Expekt

Det satt långt inne, men till slut kunde Småkronorna belönas med en medalj för sin insats i årets U18 VM. Bronsmatchen mot Slovakien blev tuffare än vad man hade räknat med, men efter en fantastisk målvaktsinsats kunde laget säkra segern.

Småkronorna är mer än vana att göra upp om medaljerna i U18-sammanhang och de har ständigt tagit sig upp på pallen under de fem senaste mästerskapen. Här senast snubblade man på mållinjen mot USA i den stora finalen som fick avgöras på övertid.

Det här var andra året på raken som Slovakien nådde bronsmatch, detta efter en mycket stark insats vid fjolårets mästerskap då de som nytt lag i toppdivisionen nådde hela vägen hit. Under årets turnering plockade man endast poäng mot Norge i gruppspelet, men kunde sedan överraska och slå ut Tjeckien i kvartsfinal. USA blev dock för svåra i semin.

Kort innan nedsläpp blev det klart att backen Felix Öhrqvist inte kom till spel i bronsmatchen, vilket gjorde att Sverige fick spela på tre backpar. I övrigt såg laguppställningen ut som vid gårdagens semifinal mot Kanada.

Sverige var laget som startade matchen starkast och man spenderade majoriteten av matchens första minuter i anfallszon. Det skulle dock blir Sverige som blev först med att få spela i numerärt underläge där Slovakien fick flera möjligheter. Här gjorde flera svenska spelare allt för att hjälpa Love Härenstam i målet och undvika en slovakisk ledning.

Trots att Sverige spelade bra så var det ändå Slovakien som fick till skotten på mål. Med fem minuter kvar av första perioden ledde laget skottstatistiken med 9-4, något som svenskarna inte hade räknat med på förhand. Småkronorna lyckades fina till dessa siffror, där Jack Berglund var mycket nära att spräcka nollan. Lagom tills skottsiffrorna jämnats ut åkte Sverige på en ny utvisning men även här kunde man klara av 2 minuter av anfall.

Det skulle dröja till den andra periodens slut innan Sverige kunde få in pucken i mål. Skottet som gjordes av Leo Sahlin Wallenius dömdes dock bort efter videogranskning där en rätt tydlig offside kunde bedömas.

Med knappa tio minuter kvar av matcher, efter ett avklarat svenskt boxplay, kunde de blågula återigen få in pucken i mål. Denna gång blev det giltigt och Lucas Pettersson, framspelad av Alfons Freij och Melvin Fernström, blev den lycklige målgöraren kort efter tekning i anfallszon. Målet tog Pettersson upp i ledningen i den svenska poängligan.

Efter målet låg Slovakien på för att få till en kvittering med flera farliga skott. Laget fick dessutom spela i powerplay under två minuter där laget plockade in alla sina främsta spelare. Härenstam stod dock pall för samtliga skott och gjorde en fantastiskt stark insats. Vid det här laget hade 17-åringen stått emot 35 skott

Med knappt fyra minuter kvar kunde Melvin Fernström utöka den svenska ledningen till 2-0 efter att själv ha brutit en slovakisk vändning och passat pucken vidare till Jack Berglund. Slovakien valde därefter att plocka ut sin målvakt, men istället för mål ledde det numerära överläget till en utvisning. Mötet avrundades därmed i svenskt powerplay där slutresultatet kunde spikas till 4-0 efter två snabba mål.

Sverige-Slovakien 4-0 (0-0, 0-0, 4-0)

1-0 49:16 Lucas Pettersson (Alfons Freij, Melvin Fernström)
2-0 56:24 Melvin Fernström (Jack Berglund)
3-0 58:39 Alfons Freij (Jack Berglund, Lucas Pettersson)
4-0 9:23 Victor Eklund