Tre nya och friska poäng fick Sverige även med sig ifrån nattens match mot Slovakien. Trots att laget höll ledningen under hela matchen visade Slovakien sig mycket starka i kampen som slutade 5-2. Topp-placeringen i gruppen är därmed förstärkt.

Sverige tar ledningen i första perioden

Mötet inleddes med ett avbrott på grund av strul med matchklockan där nedsläppet fick göras om. Det slovakiska laget fick upp tempot i sina anfall, men Sverige kunde hålla emot och vända spelet – dock utan utdelning. Slovakien tilldelades sedan matchens första utvisning, vilket gav ett hårt tryck mot mål från de blågula. En svensk hög klubba ändrade spelet till fyra mot fyra, där Sverige fick till ett vasst läge som blockerades av Juraj Sklenar i målet.

Fulltaliga kunde Lucas Elvenes vända ett slovakiskt anfall och ta pucken hela vägen från försvarszon in i motståndarnas mål. Målet följdes dock av en slovakisk kvittering i samband med svenskt boxplay. Båda lagen ökade efter detta takten, men det blev till slut Sverige som via Erik Bemström fick utdelning och kunde ta ledningen innan periodens slut. Skott på mål för första perioden blev 11-6 till Sverige.

Slovakien visade sig starkare i dubbla powerplays

Andra periodens inledning bjöd på hawaii-hockey där lagen turades om att göra försök på mål. Pontus Holmberg fick till en möjlighet, men tappade dock bort pucken framför det slovakiska målet. Sverige tilldelades sedan powerplay efter drygt fem minuter spelade, där en tappad puck gav Slovakien chans till kvittering. Dock blev det Bemström som kunde sätta sitt andra mål för kvällen efter en passning ifrån Elvenes.

Efter flera ytterligare chanser för båda lagen fick Slovakien powerplay, men juniorkronorna klarade av de två minuterna i underläge utan problem. Precis efter att laget blev fulltaligt åkte man på en ny utvisning och även här kunde man få till ett starkt försvar. Slutet av perioden liknade på många sätt inledningen med ett allt vassare slovakiskt lag. Antalet skott på mål var ändå inte alltför många fler än Sveriges (8 slovakiska kontra 6 svenska).

Svenska puckar i bägge målen

Sverige visade på nyfunnen energi i den sista periodens inledning. Laget kunde efter drygt fem minuter få numerärt överläge i och med en slovakisk klubba mot Bemströms tänder. Lagkaptenen Brännström kunde här efter 24 sekunder sätta 4-1 från blålinjen. Men efter en tekning i den svenska zonen råkar Filip Svenningsson sätta pucken i eget mål och därmed ge Slovakien ett ytterligare mål i protokollet.

Bägge lagen fick här en nytändning och flera vassa anfall åt bägge håll följde. Till slut kunde Fabian Zetterlund jobba fram pucken till mål, där Isac Lundeström sköt in målvaktsreturen. Sex svenska spelare under ett felaktigt byte gav spel i boxplay som klarades av felfritt. Ett ytterligare slovakiskt powerplay avrundade perioden och även här kunde juniorkronorna hålla motståndarna borta ifrån målet.

Huvuddomare: Jeff Ingram, Kanada och Yevgeni Romasko, Ryssland. Spelplats: Save-On-Foods Memorial Centre (Victoria)