Expekt

Tre Kronors drömmar om guld är krossade. Tjeckien var mer effektiva under viktiga delar av VM-semifinalen 2024 och är vidare till VM-final på hemmaplan, efter en effektiv andraperiod i matchen. För Sverige väntar bronsmatch imorgon (söndag) efter 3-7-förlusten.

Under lördagseftermiddagen spelade Sverige VM-semifinal mot Tjeckien i den tjeckiska huvudstaden Prag. Till skillnad från 9000 åskådare i Ostrava fick Tre Kronor inta O2 Arena för första gången i turneringen inför drygt 17 000 tjecker och ändå en hel del svenskar som hjälpte till att fylla arenan. Matchen var viktig för svensk del, då det är den första VM-semifinalen sedan 2018 för Tre Kronor. Men även Tjeckien har drömt om sitt första VM-guld på hemmaplan. Sam Hallam formerade samma lag som mot Finland.

Första perioden

Det var en häftig stämning i arenan. En lördagseftermiddag i Prag och fullsatt bådade för en underhållande semifinalkamp redan innan matchstart. När matchen väl hade börjat så var det ingen svensk drömstart direkt. Adrian Kempe ådrog sig en utvisning efter 3-4 sekunder, direkt på första tekning. Det gav Tjeckien luft under vingarna och ett tidigt powerplay. Resultatet? Några tjeckiska lägen men inget ledningsmål.

Det var istället Sverige som skulle ta ledningen i matchen till 1-0. Efter två ganska långa anfall fick Sverige fast pucken i anfallszon och där kunde Marcus Johansson vifta dit 1-0 för Tre Kronor, efter fyra minuter i matchen. Tätt efter målet fick Sverige sitt första powerplay i matchen men utan resultat på måltavlan den gången. Det blev ödesdigert. För bara någon minut senare kom Tjeckiens kvittering till 1-1. Filip Gustavsson kunde inte hålla Martin Necas skott och på returen höll sig Dominik Kubalik framme och viftade in 1-1 till hemmanationens glädje.

Bara sekunder senare kom ett andra svenskt mål bakom Lukas Dostal. Detta när Marcus Petterssons passning till Marcus Johansson hamnade på en tjeckisk skridsko och in till 2-1 för Tre Kronor, och svar på tal. Men Tjeckien ville inte vara sämre. Martin Necas, som låg bakom 1-1-målet, låg även bakom det andra målet för tjeckerna när han petade in en perfekt passning till David Kampf som helt ren kunde raka in 2-2 bakom Filip Gustavsson. Med fyra mål på tio minuter var det en häftig start i Prag.

Perioden mattades av en aning under andra halvan, åtminstone målmässigt. Men det var bra fart i matchen, där Tjeckien var snäppet bättre under periodens sista tio minuter. Sverige kan dock ha fått den bäst chansen för ett nytt ledningsmål efter ett stolpskott från Adrian Kempe. Men den första perioden slutade 2-2, efter en häftig start på semifinalen.

Andra perioden

Det var en mer kontrollerad start på andra perioden jämfört med den första. Men Tjeckien skulle få den bästa starten. Efter att Sverige inte fått ut pucken ur hörn i egen zon, då pucken tog en oväntad studs bakom mål via domaren, kunde Ondrej Kase sätta dit 2-3 för Tjeckien. Högst oturligt för Tre Kronor. Direkt efter 2-3 kom också 2-4 och Sverige var i brygga. Direkt efter tekning kunde matchens förgrundsfigur Martin Necas bomba dit fyran för värdnationen och det var skakigt i Tre Kronor-båset. Detta med två mål på 16 sekunder för tjeckerna.

Som om det inte var nog med smällar så fick Isac Lundeström en ful armbåge mot ansiktet och lämnade isen tillfälligt. Och direkt efter det kom 2-5 för Tjeckien och nu var Sverige väldigt långt från en VM-final i Tjeckien. Man bytte också målvakt på det, när Samuel Ersson ersatte Filip Gustavsson. Hela arenan, förutom de svenska supportrarna, hoppade efter Dominik Kubaliks 2-5-mål.

