Expekt

Det blev inget JVM-guld för Sverige på hemmaplan i Göteborg. Efter finalförlusten mot USA mötte besvikna spelare upp i mixade zonen, där de flesta nu har spelat sin sista match i de svenska juniorleden.

Nej, det blev ingen drömfinal för svensk del. Trots en bra insats över åtminstone två perioder var USA:s gyllene generation numret starkare och effektivare, vilket ledde till amerikanskt JVM-guld 2024. 

– Det är tomt bara, säger Mattias Hävelid i mixade zonen och fortsätter:

– Vi spelar bra i två perioder och har dem där vi vill. Sen får vi inte med oss studsen i tredje utan de gör mål där. Sen går det väl inte riktigt vår väg.

USA har en gyllene generation spelare födda 2004 framför allt. Men det har också Sverige. Många i det svenska laget var med och vann U18-VM-guld 2022 mot just USA men fick avsluta sin tid som junior- och ungdom för Tre Kronor med förlust.

– Vi har inte sagt så mycket där inne. Det är bara surt. Många av oss gjorde vår sista landskamp tillsammans så att det är tungt, säger Mattias Hävelid.

Mattias Hävelid har, precis som många andra svenska JVM-spelare, varit med sin 04-kull sedan starten i U15-landslaget. Och detta lag, med spelare födda 2004 och 2005, har kommit varandra nära de senaste åren.

– Det är ett bra gäng, säger en rörd Hävelid och fortsätter:

– Vi har kommit nära varandra som människor. Det är surt att vi fick avsluta på det här sättet men vi är vänner för livet. Jag tycker att vi är för jävla tajta alltså, på och av isen. Vi visar det den här turneringen, att vi är mentalt starka. Och vi tror och litar på varandra. Men det gick inte hela vägen.

Jonathan Lekkerimäki är en annan 04:a som gjort sin sista juniorlandskamp för Sverige. Forwarden blev turneringens MVP (mest värdefulla spelare) och valdes in i All Star-laget, något som dock inte betyder så värst mycket tätt efter slutsignalen.

– Det är tomt just nu. Känslosamt. Vi ville vinna guldet men det räckte inte till, säger Lekkerimäki.

– Vi ville så gärna vinna matchen. Vi krigar hela vägen in men tyvärr räckte det inte. Jag är framför allt stolt över laget, speciellt att vi spelar som vi gör under hela turneringen. 

Jonathan Lekkerimäki beskriver också den fina känslan i laget och den gruppsammanhållning som växt fram under det senaste året framför allt, och ikväll blir det ett sista hejdå till laget.

– Det är så klart tufft. Många fina vänner och ett väldigt bra lag, så det är tufft, säger en känslosam Jonathan Lekkerimäki.

Sveriges lagkapten Liam Öhgren var också besviken och ledsen efter finalförlusten, där han tröstade många spelare på isen. Däribland många spelare som han kommit väldigt nära under åren i landslagströjan. 

– Det är aldrig kul att förlora, speciellt inte en VM-final. Det suger verkligen, säger Öhgren och fortsätter:

– Jag är stolt över laget. Gruppen är speciell. Vissa av oss har varit med ända sedan U16-åren och har gått hela vägen längs juniorleden här. Vi är extremt tajta både på- och utanför isen. Så att skiljas åt nu, det tar på en, avslutar lagkapten Liam Öhgren i mixade zonen.

Uppdaterad 5 januari, 2024