Expekt

Igår möttes de i finska Jyväskylä och Tre Kronor tog med sig en 4-0 seger. Under kvällen var det dags för den andra bortamatchen för Sverige och efter förlängning blev det till slut en förlust.

Förberedelserna inför hockey-VM 2024 i Tjeckien har hittills gett blandade resultat för Tre Kronor. Efter en vinst i ryggen från gårdagen bjöd kvällens match istället på en förlängning, som vidare resulterade i en förlust.

Sverige inledde med bra tryck i dagens match mot Finland, med högre tempo och intensiv rörelse. Man nyttjade tidigt djupet bättre och hade mer puck i anfallszon. Trots detta hamnade Tre Kronor i ett tidigt målmässigt underläge, med Finland som tog ledningen efter bara fem minuters spel i första perioden. Fina räddningar från Finlands målvakt höll Sverige borta från en snabb kvittering. Finland fick den första utvisningen i matchen, vilket ledde till powerplay för Tre Kronor. Men spelet var hackigt och laget lyckades inte förvalta pucken. 

Tre Kronor gick in i andra perioden med ett underläge. Finland å andra sidan visade upp ny energi och utnyttjade ett kortare passningsspel för att hålla pucken i ständig rörelse. Trots försök till offensiva omställningar hade Tre Kronor svårigheter att skapa farliga chanser, medan Finland visade upp flera bra sekvenser. Med bara några få sekunder kvar uppstod en situation som resulterade i utvisningar för båda lagen. Förutom det var andra perioden relativt händelselös.

Tredje perioden präglades av mer slit från båda lagen. Filip Larsson, som har flest hållna nollor under SHL-säsongen, gjorde en viktig räddning efter ett fint anfall från Finland. Strax efteråt fick Finland ytterligare en möjlighet genom powerplay, men skapade inga farliga chanser. Efter cirka tio minuter in i tredje perioden var det dags för Sverige att få numerärt överläge. Det utnyttjades desto bättre och Tim Heed kvitterade för Tre Kronor. Tempot ökade och ett till svenskt mål verkade vara på gång, men istället gick matchen till förlängning. Efter fyra minuters förlängning bröt Finland dödläget och Tre Kronor stod till slut som förlorare. Trots resultatet visade laget upp fina sekvenser och stor potential inför kommande utmaningar.

Nästa match för Tre Kronor är på hemmaplan, återigen mot Finland. Matchen spelas den 23 april klockan 18:00.

Finland – Sverige, 2-1 e.förl (1-0, 0-0, 0-1, 1-0)

05:02 1-0 Markus Nurmi (Axel Rindell, Tobias Winberg)
44:26 1-1 Tim Heed (Felix Unger Sörum, Pontus Andreasson)
64:09 2-1 Ahti Oksanen (Juuso Riikola, Sampo Ranta)

Så startade Sverige

Målvakter:
Filip Larsson
(Carl Lindbom)

Förstafemman:
Samuel Johannesson, Oscar Fantenberg
Jonathan Lekkerimaki, Linus Johansson, Leon Bristedt

Andrafemman:
Tim Heed, Olle Alsing
Victor Ejdsell, Christoffer Ehn, Joakim Nygard

Tredjefemman:
Filip Berglund, Jesper Sellgren
Felix Unger Sörum, Lukas Vejdemo, Andreas Wingerli

Fjärdefemman:
Jonathan Myrenberg, Marcus Hardegard
Oscar Eklind, Pontus Andreasson, Oskar Lang

13:e forward:
Milton Oscarson

Uppdaterad 19 april, 2024