Expekt

Damkronorna stod upp bra mot Kanada. Men till slut var de mesta mästarna för starka. Kanada vann VM-kvartsfinalen i Utica med 1-5 och Sverige får lämna USA utan medalj.

Under torsdagen spelade Sverige sin VM-kvartsfinal mot Kanada, för tredje VM-året i rad. Efter två raka förluster under VM 2022 och VM 2023 hoppades Damkronorna på en historisk seger i Utica (USA). Kanada var dock enorma favoriter till mötet, där Sverige tråkigt nog också saknade Sara Hjalmarsson på grund av avstängning.

Sverige fick en mardrömsstart i matchen när Kanada tog ledningen med 0-1 redan efter bara två och en halv minut när pucken letade sig in bakom Emma Söderberg i den svenska kassen. Tätt därefter, efter fem och en halv minut, ökade Kanada på till 0-2 och det var tidigt mörkt för Damkronorna. Sverige hade svårt att hänga med i ett skyhögt tempo, även om man hade ett par skott på mål i inledningen av matchen. Damkronorna fick sin biljett in i matchen när Kanada ådrog sig en utvisning i mitten av perioden. Även om Sverige inte hade kontroll i sitt powerplay under 1.40 minuter så räckte det med tio sekunders kontroll när Hilda Svensson fick pucken i ett rent läge innan hon fint avslutade till 1-2 för Damkronorna, till ett extremt viktigt mål.

Kanada fick ett powerplay senare i perioden men Emma Söderberg storspelade i Sveriges numerära underläge. Damkronorna fick sedan avsluta perioden med ett nytt powerplay men man lyckades inte utnyttja det. Kanada vann skotten med 9-18 i första perioden och ledde med 1-2 in till mittenperioden.

Andra perioden började i ett högt tempo med ett kanadensiskt powerplay men de stora chanserna fick Sverige efter att man lyckades städa av sitt boxplay. Lina Ljungblom fick ett friläge men sköt utanför och Josefin Bouveng hade till synes ett stolpskott. Men Kanada fick periodens första mål. Efter åtta minuter i perioden kunde Renata Fast skjuta in sitt andra mål i matchen till 1-3, efter en fin aktion.

Paula Bergström fick en ful huvudtackling från Kanadas lagkapten Marie-Philip Poulin som möjligen hade kunnat rendera i fem minuter och matchstraff för kaptenen men de kanadensiska (!) och österrikiska domarna valde att bara döma två minuters utvisning för Poulin. Sverige gjorde inget mål i sitt powerplay men man imponerade stundtals offensivt och visade att man var att räkna med. Men Kanada gjorde andra periodens enda mål och ledde med 1-3 inför sista perioden.

I tredje perioden fick Sverige in en reduceringspuck när Lina Ljungblom högg på en retur två gånger om till ett svenskt mål. Men domaren hade redan blåst av då hon trodde att Kanadas målvakt hade pucken i plockhandsken, vilket hon då inte hade. Det blev därmed inget mål, på grund av domarens alldeles för snabba avblåsning. Det stora misstaget rörde upp känslor hos de svenska spelarna, ledarna och SVT:s kommentatorer Chris Härenstam och Maria Rooth.

– Det är du som är expert, Maria. Men jag måste få tycka till. Det är pinsamt att Sverige inte får ett mål där, det är skitdåligt, sade Chris Härenstam i SVT:s sändning.

Och bättre blev det inte. Med sex minuter kvar av tredje perioden satte Kanada spiken i kistan till 1-4 genom Natalie Spooner och matchen var körd för svensk del. De svenska Damkronorna stod för en heroisk insats mot ett väldigt skickligt Kanada. Sverige skapade sina lägen även om de kanadensiska skotten var de dubbla. Kanada vann till slut med 1-5 och går vidare till semifinal i VM tillsammans med Finland och Tjeckien. USA och Japan möts senare i natt i den sista kvartsfinalen. Segern var rättvis för Kanada men Sverige förtjänade minst ett mål till.

För svensk del blir det nu hemgång och man slutar sjua eller åtta i mästerskapet och kommer att inleda i Grupp B även till nästa års VM.

Sverige – Kanada, 1-5 (1-2, 0-1, 0-2)

02:25 0-1 Renata Fast (Danielle Serdachny, Jocelyne Larocque)
05:29 0-2 Laura Stacey (Blayre Turnbull, Emily Clark)
11:26 1-2 Hilda Svensson (Sofie Lundin, Hanna Olsson)
28:11 1-3 Renata Fast (Jocelyne Larocque)
53:56 1-4 Natalie Spooner (Emma Maltais)
54:42 1-5 Jaime Bourbounnais