Expekt

Precis som i många andra turneringar finns det i hockey VM riktlinjer som ska följas. Här har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste funderingarna kring reglerna för världsmästerskapet i ishockey.

Vad gäller vid förlängning?

I ishockey så slutar aldrig en match oavgjort och denna regel gäller även i världsmästerskapet. För att kunna få fram en vinnare spelar man i gruppspelet förlängning i fem minuter, där det lag som gör första målet tar hem matchen. I slutspelet är det 10 minuters förlängning och i finalen är det 20 minuters förlängning som gäller. När målet görs blåser man även av och avslutar spelet. Förlängningen spelas med tre utespelare plus målvakt, för att få till ett spel i högt tempo. Detta upplägg gäller numera för samtliga matcher under turneringen. Skulle inget lag lyckas göra mål under förlängningen så fortskrider mötet i straffar.

Från och med VM 2019 gäller det dock nya regler för finalmatchen som inte längre spelas med några straffar. Skulle en final gå till förlängning där ingen gör mål, spelar man en ytterligare förlängning på 20 minuter tills att något lag gör det avgörande målet.

När blir det straffar?

Om en match inte kan avgöras efter förlängning blir det straffläggning, där fem spelare ifrån varje lag deltar. Lagen turas om att lägga varsin straff, där det är laget som sätter flest av sina fem chanser som vinner. Skulle till exempel det ena laget ha satt tre raka skott samtidigt som det andra har missat alla sina, så är saken redan klar och då skjuts inga fler puckar. Skulle lagen däremot sätta lika många skott när de 5 omgångarna är körda så fortsätter man straffläggningen med ett skott per lag i taget.

Sätter eller missar båda lagen sina straffar fortsätter man med en straff vardera i taget, tills att något lag har fått till ett mål mer än det andra. I den här delen av straffläggningen kan ett lag välja att använda samma spelare för samtliga skott och man får även byta ut målvakten mellan skotten. Det är endast det slutliga och avgörande målet som räknas med i poängen för matchen, vilket betyder att en match som slutar 5-5 efter förlängning endast kan sluta 6-5 till något av lagen efter straffar, oavsett hur många omgångar som spelas.

Vad gäller vid lika poäng i tabellen?

Det är inte ovanligt att två eller flera lag hamnar på samma poäng i tabellen. För att kunna avgöra deras placeringar tittar man på det individuella mötet mellan de två lagen, där laget som vann placerar sig överst.

Skulle det vara fler än två lag som har lika många poäng så sammanställs poängen som lagen samlat på sig i mötena mellan varandra i en egen tabell, som avgör lagens placering. Skulle lagen här fortfarande hamna på samma poäng så är det målskillnaden i de inbördes mötena som avgör placeringen. Efter det tittar man på totalt antal gjorda mål i mötena mellan lagen. Kan man här fortfarande inte skilja lagen åt räknar man även in möten med det lag som placerar sig precis ovanför de aktuella lagen i tabellen.

Vilka lag möts i kvartsfinalen?

Det är de fyra bästa lagen i varje VM-grupp som tar sig till kvartsfinalerna och det finns en färdig mall för vilka lag som möter varandra här: 1A-4B, 2A-3B, 1B-4A, 2B-3A
Detta innebär att det lag som placerar sig allra bäst i grupp A får möta det fjärde bästa laget ifrån grupp B och så vidare.

Hur får lagen sina placeringar i mästerskapet?

När turneringen är över så tilldelas samtliga deltagande nationer en placering och detta gäller även de lag som inte tog sig till medaljmatcherna. Lagen som blivit utslagna i kvartsfinalerna tilldelas placeringarna 5-8 samtidigt som lagen som åkte ut i gruppspelet hamnar på 9:e-16:e plats. Vem som får vilken placering avgörs utifrån lagens placering i gruppspelet och därefter utgår man i fallande ordning ifrån poäng, målskillnad, antal gjorda mål och seedning.

Vilka lag åker ner en division?

Varje år får två lag ifrån den högsta VM-divisionen lämna ligan och ersätts i sin tur av de två bästa lagen ifrån division A grupp 1. De är de två lagen som placerar sig sist i den totala ställningen för mästerskapet som får lämna divisionen. Dock finns det ett undantag för lag som skall stå som värd för nästkommande mästerskap. Skulle ett sådant lag komma på en 15:e eller 16.e plats i turneringen så är det istället laget på 14:e plats som åker ner.

Källa: Iihf.com

Uppdaterad 13 november, 2020