Det är inte bara seniorerna som samlas för landskamper under denna vecka. Även de svenska juniorerna på herrsidan befinner sig på olika platser runtom i världen för att ta sig an internationellt motstånd. Här följer en summering av lagens insatser hittills.

Småkronorna visar stor styrka

U18-killarna som befinner sig i USA har fortsatt att vinna i sin 5-nationsturnering. Vi har tidigare rapporterat om deras övertidsseger mot Finland och under de senaste dygnen har ytterligare två vinster skördats. Under onsdagskvällen kunde laget vinna med stora siffror mot Tjeckien. Redan i den första perioden kunde laget inta en 3-0 ledning och den andra perioden bjöd på hela fem svenska mål. Här låg Jakob Ihs Wozniak bakom tre av fullträffarna. Anton Frondell satte spiken i kistan halvvägs in i tredjeperioden vilket gav slutresultatet 9-4. Enligt statistiken från matchen gjorde Sverige 23 skott på mål vilket ger laget en mycket fin skotteffektivitet.

När laget äntrade isen sent på torsdagskvällen såg det ut att kunna bli en lika stor seger mot Schweiz. Kort in på sista perioden stod det 4-0 på tavlan, men då kom den stora vändningen. Schweiz lyckades slutligen vända på resultatet och ta mötet till förlängning med 5-5. Där kunde Alexander Zetterberg sätta den vinnande pucken efter 18 sekunders spel. Under natten till söndag möter Sverige USA i den sista matchen.

U17-laget följer ett liknande spår

Sveriges U17-killar, det vill säga den kull som kommer att representera landslaget vid U18 VM år 2025, har hittills bara hunnit med en av sina fyra matcher under 5-nationsturneringen i Tjeckien. Matchen mot Schweiz ägde rum under torsdagseftermiddagen och resulterade i en fantastisk seger med 7-0, där Täby HC:s Viggo Björck låg bakom två av målen. Skottstatistiken visade på 31 svenska försök kontra 21 schweiziska, där det var först i den sista perioden som motståndarna kom in i matchen på riktigt.

Under helgen har laget ytterligare tre matcher framför sig: Fredag kväll mot USA, lördag kväll mot Tjeckien och söndag eftermiddag mot Finland. Alla dessa möten går att följa på Svenskhockey.tv.

Tuffare för U16 och U19

Två trupper som haft det svårare under veckan är Team 16 och Team 19. De förstnämnda befinner sig just nu i finska Järvenpää där laget hunnit med två av sina inplanerade möten. Här slutade matcherna 0-3 mot Tjeckien samt 3-5 mot Finland. I den sistnämnda matchen hade Sverige en inledande 2-0 ledning, men en finsk kraftsamling vända kvickt resultatet till 2-5, där Sverige slutligen kunde sätta mötets sista puck i öppen kasse. Ikväll möter man Tjeckien på bytt och på söndag förmiddag blir det ännu en match mot Finland. Du kan se matcherna hos Svensks Hockeys egna streamingtjänst.

Laget med spelare under 19, det vill säga de spelare som ska forma stommen i 2025 års JVM-trupp, har hunnit med tre av sina matcher i schweiziska Kloten där samtliga slutat i förlust. Resultaten har skrivits som 2-7 mot Finland, 0-3 mot Schweiz samt 1-3 mot Tjeckien. Under fredag eftermiddag spelar laget sin sista match mot Tyskland, som förhoppningsvis kan ge lagets sin första seger för året. Även dessa möten går att se på Svenskhockey.tv.