan kan du se exakta datum och tider (i svensk tid) för samtliga matcher som kommer att spelas under turneringens gång.

Hela spelschemat för Dam VM 2024

Tjeckien - Finland
SVT Play
USA - Kanada
SVT 2

Spelschema för slutspelet Dam VM 2024

Datum Tid Match
Torsdag 11 april 2024 16:00 Kvartsfinal 1
Torsdag 11 april 2024 19:30 Kvartsfinal 2
Torsdag 11 april 2024 23:00 Kvartsfinal 3
Fredag 12 april 2024 02:30 Kvartsfinal 4
Lördag 13 april 2024 21:00 Semifinal 1
Söndag 14 april 2024 01:00 Semifinal 2
Söndag 14 april 2024 19:00 Bronsmatch
Söndag 14 april 2024 23:00 Final

Samtliga tider i vårat dam VM spelschema är angivna i svensk tid. Observera att tider och kanaler i dam hockey VM schemat kan komma att ändras kort inpå matchstart, samt att VMhockey.se ej ansvarar ej för detta.

2024 års världsmästerskap i ishockey för damer kommer att spelas i USA, som håller i damernas VM för femte gången. Detta blir den 23:e upplagan som spelas, där Utica blir värdstad för matcherna. Matcherna kommer att spelas i Adirondack Bank Center i just Utica, en stad som ligger i delstaten New York drygt fyra timmar norr om The Big Apple – New York City. Värdnationen går in som regerande mästare och hoppas kunna försvara sin titel inför hemmafansen.

⏰ Tidsskillnad mellan Sverige och USA

USA är ett stort land och har olika tidszoner men när det gäller damernas hockey-VM så är det bara Utica, New York, som anordnar turneringen. Därför kan man enkelt räkna ut tidsskillnaden under dam-VM 2024. Sverige ligger sex timmar före Utica, vilket gör att det kommer kunna bli några sena tillställningar. En match med start 11:00 i Utica startar 17:00 svensk tid. Finalen startar 17:00 lokal tid, men 23:00 i Sverige exempelvis.

Framtida dam-VM i ishockey

Redan nu är det spikat att 2025 års världsmästerskap på damsidan kommer till Europa. Då får Tjeckien äran att hålla i turneringen. Året därpå, 2026, kommer turneringen hållas i Kanada. Detta blir andra gången som turneringen äger rum under ett OS-år och då spelas damernas VM i slutet av sommaren istället för under april månad.

📅 Fullständigt Dam hockey VM 2024 spelschema

Totalt kommer turneringen att bjuda på 29 spännande ishockeymatcher mellan några av världens främsta damlandslag. Turneringen kommer att inledas med ett gruppspel där alla lag möter varandra en gång. När dessa möten är spelade avancerar de bästa lagen till slutspelet.

📆 Schemat för VM-gruppspelet

Lagen som deltar i VM kommer att spela match var och varannan dag för att få klart gruppspelet i god tid innan slutspelet avgörs. Ett lag spelar som mest match två dagar i rad, innan man får minst en dags paus. Men annars så är det ett fullspäckat schema som innebär flera matcher under de sex gruppspelsdagarna mellan 3-9 april.

🏅 Schemat för VM-slutspelet

Slutspelet för damernas VM drar igång två dagar efter att gruppspelet är avslutat, alltså med en vilodag emellan. Här följer ett spelschema där samtliga kvartsfinaler spelas den 11 april lokal tid. De båda semifinalerna spelas den 13 april, sedan blir det finalmatch och bronsmatch dagen därpå, alltså den 14 april. Slutspelet blir därmed intensivt med få vilodagar, vilket prövar lagen lite extra.

Även för lagen som slås ut i gruppspelet väntar vidarespel i form av en placeringsmatch den 13 april. Här ska det avgöras vem sin intar turneringens nionde- och tiondeplats.

🏒 Lag och grupper i Dam VM 2024

De tio lagen som är med i världsmästerskapet har delats in i två grupper utifrån sin placering på världsrankingen. Till skillnad från övriga hockey VM där högt och lågt rankade lag blandas, placerar man här de fem högst rankade lagen i grupp A, medans resterande lag återfinns i grupp B. Detta hänger även ihop med upplägget där samtliga lag i grupp A redan nu kan räkna hem ett spel i kvartsfinalerna, samtidigt som endast tre av lagen i grupp B når ända hit.

Lagen som spelar i grupp A är USA, Kanada, Tjeckien, Schweiz och Finland.

Lagen som spelar i grupp B är Sverige, Japan, Tyskland, Kina och Danmark.

Du kan följa den aktuella ställningen på vår sida med Dam VM-tabellerna. Samtliga lag ifrån grupp A går tillsammans med de tre bästa lagen ifrån grupp B till slutspelet.

Vägen till dam hockey VM 2024 – Så kvalificerar sig lagen

Det är de åtta bästa lagen ifrån förra upplagan av mästerskapet som får delta, tillsammans med två lag som lyckades klättra upp ifrån den längre divisionen. Ungern och Frankrike fick lämna A-divisionen i fjol efter att ha slutat fyra och femma i grupp B. Platserna till dam-VM 2024 togs av Kina och Danmark som slutade etta och tvåa i division 1A-VM.

🇸🇪 Sveriges matcher i Dam Hockey VM 2024

Efter att ha blivit utslagna ur toppdivisionen 2019, fick Damkronorna en ny chans efter pandemin att visa att de hör hemma i damhockeyns absoluta finrum. Detta klarade laget med bravu, men återfinns ännu i grupp B där det krävs en stark insats för att nå VM-slutspel. Här följer alla lagets matcher under damernas hockey VM 2024. Alla matcher är skrivna i svensk tid.

  • Onsdag 3 april kl. 17.00 Danmark–Sverige
  • Fredag 5 april kl. 17.00 Sverige–Kina
  • Söndag 7 april kl. 17.00 Sverige–Japan
  • Måndag 8 april kl. 21.00 Tyskland–Sverige

📺 Se Dam VM på TV

Det är ännu inte klart vem som kommer att sända matcherna från dam VM, men tidigare år har Sveriges Television varit platsen för detta. I vår TV tablå hittar du mer information om exakta kanaler, samt vilka matcher som visas i svensk tv.

📣 Diskutera gärna hockey-VM

I kommentarsfältet nedan kan du vara med och diskutera hockey-VM. Vi uppskattar att du håller en god ton och hjälp gärna till att svara på frågor från våra medlemmar.

📆 När spelas Dam Hockey VM 2024?

Mellan 3 och 14 april kommer årets världsmästerskap på damsidan att spelas.

🏒 Vilka möter Sverige i världsmästerskapet?

Sverige återfinns i grupp B där de kommer att möta Danmark, Kina, Japan och Tyskland i gruppspelet.

Uppdaterad 7 november, 2023