Juniorkronorna fick ett ärofyllt JVM-silver på hemmaplan i Göteborg. Efter finalförlusten (2-6) mot USA var förbundskapten Magnus Hävelid stolt.
– Spelarna har gett allt för tröjan, säger han i mixade zonen.

Det blev en bitter förlust i JVM-finalen för svensk del, för att avsluta en kort och intensiv turnering på hemmaplan i Göteborg. Efter finalförlusten mot USA mötte Magnus Hävelid upp media i mixade zonen.

– Just nu är man såklart besviken. Man blir tom, ledsen. Det är ett tungt omklädningsrum, där minerna är nere. Spelarna har jobbat förtjänstfullt för att ta del av en ädlare valör men det är två sidor på myntet. Det är väldigt jobbigt att förlora en final, säger förbundskaptenen och fortsätter:

– Speciellt med ett så fantastiskt stöd, inte minst i dagens match. Då hade man önskat att man hade fått fira guld med dem, men så blev det inte.

Magnus Hävelid är nöjd över Sveriges prestation i finalen där man i stunder var bättre än USA. Men Hävelid trycker också på de små marginalerna och svängningen i momentum i tredje perioden där USA gjorde ett tidigt utökande ledningsmål till 2-4 genom Zeev Buium. Med 13 minuter kvar av matchen fick dessutom Sverige fyra minuters utvisning vilket försvårade möjligheterna att hitta mål i sista perioden.

– Jag tycker att vi är bra i två perioder och har bra tryck i vårt spel. Vi satt i en bra sits inför sista perioden, och skapade lite momentum. Men 2-4 kom snabbt i tredje perioden på tekning, sen är det så att vi kanske skulle behövt 2+2 med oss istället för emot oss. Det var en oturlig situation med Noah (Östlund) tycker jag, men där bröts momentumet för oss. Sen gör de 2-5 också. Så vi hade kanske önskat att få spela om sista perioden, säger Magnus Hävelid.

Magnus Hävelid kom direkt från omklädningsrummet ut till media där det var känslosamt. Förbundskaptenen vill gärna trycka på hur stolt han är över lagets prestation i finalen och hur de offrade sig för varandra. 

– De var ledsna nu. Vi gjorde allt vi kunde. Vi har tömt oss, jag tycker att vi gjorde det i tredje perioden också. Vi går på tre femmor egentligen från start där. Men Zeb (Forsfjäll) och (Fabian) Wagner som kanske inte spelade så mycket städar av fyra minuter i penalty kill, det var några till inblandade såklart. Men de gav allt i det här, för de visste att om vi städar av det här så kan vi göra 3-4 liksom. Spelarna har verkligen gett allt för laget men också för tröjan. Det är jag stolt över, säger han.

Han vill också gärna betona gruppsammanhållningen och sättet som spelarna accepterat sina roller på.

– Alla är otroligt ödmjuka, prestigelösa. De accepterar roller som man kanske inte har hemma i klubblagen, och man gör det på ett fint sätt. Man tar rollen för kompisen men också för att representera Sverige, säger Hävelid.

För Magnus Hävelid och Juniorkronorna blir det sista kvällen med gänget, där det inte blir guldfirande på agendan utan en typ av silver-firande innan man skiljs åt imorgon förmiddag.

– Det är klart ett tufft avslut, det är ingen tvekan om det. Det blir så tvärt allting. Jag sa det att det är två sidor i en final ju. Vinna eller förlora. Det är extra besvikelse i en final. För spelarnas del så ska man snabbt åka och spela SHL, så man måste gå vidare på något sätt. Men de är såklart ledsna för att det är sista gången som ett landslag, sen är det Tre Kronor nästa såklart, avslutar Magnus Hävelid i mixade zonen.

Uppdaterad 5 januari, 2024


St. Louis Blues - Carolina Hurricanes
Chicago Blackhawks - Nashville Predators