Expekt

Damkronorna förlorade den första matchen i trenationsturneringen i finska Vierumäki. Hemmanationen Finland vann den tajta matchen med 2-0 efter mål i öppen kasse.

Det svenska damlandslaget befinner sig just nu i finska Vierumäki, där man ingår i en trenationsturnering mot Tjeckien och Finland för att sätta igång landslagssäsongen på allvar. Under den första matchen i träningsturneringen ställdes Sverige mot Finland.

Efter en mållös förstaperiod, där Finland var det bättre laget, var det också Finland som tog ledningen i mitten av andra perioden genom Luleå-spelaren Petra Nieminen. Sverige höll lite jämnare steg i mittenperioden men fick se tre svenska utvisningar rycka sönder perioden, vilket också gav 1-0-målet i ett finskt powerplay.

In till den tredje perioden hade Damkronorna vittring i matchen men den tredje perioden blev inte speciellt framgångsrik. Med fem mot fem-spel under hela perioden fick inte Sverige ett enda skott på mål enligt statistiken. Och i ett försök till slutforcering tog Sverige ut målvakten och då kunde Finlands Viivi Vainikka punktera matchen i öppen kasse. Sverige förlorade därmed premiärmatchen i 3-nationsturneringen efter att Emma Söderberg räddat 31 skott i det svenska målet jämfört med elva skott på mål framåt.

– Det går faktiskt inte att kommentera den här matchen utan att beklaga fyra svenska utvisningar och ingen finsk… En jämn match där de gör sitt mål i ett av sina powerplay, plus ett i tom bur när vi forcerar i slutet. Extremt nyttigt för många oerfarna spelare att agera i det här internationella tempot. En stor nyckel är att trots farten kunna spela tejp till tejp, för att kunna skapa fler heta målchanser. Upp på hästen igen imorgon, säger förbundskapten Ulf Lundberg till Tre Kronors Twitter-konto.

Nästa match för Damkronorna i Vierumäki är mot Tjeckien under torsdagen med matchstart 16:00.

Uppdaterad 24 augusti, 2023