Expekt

Tre Kronor spelar om medaljer i hockey-VM 2024. Detta står klart efter en rysarseger mot Finland med 2-1 efter förlängning  i Ostrava. Sverige möter nu Tjeckien i semifinal.

Under torsdagskvällen spelades ett nordiskt derby i Ostravar Arena. Sverige tog emot Finland i VM-kvartsfinal, där Tre Kronor var favoriter inför rivalmötet. Det fina svenska gruppspelet (full pott på 21 poäng) bäddade för favoritskapet. Sam Hallam formerade exakt samma lag mot Finland som han gjorde mot Slovakien, med Filip Gustavsson mellan stolparna.

Första perioden

Sverige fick en spelmässigt bra start med ett par långa anfall i offensiv zon men Finland var ack så farliga i ett par kontringar. Finland hade en bättre del av perioden efter första tre-fyra minuterna där man skapade lite längre anfall och hotade Sverige. Efter sju minuter hade man en puck i stolpen bakom Filip Gustavsson, och visade absolut att det skulle bli en jobbig match för Tre Kronor. Efter farligheten fick Lucas Raymond och Sverige med sig en finsk utvisning till matchens första powerplay.

Tre Kronor lyckades inte bryta Finlands boxplay (näst bäst i turneringen bakom Sverige) trots lite farligheter i numerärt överläge. Sverige tog tillbaka matchen och spelövertaget efter sitt powerplay, under några minuter. Man kom i fler anfall och fick skjuta lite mot Emil Larmi i det finska målet. Tre Kronor var det bättre laget i slutet på perioden och avslutade perioden bra, en period som blev mållös. Sverige vann skotten med 13-5, det bästa läget för svenskt mål hade Joel Eriksson Ek med en stolpträff.

Andra perioden

Efter en intensiv halvminut i början av mittperioden fick Sverige sitt andra powerplay i matchen. Tre Kronor lyckades inte skapade det trycket som behövdes och gick lottlösa även i sitt andra PP. Sverige satte sedan tryck på Finland och använde närheten till bänken i andra perioden för att skapa framför allt två jättelånga anfall mellan minut fem och minut åtta lite drygt. Sverige var dominanta på isen, med pucken, och sköt mycket skott mot finska målet. Antingen stod en finsk utespelare eller målvakten Larmi i vägen, för ett Finland som spelade med hjärtat utanpå kroppen.

Efter att Sverige varit som bäst kom en liten mellan-period i perioden där Finland skapade två väldigt bra lägen på kort tid med två-tre minuter kvar. Finland steppade upp sig och avslutade andra perioden bättre än Sverige. Tre Kronor vann dock skotten mot mål med 11-3 i perioden (24-8 totalt över två perioder).

Tredje perioden

Det var uppbäddat för en rejäl rysare inför tredje perioden med en mållös tillställning efter 40 minuter. Efter sex minuter av lågmält- och kontrollerat spel fick Sverige sitt tredje powerplay i matchen med 14 minuter kvar av ordinarie matchtid. Powerplay-formationen med Erik Karlsson som styrande skapade egentligen ingenting. Och det gjorde inte heller andraformationen, och Blågult missade ett gyllene läge att ta ledningen i kvartsfinalen.

Finland fick precis efter Sveriges powerplay sitt första numerära överläge i matchen. Och då var det dags för turneringens bästa boxplay att bekänna färg. I fyra mot fem fick Sverige jobba hårt för att freda kassen, och klarade av Finlands powerplay-läge. Det återstod då nio minuter av matchen.

När matchen började närma sig slutminuterna så kom äntligen det första målet i matchen. Rasmus Dahlin fintade bort sin forward och hittade luckan mellan benen på Emil Larmi för att sätta dit 1-0 för Tre Kronor, med fem minuter kvar av tredje perioden. Detta till stort jubel på planen och på den svenska bänken.

Finland skapade en drös med lägen och testade Filip Gustavsson direkt efter det svenska ledningsmålet. Och det blev en rysare i Ostravar Arena. Finland tog ut målvakten med en minut och 40 sekunder kvar. Och då kom 1-1 för de finska lejonen. Örebro-centern Hannes Björninen höll sig framme framför mål och styrde in kvitteringen till 1-1 för Finland. Sverige var inte nöjda med målet då en finsk spelare låg kvar länge i Filip Gustavssons målområde. Men målet godkändes, med 58 sekunder kvar av ordinarie tid.

Den sena kvitteringen för Finland tog matchen till förlängning i spel tre mot tre i 10 minuter som grundprincip.

Förlängningen

Det var en väldigt kontrollerad förlängning under de första fem minuterna utan heta lägen. Adrian Kempe skapade dock ett svensk läge med fem minuter kvar av förlängningen och hakades i avslutsläget, vilket gav Sverige fyra mot tre i övertidsperioden. Sverige sköt en del skott i sitt powerplay och man satte till slut dit pucken. Victor Hedmans skott styrdes in till 2-1 för Sverige, vilket skickade Tre Kronor till VM-semifinal i Prag på lördag.

På lördag spelas semifinalerna i hockey-VM 2024 med start 14:20 och 18:20 i Prag (O2 Arena). Sverige möter Tjeckien 14:20 och Kanada möter Schweiz 18:20.

Sverige – Finland, 2-1 e.förl (0-0, 0-0, 1-1, 1-0)

55:02 1-0 Rasmus Dahlin (Isac Lundeström)
59:02 1-1 Hannes Björninen (Valtteri Puustinen, Mikko Lehtonen)
2-1 Joel Eriksson Ek (Victor Hedman)