Expekt

Tre Kronor är bronsmedaljörer i hockey-VM 2024. Efter 4-2-segern mot Kanada var det ett Tre Kronor som var inställt på att ta farväl av varandra, efter flera veckor tillsammans i hockeybubblan.

Det blev inget guld för Tre Kronor i Tjeckien, men det blev ett brons. Utefter dagens förutsättningar i Prag gjorde Sverige det man kunde påverka: man vann en bronsmedalj. I mixade zonen efter segern var det hyfsat glada miner, även om alla kom till VM för att vinna guld. Men Tre Kronor, som har spenderat tid tillsammans under hela maj månad, vill ändå försöka avsluta äventyret med ett firande. Ett firande som de mest rutinerade kanske tar hand om.

– Det lär ju bli någon av de äldre grabbarna (som tar taktpinnen i firnadet), kan jag tänka mig. Vi får väl se. Jag skulle gissa på att det blir ”Vigge” (Hedman) och Erik (Karlsson), säger Adrian Kempe i mixade zonen.

Carl Grundström blev bronshjälte med sina två mål mot Kanada. Inte heller han har stenkoll på hur firandet blir, om det blir något.

– Jag vet inte just nu. Vi får väl höra vad grabbarna säger, säger Grundström till VMhockey.se.

Blir det en öl?

– Någon tjeckisk pilsner kanske, säger Grundström och ler brett.

Bättre koll på läget har Erik Karlsson. Han hoppas åtminstone att laget samlas tillsammans med sina familjer på plats i Prag för att vinka av varandra efter VM-äventyret. Något som kan stärka gruppen inför kommande världsmästerskap, 4-nations nästa år samt ett eventuellt OS. En skämtsam Karlsson får frågan om man firar ett brons.

– Ja… på ett lite annat sätt. Vi dricker brännvin istället för fin-vodka, säger Karlsson med ett leende och river ner skratt innan han fortsätter:

– Ikväll ska vi samlas alla spelare. Vi har naturligtvis spenderat en del tid med varandra men våra respektive får träffa varandra, och vi får lära känna varandra på en personlig nivå. Det är viktigt tror jag, speciellt när vi har så här korta turneringar. Ju mer tid vi får tillsammans, inkluderat våra familjer, desto lättare blir det varje gång när vi ses och tar på oss Tre Kronor-tröjan i framtiden, säger Karlsson.

Blir det hembränt från Småland?

– Haha, vi får se. Det får nog bli någon inhemsk, säger Karlsson på VMhockey.se:s fråga och skrattar till.

Förbundskaptenen Sam Hallam har inte bestämt sig hur hans ”firande” kommer att se ut. Det han vet är att han under kommande vecka får fortsätta arbeta med annat, då hans dotter tar studenten hemma i Växjö.

–  Jag får se (om det blir något firande, reds anm.). Jag hade ställt in mig för en fest på måndag, när vi kommer hem. Så blir det ju inte, så vi får se, säger Hallam och fortsätter:

– Jag ska flyga hem imorgon, ta mig ner till Växjö och sen så har vi en studentvecka som kommer. Där man ska både få äran att gå hem till andra och hålla en student hemma. Så jag kommer nog få jobba häcken av mig.

Uppdaterad 26 maj, 2024