Expekt

Finland ledde bronsmatchen i JVM med ett mål fram tills matchens två sista minuter. Efter fyra tjeckiska mål på 50 sekunder (!) vann Tjeckien bronset i Göteborg med slutsiffrorna 5-8. Finland slutar därmed fyra i junior-VM 2024.

Finland och Tjeckien spelade om bronspengen i junior-VM 2024 under fredagseftermiddagen. Efter en varsin semifinalförlust under gårdagen skulle något av länderna sluta på topp och få lämna Göteborg med en medalj. Det var ganska jämnt oddsmässigt inför mötet även om Finland stod som knappa favoriter in till mötet trots att Tjeckien fått fler timmars vila inför bronsmatchen.

Det var en ganska avslagen stämning i Scandinavium till en början där många platser var tomma men där mer än hälften av arenan fylldes för att se kampen om bronspengen till slutet av matchen, i väntan på Sveriges finalmatch ikväll. Tjeckien fick matchens första superläge efter att Eduard Sale lurat Niklas Kokko men där tjecken sköt utanför i skottögonblicket. Finland fick istället ett ledningsmål efter drygt sex minuter när Rasmus Kumpulainen pricksköt in 1-0 för de finska juniorlejonen.

Tätt efter det finska ledningsmålet kom 2-0 för Finland, bara minuten senare, när Aleksanteri Kaskimäki hittade en fin passning till Jani Nyman som från ”slottet” sköt in tvåan för finländarna, detta till en drömstart i bronsmatchen. Noterbart är att Tjeckien bytte målvakt efter det finska 2-0-målet och Michael Hrabal (som stod semin mot Sverige) byttes ut mot Jakub Vondras. Den nyinbytta målvakten räddade Tjeckien från ett tremålsunderläge då Finland fick powerplay tätt efter sina mål.

Finland var totalt dominanta mellan minut 5 och 15 i första perioden där Tjeckien hade ett skott på mål och ett anfall under hela den perioden. Tjeckerna fick dock bättre kontroll på perioden under de sista fem minuterna och fick själva med sig ett powerplay. Då kom också en tjeckisk reducering genom lagkaptenen Jiri Kulich, vilket tog dem in i matchen. Men Finland gick in till första periodpaus med en 2-1-ledning.

Andra perioden

Det var mycket kamp under början av andra perioden där Finland var hetas i anfallszon men där Jakub Vondras i det tjeckiska målet stod för en bra insats för att hålla sin egen nolla i matchen. Vondras skulle sedan få se sitt Tjeckien hitta en kvittering i matchen. Efter en ny finsk utvisning kom 2-2 för Tjeckien genom Växjö-forwarden Jakub Stancl som hittade en lucka bakom Niklas Kokko sent i powerplay-spelet.

Men Finland kom tillbaka. Bara 15 sekunder efter Tjeckiens kvittering hittade Konsta Helenius in med 3-2 för Finland och bara 19 sekunder efter det (!) kom 4-2 för finländarna genom Lenni Hämeenaho och Finland hade återtagit sin tvåmålsledning på bara 34 sekunder. Bättre skulle det bli för Finland i mittenperioden. I ett numerärt överläge tog Lenni Hämeenaho saken i egna händer och satte dit femman för Finland, detta efter ett klassmål med en soloåkning till forwardens andra för dagen.

Innan andra periodens slut fick Tjeckiens Matyas Sapovaliv en tvåminutersutvisning (dömdes först till fem) för att ge Tjeckien ett ännu sämre läge för reducering innan periodpaus. Men istället för ett nytt finskt mål blev det just en finsk reducering när Ondrej Becher kontrade in 5-3 i boxplay för att ge tjeckerna lite hopp.

Tredje perioden

Tjeckien fick ett powerplayläge fem minuter in i sista perioden. Då kom en ny tjeckisk reducering och helt plötsligt var matchen väldigt spännande efter Jiri Kulich mål till 5-4. Finland hade i stora delar av matchen varit bättre men efter tre tjeckiska powerplay-mål var tjeckerna med i matchen hela vägen in.

Det var en kontrollerande tredjeperiod där Finland spelade tryggt och säkert för att inte stå för några misstag i någon zon. Fram till det var fyra minuter kvar av matchen hände inte mycket chansmässigt. Men med endast ett måls försprång för Finland blev det desto mer spänt på isen och på läktaren. Tjeckien tog ut målvakten med tre minuter kvar av bronsmatchen för att verkligen satsa mot att kvittera matchen och behålla drömmen om bronset, något som tjeckerna fick tid att tänka på under sin timeout.

Och då kom den tjeckiska kvitteringen till 5-5. Finland har ett av slutspelets sämsta boxplay-spel och med en man mindre (förvisso fem mot sex) kunde inte Finland hålla emot Tjeckiens kvitteringsmål när Matyas Sapovaliv kvitterade med två minuter kvar av bronsmatchen. Men inte var det nog med det. Bara 15 sekunder efter Tjeckiens kvittering tog tjeckerna ledningen och vände helt på steken på bara en kvarts minut till 5-6 när Tomas Hamaras backskott tog sig hela vägen in i mål bakom Niklas Kokko.

I Finlands jakt på kvittering tog man ut målvakten och då kunde Dominik Rymon punktera matchen till 5-7. Ondrej Becher satte sedan åttan för Tjeckien för att skriva slutsiffrorna till 5-8. Finland tappade allt i tredje perioden efter att man varit det bättre laget matchen igenom. Men med tre snabba insläppta mål på bara 48 sekunder i matchens slutminuter så blev förlusten ett faktum för Finland och de finska juniorlejonen slutar fyra i JVM 2024. Tjeckien knep sitt andra JVM-brons någonsin och sin femte medalj sedan man spelade under Tjeckoslovakien.

Finland – Tjeckien, 5-8 (2-1, 3-2, 0-5)

06:13 1-0 Rasmus Kumpulainen
07:43 2-0 Jani Nyman (Aleksanteri Kaskimäki, Jesse Pulkkinen)
16:16 2-1 Jiri Kulich (Matyas Melovsky, Tomas Hamara)
28:37 2-2 Jakub Stancl (Matyas Melovsky, Ondrej Becher)
28:52 3-2 Konsta Helenius (Jani Nyman, Aleksanteri Kaskimäki)
29:11 4-2 Lenni Hämeenaho (Kasper Kulonummi, Jere Lassila)
34:32 5-2 Lenni Hämeenaho (Kasper Kulonummi, Oiva Keskinen)
39:05 5-3 Ondrej Becher (Jakub Stancl, Ales Cech)
44:41 5-4 Jiri Kulich (Matyas Melovsky, Tomas Hamara)