Expekt

Tre Kronor har säkrat sin 48:e medalj i VM-sammanhang. Efter en händelsefattig match mot Kanada vann Sverige matchen om tredjepris med 4-2. Detta för att säkra nationens 18:e VM-brons i historien. Man lämnar därmed Tjeckien med medalj.

Under söndagen den 26 maj spelade Tre Kronor sin sista match i hockey-VM 2024. Då man förlorade gårdagens semifinal stod bronsmatch på schemat, mot en annan stornation i form av Kanada. Lagen hade inga roliga dagar igår men man fick ändå avsluta ett 17 dagar (!) långt mästerskap i Tjeckien med en medaljmatch. VMhockey.se, som följt Tre Kronor under hela turneringen sedan 10 maj, var också på plats i O2 Arena (Prag).

Första perioden

Det var inte direkt samma drag i Prag som under gårdagens semifinal mellan Tjeckien och Sverige. Även om det var en del tillresta så var det tyst på läktarna, vilket kanske inte fick matchen att tända till så där härligt i början. Det ska dock tilläggas att det fanns en del tappra svenskar på plats, vilket förgyllde läktarna med matchtröjor i de finaste färgerna.

Det sköts fyra skott på mål under matchens tio första minuter, vilket säger lite om matchbilden mellan två lag som inte kom ut med extremt mycket fart under fötterna direkt. Men sen började faktiskt Sverige trumma igång. Med åtta minuter kvar av första perioden kom 1-0 för Tre Kronor, från fjärdekedjan. Man bet sig kvar i offensiv zon där Linus Johansson assisterade Carl Grundström till 1-0 och en svensk ledning. Tre Kronor var bättre under andra delen av första perioden, och tog över spelmässigt.

Kanada hade ett powerplay i slutminuterna av perioden men inte mycket mer. Det var en väldigt avslagen bronsmatch i Prag, mellan två till synes inte alltför motiverade lag. Första perioden i tredjeprismatchen kommer ingen minnas om tio år.

Andra perioden

Kanada började andra perioden mycket bättre än man spelat tidigare under dagen. Kanadensarna fick också utdelning när lagets bästa målskytt, Dylan Cozens, spräckte Filip Gustavssons nolla till 1-1, tre minuter in i mittperioden. Det hände sedan inte mycket i perioden, som åtminstone är värt att rapportera om. Med åtta minuter kvar fick Sverige sitt första powerplay i matchen, men man skapade inte tillräckligt med tryck för att göra något mål i numerärt överläge.

Sverige förlorade den andra perioden med 0-1 men hade med sig 1-1 in till tredje perioden. Inte heller den andra perioden går till historieböckerna som den mest välspelade.

Tredje perioden

Det var alltså helt jämnt till tredje perioden, och där behövde något av lagen ta kommandot för att ändå säkra en VM-medalj 2024. Det var då Kanada som tog kommandot, åtminstone målmässigt. Efter en händelsefattig start dök Kanadas toppspelare upp. John Tavares passade Brandon Hagel som med en touch passade Pierre-Luc Dubois som kunde sätta 1-2 för kanadensarna.

Sverige var i ett prekärt läge i matchen då man med kvarten kvar behövde jaga kvittering för att inte missa en ny VM-medalj.  Sveriges chans in i matchen kom ett par minuter senare i powerplay.  Det svenska powerplay-spelet, som sviktat en del under turneringen, imponerade inte. Men direkt efter att Kanada blivit fulltaligt klev lagkapten Erik Karlsson fram och bombade dit 2-2 för Tre Kronor, och man var ikapp.

Sverige fick också ett bra tryck efter målet och man lyckades vända på steken i och med det. Från en puck som vallades i sargen fick Carl Grundström pucken och forwarden bara smällde dit sitt andra mål i matchen till 3-2 för Tre Kronor, med sex minuter kvar av bronsmatchen. Det var inte helt orättvist att Sverige vände då man skjutit många skott i perioden med över 30 skott mot Kanadas dryga 20 totalt i matchen.

Kanada tog ut målvakten med en och en halv minut kvar för att pressa på för kvittering. Då fick Filip Gustavsson sträcka ut och visa fina takter i det svenska målet. Han hjälpte Sverige till segern. För Marcus Johansson kunde skicka in 4-2 i öppen kasse för att säkra en svensk bronsmedalj i hockey-VM 2024.

Hockey-VM 2024 är nu över för svensk del. Ikväll (start 20:20) spelas VM-finalen mellan värdnationen Tjeckien och utmanarna från Schweiz.

Sverige – Kanada, 4-2 (1-0, 0-1, 3-1)

12:05 1-0 Carl Grundström (Linus Johansson, Rasmus Dahlin)
22:41 1-1 Dylan Cozens (Jamie Oleksiak, Andrew Mangiapane)
44:18 1-2 Pierre-Luc Dubois (Brandon Hagel, John Tavares)
49:35 2-2 Erik Karlsson (André Burakovsky, Marcus Johansson)
53:42 3-2 Carl Grundström
59:56 4-2 Marcus Johansson