Betsson

Channel One Cup 2020 går av stapeln mellan 14-20 december med de deltagande nationerna Tjeckien, Finland, Ryssland och Sverige. De poäng som lagen får med sig i matcherna mot varandra tar de med sig till Euro Hockey Tour. Här nedanför hittar du tabellen för årets turnering, samt resultaten för samtliga matcher som spelats.

#
Lag
M
V
OT
F
+/-
P
1
Ryssland
3
2
1
0
0
13 - 5
8
2
Sverige
3
1
0
1
1
8 - 9
4
3
Finland
3
1
0
0
2
6 - 12
3
4
Tjeckien
3
1
0
0
2
8 - 9
3

Spelschema Channel One Cup

Tjeckien - Sverige
SVT1    
Ryssland - Finland
SVTplay    

Resultat Channel One Cup

Tjeckien
4 - 1
Sverige
Ryssland
5 - 1
Finland
Finland
1 - 4
Sverige
Ryssland
4 - 1
Tjeckien
Finland
4 - 3
Tjeckien
Sverige
3 - 4 SO
Ryssland

Vad är Channel One Cup?
Channel One Cup är en del av turneringsserien European Hockey Tour (EHT). Det är en återkommande turnering i ishockey för herrar och arrangeras av Ryssland och vanligtvis inom Ryssland. Channel One Cup har funnits sedan år 1967 och hette från 1969 “Izvestijaturneringen” fram tills 1996. Men år 2006 bytte turneringen namn till dess nuvarande.

Namnet
Det gamla namnet på turneringen “Izvestijaturneringen” kommer från dagstidningen Izvestija. Turneringen skapades under 50 årsjubileet av den ryska revolutionen under Sovjettiden. Under 70 och 80 -talet kallades ofta turneringen för “Lilla VM”. Detta eftersom de flesta bästa lagen i världen var med och deltog, statusen att vinna var därmed nästan lika stor som att vinna VM i ishockey. Idag har den namn efter sin huvudsponsor “Channel One”, som är en mycket stor och känd TV-kanal i Ryssland.

Vilka spelar i turneringen?
Numera är det oftast Finland, Sverige, Tjeckien och Ryssland som deltar i Channel One Cup. Detta eftersom turneringen ingår i European Hockey Tour. Tidigare har dock även Kanada deltagit, men deras matcher och poäng har då inte räknats till den större turneringen European Hockey Tour.

När är den?
Turneringen spelas varje år i December, dock med ett fåtal undantag. 1974 till 1975 spreds turneringen ut och spelades i slutet av 1974 och början av 1975.

Statistik
De som har vunnit överlägset flest gånger är Sovjetunionen och Ryssland (Om man nu vill separera dem) och följer alltså den tendens som de flesta turneringarna inom EHT har. Nämligen att landet som arrangerar är de som vinner mest. Sverige har vunnit Channel One Cup fyra gånger, varav den senaste var 2016. Det gör Sverige till det tredje mest framgångsrika laget efter Tjeckien som har vunnit turneringen nio gånger. Finland ligger på fjärde plats med två vinster och femma är “Sovjetunionen B” och “Ryssland II” som är alternativa ryska och sovjetiska lag. Kanada har vunnit turneringen endast en gång och tagit brons en gång. Men de har ju som sagt också deltagit endast ett fåtal gånger.

Landet och laget som vinner turneringen förbättrar sin position inom European Hockey Tour och får även lyfta prispokalen “The Channel One Cup Trophy”. Precis som de andra turneringarna inom European Hockey Tour är inte intresset för turneringen superstort, utan brukar ses som en turnering av träningsmatcher inför “viktigare” turneringar som VM och OS. De olika lagen får ett tillfälle att då testa unga lovande spelare, tränare och taktiker.