Sverige släppte in tre mål på tre minuter och hade några riktiga mardrömsminuter i O2 Arena. Tjeckien var bättre också efter målen och en publik på gasen räckte långt för tjeckisk energi på isen. Sveriges lilla chans in i matchen kom med fem minuter kvar av mittperioden där man fick ett powerplay. Lucas Raymond slog en fin passning in till Joel Eriksson Ek i slottet som sköt in 3-5 till en extremt viktig reducering.

Tre Kronor avslutade period två på ett bra sätt spelmässigt. Men man hade fortsatt ett svårt tvåmålsunderläge att ta igen inför den tredje och sista perioden.

Tredje perioden

Det var en brant uppförsbacke för Tre Kronor inför sista perioden, men inte omöjlig. Sverige hade mer skott på mål än Tjeckien i matchen med 30-18 i skott en kort bit in i tredje perioden. Men Tjeckien hade varit mer effektiva under matchens gång, och gjort mål på sina farliga chanser. Tre Kronor fick ett nytt powerplay efter fyra minuter, och fick verkligen en ny chans in i matchen. Men Sverige skapade inte jättemycket och Tjeckiens boxplay spelade bra.

Istället kom en tjeckisk kontring, precis när man blev fulltaliga, och då gjorde Lukas Sedlak inga misstag när han överlistade Samuel Ersson till 3-6 för Tjeckien. Och där var Sveriges chans till VM-guld och VM-final så gott som borta, var känslan. Tre Kronor hade bara 14 minuter på sig att göra tre mål för att ta matchen vidare.

Och det blev ingen rolig eftermiddag för svensk del. Det var svårt att forcera in mål på värdnationen trots lite spelövertag i stunder. Man missar nu en VM-final på nytt. Sverige har inte spelat en VM-final sedan guldet 2018. Detta blev ett faktum i den tjeckiska huvudstaden Prag, efter 60 minuter hockey framför galna tjeckiska fans. Sverige hade längre anfall och sköt fler skott men Tjeckien var effektiva. Lukas Sedlak satte sedan 3-7 på ett identiskt sätt som till 3-6 och avgjorde matchen utan tvekan, med sex minuter kvar.

Matchen slutade till slut 3-7 till Tjeckien och tjeckerna är nu klara för VM-final i sitt hemma-VM. Tre Kronor spelar om tredje pris.

Imorgon, söndag, spelar Sverige sin sista match i hockey-VM 2024. Då väntar en bronsmatch. Motståndet avgörs ikväll när Kanada och Schweiz drabbar samman med start 18:20. Tjeckien möter den semifinalens vinnare i final med start 20:20 imorgon. Tredjeprismatchen spelas 15:20.

Sverige – Tjeckien, 3-7 (2-2, 1-3, 0-2)

03:39 1-0 Marcus Johansson
07:48 1-1 Dominik Kubalik (Martin Necas)
08:08 2-1 Marcus Pettersson (Adrian Kempe, Joel Eriksson Ek)
09:37 2-2 David Kampf (Martin Necas)
26:05 2-3 Ondrej Kase (Lukas Sedlak)
26:21 2-4 Martin Necas (David Kampf, Dominik Kubalik)
29:03 2-5 Dominik Kubalik (David Kampf)
35:30 3-5 Joel Eriksson Ek (Lucas Raymond, Rasmus Dahlin)
45:35 3-6 Lukas Sedlak
52:32 3-7 Lukas Sedlak

Så startade Sverige

Målvakter:
Filip Gustavsson
(Samuel Ersson)

Backpar:
Erik Karlsson ”C” – Marcus Pettersson
Rasmus Dahlin – Jonas Brodin
Victor Hedman ”A” – Tim Heed
Lukas Bengtsson

Forwardskedjor:
Marcus Johansson – Joel Eriksson Ek – Adrian Kempe
Lucas Raymond ”A” – Pontus Holmberg – André Burakovsky
Fabian Zetterlund – Isac Lundeström – Victor Olofsson
Jesper Frödén – Linus Johansson – Carl Grundström
Marcus Sörensen

På läktaren:
Jesper Wallstedt (mv), Max Friberg (f), Felix Unger Sörum (f)

Uppdaterad 25 maj, 2024