Expekt

Macklin Celebrini väntas gå etta i sommarens NHL-draft. Men vilka svenskar kan draftas tidigt till NHL i draften 2024? Och vilka SHL-spelare, icke svenskar, kan gå tidigt? Nedan redogör vi för några av toppnamnen.

Sverige har en historia av att skicka många spelare till NHL, världens bästa liga. I sommar kan detta bli verklighet för några svenskar. Men enligt NHL-experter och juniorexperter kan det bli så att ingen svensk väljs i förstarundan av NHL-draften år 2024. Detta då den svenska kullen med spelare födda 2006 inte anses lika stark som tidigare årgångar. Från 2023 års NHL-draft draftades sex svenskar i första rundan (topp 32) men i år är det inte många experter som tror på någon svensk i den första av sju rundor. Vissa gör det, andra inte. Istället har Finland några toppval i Konsta Helenius, Emil Hemming och Aron Kiviharju exempelvis.

Men den 28 juni ser vi hur svenskarna draftas, och frågan är hur viktigt det är. Efter U18-VM 2024 var det åtminstone några svenskar som höjde sin status hos NHL-lagen, där Småkronorna tog VM-brons i april/maj. Däribland backduon från Växjö Lakers: Leo Sahlin Wallenius och Alfons Freij (lämnat för Björklöven till kommande säsong). Duon spås gå i toppen av de svenska spelarna tillsammans med MoDo-centern Lucas Pettersson.

Från svensk hockey och SHL är det Michael Brandsegg-Nygård som spås gå först av alla svenskbekantingar (topp 15 hos de flesta experter). Norrmannen spelade förvisso i HockeyAllsvenskan i fjol med Mora IK men han har nyligen anlänt till de svenska mästarna från Skellefteå där det blir spel till kommande säsong, om hans nya NHL-klubb tillåter. I övrigt är tjecken Dominik Badinka (Malmö) ett namn som spås gå sent i förstarundan eller tidigt i andrarundan.

NHL-draften 2024 utspelar sig fredagen 28 juni (förstarundan) och lördagen 29 juni (övriga sex rundor). Alla rundor har 32 omgångar/val. Spelare som är födda mellan 1 januari 2004 och 15 september 2006 får bli valda i NHL-draften 2024.

Svenskar som kan gå tidigt i NHL-draften 2024

Det som är viktigt att nämna är att allting är ”predictions” och inget facit på förhand. Listan nedan är sammanställd utifrån 15 experters listor hos Eliteprospects.com. Många spelare är tillgängliga för draften, och potentiella val för alla NHL-klubbar oavsett runda.

Alfons Freij – IF Björklöven – Sent förstarundan/tidigt andrarundan
Leo Sahlin Wallenius – Växjö – Sent förstarundan/tidigt andrarundan
Lucas Pettersson – MoDo – Sent förstarundan/tidigt andrarundan
Linus Eriksson – Djurgårdens IF – Andrarundan
Noel Fransen – Färjestads BK – Tidigt tredjerundan
Simon Zether – Rögle BK – Tidigt tredjerundan
Alexander Zetterberg – Örebro HK/Boston Univ. – Tidigt tredjerundan
Melvin Fernström – Örebro HK – Tredjerundan
Herman Träff – HV71 – Tredjerundan
Gabriel Eliasson – HV71 – Sent tredjerundan
Jack Berglund – Färjestads BK – Sent tredjerundan

Uppdaterad 13 juni, 2024