Expekt

Bronsmedalj efter skyhöga förväntningar och godkänt betyg. Det tycker åtminstone några av Tre Kronors VM-spelare, trots att samtliga grävde efter guld i Tjeckien.
– Det kommer gräma mig några dagar till, säger Adrian Kempe.

Det var ändå hyfsat muntra miner i Tre Kronor under söndagen. 4-2 mot Kanada i bronsmatchen säkrade Tre Kronors 48:e VM-medalj i historien. Det kan väl ses som ett ganska bra sätt att avsluta en turnering på. Men för upphaussade Tre Kronor, som hade siktet på guld, är det svårt att ge något speciellt betyg på VM-insatsen.

– Nio av tio matcher spelar vi riktigt bra. Det är bara en match som vi inte riktigt är där (semifinalen, reds anm.). Så att det är klart att det är ett misslyckande, men jag kan bara prata för mig själv. För mig är det ett misslyckande att vi inte lyckades vinna guld. För mig är det icke godkänt, men jag tycker att vi gör det bästa av situationen idag. Vi går ut och spelar hårt och förtjänar en bronsmedalj just idag. Vi åker ändå hem med ett leende på läpparna efter matchen idag, det ska vi vara stolta över. Att vi körde på hårt för Sverige och Tre Kronor på bröstet, säger Adrian Kempe till VMhockey.se.

Så: inget G, VG eller MVG?

– Man kan inte ge MVG tror jag. Godkänt utifrån förutsättningarna, sett till dagens match. Men vi alla var här för en sak: att vinna guld. Inte för att vinna brons. Det kommer gräma mig några dagar till, säger Kempe.

Linus Johansson, som gick ut skadad i bronsmatchen och efter att ha gjort riktigt illa armen, tycker också det är svårt med betygsättning direkt efter bronspengen kneps.

– Väldigt svårt att säga om betyg, utifrån de höga kraven som vi hade på oss innan. Det är en match vi förlorar, och vinner resten. Men det är segt. Men vi gjorde vad vi kunde idag och löste det, säger han.

Carl Grundström, tvåmålsskytt och hjälte i bronsmatchen, tycker att man kan ge Tre Kronors VM-insats ett godkänt betyg. Man ville ha mer men vänder ändå hem till Sverige med en VM-medalj i brons.

– Godkänt ändå. Vi kom ju hit för att vinna guld men vi kommer hem med en medalj, och med en godkänd insats. Inte mer än så. Det är klart att det är surt, vi kom inte upp i nivå igår mot Tjeckien, säger Grundström.

Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam, som gjorde sitt andra VM, är besviken för att han inte får fira guld hemma i Sverige. Han om någon vet hur mycket tid som investeras i att försöka vinna det där guldet, och han medger också att det var tungt att ladda om inför att spela om bronset efter gårdagens tunga semifinalförlust mot Tjeckien.

Många människor investerar så mycket tid under året och sen spenderar vi i ledarstaben nästan 6-7 veckor ihop innan VM, non-stop. Med någon tvådagarsvila där man hinner hem och tvätta ungefär, säger Hallam och fortsätter:

– Så det är så mycket som går in i det, och så försvinner den drömmen igår. Det är samma för spelarna, som har lagt in allt i detta. Så det är en jäkla utmaning att hitta den riktiga pushen in i en bronsmatch. Men jag är glad att vi vann.

Ser du det som en missad guldchans?

– Ja, det är en missad chans. Definitivt. Därav besvikelsen, säger Sam Hallam i mixade zonen.

Uppdaterad 26 maj, 2024