Expekt

Finland tog tre hyperviktiga poäng i Grupp A, mot Danmark. Finländarna avgjorde matchen i tredje perioden och är nu ett steg närmare kvartsfinal mot Tre Kronor. Österrike måste nu vinna mot Storbritannien imorgon förmiddag för att pressa Finland att sedan ta poäng mot Schweiz.

Under den sena måndagskvällen spelades en viktig match i Grupp A mellan Finland och Danmark. Danskarna, ledda av svenska Mikael Gath, satsade allt på ett kort där man vid seger kunde fortsätta drömma om en kvartsfinalplats. För Finlands del behövde man en seger för att inte gå in med kniven mot strupen mot Schweiz imorgon kväll. Finland, som inte imponerat i mästerskapet, har både Österrike och Danmark jagandes bakom sig i kampen om fjärdeplatsen i gruppen.

Den första perioden var mållös i Prag där inget av lagen hittade nätet bakom två skickliga målvakter. Växjö-målvakten Emil Larmi var först ut att få sin målnolla spräckt i andra perioden. Christian Wejses mål blev dock bortdömt, efter att nyss nämnda målvakten blev störd i skottögonblicket. De finska lejonen var annars bäst i period två och pressade Danmark där den danska målvakten Mathias Seldrup storspelade i målet. Något som tog matchen till en tredje period med fortsatt 0-0 på tavlan. Detta trots att Finland hade en puck inne, men där det blev en målvaktsinterference (igen) och ett bortdömt mål åt andra hållet.

Danmark hade den tredje periodens första riktiga farlighet men Emil Larmi stod för VM:s kanske hittills snyggaste räddning. Och bara minuter senare kunde en annan svenskbekanting, Hannes Björninen, sätta 1-0 för Finland och pusta ut. Minuten senare satte Rasmus Rissanen (också han i SHL) 2-0 för Finland, som stack ifrån.

Finländarna var bäst matchen igenom och fick två välförtjänta mål i tredje perioden och vann till slut ödesmatchen med 3-1 mot Danmark, ett danskt landslag som spelat klart i den här turneringen. Danskarna pressade Finland med ett sent mål innan Pekka Jormakka avgjorde i öppen kasse. Finland spelar igen imorgon mot Schweiz (20:20) i vad som kan bli en ny ödesmatch om Österrike besegrar Storbritannien.

Finland har nu tio poäng i Grupp A och har en match kvar att spela mot Schweiz imorgon kväll. Imorgon klockan 12:20 spelar Österrike mot Storbritannien (som lämnar A-divisionen efter dagens förlust mot Norge). Skulle Österrike ta tre poäng mot Storbritannien så måste Finland ta minst en poäng av Schweiz för att inte missa kvartsfinal, vilket skulle vara tungt för de finska lejonen. Skulle Österrike ta en, två eller noll poäng mot Storbritannien så är Finland klara för kvartsfinal mot Sverige i hockey-VM 2024. Men om Österrike vinner mot britterna så krävs alltså finsk poäng (en, två eller tre) mot Schweiz för att nå kvarten mot Tre Kronor, ett Schweiz som varit bra i den här turneringen.

I och med Danmarks förlust är det klart att Sverige får möta Finland eller Österrike (de som slutar fyra i Grupp A) i VM-kvartsfinal på torsdag. Spännande.