Sweden Hockey Games 2018

/Sweden Hockey Games 2018
Sweden Hockey Games 20182018-03-15T15:52:40+00:00

Sweden Hockey Games 2018 går av stapeln mellan 26-29 april med de deltagande nationerna Tjeckien, Finland, Ryssland och Sverige. De poäng som lagen får med sig i matcherna mot varandra tar de med sig till Euro Hockey Tour. Här nedanför hittar du tabellen för årets turnering, samt resultaten för samtliga matcher som spelats.

Laddar...

Laddar...

Spelschema för Sweden Hockey Games

Laddar...

Historia
Premiären för Sweden Hockey Games skedde år 1991. Globen i Stockholm fungerade som spelplats och vinnaren i turneringen erhöll Globen Cup. Vanligtvis arrangeras Sweden Hockey Games i februari, men historiskt har april-maj också förekommit. År 2001 blev speciellt på grund av att två turneringar arrangerades. Den första hölls i Stockholm samt i Pardubice i Tjeckien under februari, den andra turneringen hölls i Stockholm samt i Helsingfors under november. Det nästföljande året, 2002, spelades ingen turnering. Från 2003 och framåt var turneringen tillbaka som vanligt och hölls i februari. Stockholm och Helsingfors var spelplatser både 2003 och 2004.

Likt många andra hockeyturneringar har Sweden Hockey Games under sin historia bytt namn några gånger beroende på sponsorer. Från 2006 fram till 2011 var Sweden Hockey Games känt som LG Hockey Games. Anledningen var att elektronikföretaget LG Electronics klivit in som huvudsponsor. När Svenska Spel istället gick in som huvudsponsor skedde en ny ändring till Oddset Hockey Games. Detta namn behölls mellan 2012 och 2014. 2016 var turneringen tillbaka med sitt ursprungliga namn Sweden Hockey Games.

Vilka nationer deltar?
I Sweden Hockey Games (SHG) deltar Sverige, Finland, Ryssland och Tjeckien. Kanada deltog i turneringen mellan 1992 och 2003. Värt att notera är att Euro Hockey Tour startades 1996/1997, men Kanada deltog i SHG trots att de inte tävlade i Euro Hockey Tour. Ytterligare en fotnot är att Ryssland tävlade som Sovjetunionen år 1991 och som Oberoende Staters Samvälde (OSS) år 1992.

Mest framgångsrika nationer
Traditionellt sätt brukar Sverige lyckas bra i Sweden Hockey Games och har också vunnit turneringen överlägset flest gånger. Finland har också nått stora framgångar i turneringen. En av anledningarna är naturligtvis att Sverige har haft fördel av hemmaplan, då huvuddelen av matcherna spelats i Globen i Stockholm. Även Finland har genom historien fått spela många av sina matcher i Helsingfors, vilket sannolikt bidragit till deras fina resultat. Att ha ett starkt publikstöd brukar ge en viss fördel.

Sportslig betydelse
Sweden Hockey Games är som tidigare nämndes en del av Euro Hockey Tour. Den slutliga segraren av Euro Hockey Tour är en slags inofficiell Europamästare i ishockey, vilket betyder att SHG ur den synvinkeln är viktig. Annars ses turneringen mest som en bra värdemätare för de landslag som ingår. De får en chans att testa nya landslagsspelare och nya spelsystem mot kvalificerat motstånd.