Grupp A i dam-VM 2024 i Utica innehåller USA, Kanada, Finland, Tjeckien och Schweiz. Nedan ger vi er en genomgång av gruppen inför det kommande gruppspelet.

Trupper

Se alla trupper till dam-VM här.

Arena

Adirondack Bank Center, Utica (USA).

Förhandstips – så slutar Grupp A

  1. Kanada
  2. USA
  3. Tjeckien
  4. Finland
  5. Schweiz

Kommentar: Grupp A

Kanada

Här har vi ett stycke förhandsfavoriter, åtminstone till guld- eller silvermedalj. För Kanadas del handlar det om att studsa tillbaka efter fjolårets förlorade guld mot USA. Marie-Philip Poulin, Sarah Nurse, Nathalie Spooner, Sarah Fillier och Brianne Jenner står alla för erfarenhet men också högsta världsklass. Kanada bör komma topp två i denna grupp men också kliva mot finalen. Dagsform avgör mötet med USA.

USA

Hemmanation och favoriter till guldet. Vann VM i fjol och har ett lika bra lag i år. Toppspelare på alla positioner och framför allt extrem speed i rätt lägen. Caroline Harvey, Hilary Knight, Kendall Coyne Schofield, Taylor Heise och Kirsten Simms är några av stjärnorna. USA är kanske det jobbigaste motståndet i turneringen och man kommer topp två i denna grupp för att sedan skaffa sig ett bra läge mot final. Väl i final kan allt hända men kanske kan hemmaplansfördelen verkligen bli en extra fördel i år.

Finland

Finland är lite på nedgång eller dekis. Kanske inte på grund av den egna produktionen av spelare utan på grund av andra länders framgångar. Sverige och Tjeckien är hack i häl på den annars eviga trean Finland. Men visst är Finland ändå uppe och tampas om medalj och absolut om tredjeplatsen i denna grupp. Har en samspelt trupp där Luleås Noora Tulus blir extra intressant att följa men även många andra spelare. De finska damlejonen bör komma till semifinal men man kan också stöta på Damkronorna i en kvartsfinal, vilket är mycket möjligt.

Tjeckien

Ett väldigt spännande landslag som tog ett brons ifjol. Lägg därtill U18-tjejernas häftiga silver i Schweiz under våren. Tjeckiens landslag är på uppgång och man får fram intressanta spelare. Här tror vi på en tredjeplats i gruppen för Tjeckien, där man sedan skapar sig bättre förutsättningar för framtiden. Man skulle kunna vara ett kvartsfinal-motstånd för Damkronorna.

Schweiz

Alina Müller och Lara Stalder kan inte göra allt för Schweiz. De blir nog en ganska hopplös femma i denna tuffa grupp där året resultat i landslagssammanhang vittnar om att Sverige kanske förtjänar platsen i A-gruppen något mer. Men visst: fyra i fjol och man kan skrälla lite igen. Återväxten är dock inte där för Schweiz. Man lär få ett motstånd från Grupp A i kvarten, vilket inte bådar gott.

Spelschema Grupp A (svensk tid)

Se det kompletta spelschemat för dam-VM här.

3 april:
Finland – Tjeckien
21:00

USA – Schweiz (natten till 4 april)
01:00

4 april: (natten till 5 april)
Kanada – Finland
01:00

5 april:
Schweiz – Kanada
21:00

Tjeckien – USA (natten till 6 april)
01:00

6 april: (natten till 7 april)
Finland – USA
01:00

7 april:
Kanada – Tjeckien
21:00

8 april:
Schweiz – Finland
21:00

USA – Kanada (natten till 9 april)
01:00

9 april:
Tjeckien – Schweiz
21:00

Uppdaterad 2 april, 2024


St. Louis Blues - Carolina Hurricanes
Chicago Blackhawks - Nashville Predators