Expekt

World Cup i ishockey är en turnering som har arrangerats vid flera tidigare tillfällen, men då inte på exakt samma sätt. Den succé som turneringen gjorde fick NHL att ta beslut om att hålla en ny upplaga utav turneringen under hösten 2016. World Cup of Hockey 2016 spelades på rinkar med NHL-mått, med NHL-regler och dömdes utav NHL-domare. Dessutom var det enbart spelare som till vardags spelar i den amerikanska ligan som deltog i turneringen som spelades under perioden 17-29 september 2016.

Länder som ställde upp med egna landslag var Finland, Kanada, Ryssland, Sverige, Tjeckien och USA. Utöver dessa lag fanns det ett Europeiskt och ett Nordamerikanskt lag. Det Europeiska laget bestod utav spelare från Europeiska länder som inte representerades som ett eget lag. Det Nordamerikanska laget bestod i sin tur av U23-spelare ifrån Kanada och USA.

Turneringen inleddes med ett gruppspel där de åtta lagen delades in i två grupper där mötte varandra varsin gång. Efter detta gick de två främsta lagen ur vardera grupp till semifinal där segrarna sedan gick till den stora finalen. Här spelade man däremot inte en klassisk avgörande match, utan finalen bestod av tre matcher där det lag med flest segrar vann. Dock räckte det med två matcher för att Kanada skulle krönas till segrare.

Gruppspelet

World Cup of Hockey 2016 Grupp A

Laddar...

Laddar...

World Cup of Hockey 2016 Grupp B

Laddar...

Laddar...

Slutspelet

Semifinaler
Ryssland – Kanada 3-5
Europa – Sverige 3-2 (efter förlängning)

Finaler
FINAL 1: Kanada – Europa 3-1
FINAL 2: Europa – Kanada 1-2

Uppdaterad 13 oktober, 2021