Expekt

Tjeckien är världsmästare för sjunde gången och för första gången framför hemmafansen i Prag. Efter finalsegern mot Schweiz var det stolta tjecker som mötte media.
– Jag visste inte att det skulle bli verklighet men nu är jag här, säger världsmästaren Matej Stransky till VMhockey.se.

Det blev en tjeckisk guldkväll i Prag. Efter två mållösa perioder mot Schweiz i finalen avgjorde David Pastrnak i tredje perioden. Tjeckien höll sedan emot en schweizisk anstormning och tjeckerna vann till slut med 2-0 inför ett fullsatt O2 Arena. Efter matchen fick VMhockey.se en kort pratstund med den tjeckiska forwarden Matej Stransky, som nu kan titulera sig världsmästare.

– Det låter väldigt bra. Det känns fantastiskt just nu, jag är så glad att vi klarade det tillsammans. Och att min familj var här och kollade på. En av de bästa dagarna i mitt liv, säger Matej Stransky till VMhockey.se och fortsätter:

– Det är helt otroligt… det är svårt att förklara, man är bara så glad. För allt. För grabbarna i laget, vi är som bröder. Det gör dig ännu gladare.

Hade du kunnat drömma om det här?

– Såklart så är det en dröm för alla när de börjar spela hockey. Jag visste inte att det skulle bli verklighet när jag var ung men nu är jag här. Det hände, säger Stransky.

Hur ska ni fira det här?

– Jag vet inte. Men det kommer att bli en lång natt, och det kommer bli väldigt roligt. Vi får se.

Dominik Kubalik, som var avgörande i semifinalen mot Sverige, är också han stolt över att ha en guldmedalj runt halsen.

– Det är otroligt. Det kommer nog bli ännu bättre om några minuter, säger Kubalik och fortsätter att prata om hur firandet kan bli:

– Vi kommer att dricka en hel del öl och vi kommer att dansa och sjunga.

Tjeckisk öl?

– Såklart!, svarar Kubalik till VMhockey.se.

Dominik Kubalik fick stå framför vänner och familj, plus en hel del andra tjecker, och sjunga nationalsången under guldfirandet.

– 17 000 på läktaren och det kändes som att alla sjöng. Så det gav mig gåshud, det var galet, säger han.

Svenskbekantingen David Tomasek, som vann SHL:s skytteliga med Färjestad under säsongen, var även han glad i mixade zonen.

– Otroliga känslor just nu, såklart. Vi vann guld, så det är fantastiskt, säger han till VMhockey.se och konstaterar:

– Bästa stunden i mitt liv, hittills.

Hur var det att vinna på hemmaplan?

– Det är alltid tufft för en hemmanation att vinna. Det är det största som många spelare kan drömma om, tillsammans med Stanley Cup, kanske. Det är en otrolig känsla, säger Tomasek.

Hur värderar du detta personligen och för tjeckisk hockey?

– Personligen den största framgången. För landet så är det stort, för det har gått ett tag sedan senast. Vi visar att om du visar hjärta, spelar för laget och sätter ditt ego åt sidan så kan vi vinna, avslutar David Tomasek till VMhockey.se.

Uppdaterad 27 maj, 2024