Sverige fick ingen glimrande start på Euro Hockey Tour 2023/24. Efter fyra insläppta mål i första perioden förlorade Tre Kronor Karjala Cup-premiären mot Tjeckien med 2-5 i Växjö.

Under torsdagen inleddes Karjala Cup där Sverige spelade sin premiär på hemmaplan i Växjö och Vida Arena mot Tjeckien. Sam Hallam var tillbaka i sin tidigare hemmaarena och fick möta Växjö-publiken, denna gång som svensk förbundskapten. Tre Kronor vann Euro Hockey Tour i fjol och hoppades inleda årets första EHT-seger med en inledande seger.

Sverige fick dock en mardrömsstart på premiärmatchen då Radan Lenc, till vardags i HV71, stänkte in 0-1 efter drygt en och en halv minut bakom landslagsdebuterande Carl Lindbom i det svenska målet. Tjeckiens ledningsmål genom Lenc assisterades av Färjestads David Tomasek. Men även FBK-liraren skulle få göra mål i matchen då det var ombytta roller tre minuter senare när Radan Lenc serverade just nämnde Tomasek till 0-2 för Tjeckien redan efter fyra och en halv minut och Tre Kronor stod för en svag start i Växjö.

Tre Kronor såg ut att täppa igen den stora läckan med fem mållösa minuter efter de tidiga tjeckiska målen men efter tio spelade minuter i period ett kom nästa tjeckiska mål när Jakub Flek styrde in 0-3 för Tjeckien efter halva första perioden spelade (!). Det svenska laget var uppenbart skakade av den svaga inledningen men hade ett par godkända byten ute på isen där framför allt fjärdekedjan med Max Friberg, Linus Johansson och Anton Bengtsson visade framfötterna.

Men detta spelade ingen roll. Tjeckien var nämligen giftigast framåt och man var framför allt ruskigt effektiva. Och i den 15:e minuten kom 0-4 till Tjeckien, något som blev ett tungt mål för landslagsdebuterande 20-åringen Carl Lindbom i målet. Sam Hallam och hans ledarstab valde att byta Lindbom mot Linus Söderström och Hallam såg ut att ta ett bra snack med Lindbom direkt efter bytet för att förklara varför.

Tre Kronor sökte nog en positiv injektion inför de avslutande fyra minuterna av period ett, där man blivit fullkomligt överkörda av ett aggressivt och pressande tjeckiskt lag. Sverige släppte in fyra mål i första perioden och gjorde inga själva i en period som slutade 0-4.

Andra perioden

Sverige fick en tidig utvisning i mittenperioden men spelade av den på ett framgångsrikt sätt vilket gav hemmanationen lite fart och självförtroende samtidigt som publiken i Växjö gav sitt stöd på ett bra sätt. Tre Kronor imponerade med ett par fina byten efter boxplay-spelet och började få tryck på tjeckerna, något som gav utdelning till slut. Victor Ejdsell hittade en fin passning från vänster bort till en framforcerande Tim Heed som pricksköt in 1-4 i en fin reducering.

Men det svenska laget fick en ny kalldusch i en snabb replik. Efter slarv i egen zon kunde Adam Kubik sno åt sig pucken och överlista Linus Söderström med en backhand i första krysset till 1-5 för Tjeckien och Sveriges positiva period fick bakslag.

Tre Kronor hade ett par positiva perioder i perioden där tiden runt reduceringsmålet var bra men efter Tjeckiens utökande ledningsmål föll Sverige tillbaka ännu mer. Linus Söderström räddade Sverige ett par gånger från fler tjeckiska mål. En bättre svensk period än den första gick till ända efter 1-1 i perioden och 1-5 till Tjeckien inför den sista perioden.

Tredje perioden

I början av tredje perioden fick Sverige chansen i powerplay men slarvade bort reduceringsläget i fem mot fyra-spelet där man inte alls kom till några farliga lägen. Tiden började gå i Vida Arena och även om de flesta säkert inte trodde på en svensk vändning i Karjala Cup-premiären så fanns det gott hopp om en förbättring i spelet åtminstone. Tjeckerna pressade Sverige högt i offensiv zon och Sverige hade problem att spela bort pressen matchen igenom, likaså i delar av tredje perioden.

Tre Kronor fick en ny reducering i matchen, detta efter nio minuters spel i tredje perioden. Och denna gång var det Victor Ejdsell, med målgivande passning till första målet, som fick raka in sitt första landslagsmål till 2-5 för Sverige efter en fin uppåkning av Joel Persson.

Precis som i andra perioden fick Sverige lite extra fart under fötterna efter sitt mål och man ville utnyttja sitt momentum. En svensk utvisning i offensiv zon skadade det svenska momentumet under de sista tio minuterna av matchen och Tre Kronor fick fokusera på att hålla undan tjeckiska mål i boxplay istället.

Tre Kronor spelade av Tjeckiens numerära överläge och fick fyra slutminuter för en slutforcering. Oscar Fantenberg var nära att ge Sverige en ny reducering efter ett fint anfall men missade avslutet. Sverige ryckte upp sig i tredje perioden och spelade betydligt bättre än i första perioden och där Linus Söderström spelade bra i det svenska målet. Men den tjeckiska fyramålsledningen in till tredje perioden gjorde tjeckerna gott där man kunde spela lugnt och behärskat i sista perioden för att inte slarva bort sin ledning.

Sverige tog ut målvakten under den sista en och en halv minuten men fick inte in någon ytterligare reducering. Istället kunde Tjeckien hålla ifrån och knep en fin premiärseger i Karjala Cup med 2-5 i Växjö och Vida Arena. Tre Kronor ställs mot Schweiz på lördag i Tammerfors (12:00) och ställs sedan mot Finland på söndag (16:00) för att avsluta Karjala Tournament.

Finland vann parallellt mot Schweiz med 4-0 i Tammerfors efter hattrick av den tidigare Oskarshamnspelaren Antti Suomela.

Tre Kronor – Tjeckien, 2-5 (0-4, 1-1, 1-0)

01:42 0-1 Radan Lenc (David Tomasek)
04:27 0-2 David Tomasek (Radan Lenc, Libor Zabransky)
10:42 0-3 Jakub Flek (Libor Zabransky)
15:16 0-4 Lukas Sedlak (Michal Repik)
28:26 1-4 Tim Heed (Victor Ejdsell, Dennis Rasmussen)
30:41 1-5 Adam Kubik
48:58 2-5 Victor Ejdsell (Joel Persson, Olle Alsing)