Expekt

Sveriges U18-killar kan ha tappat andraplatsen i Grupp B. Efter söndagens förlust mot Tjeckien efter straffar släppte Småkronorna förbi Tjeckien i kampen om andraplatsen bakom Kanada. Matchen slutade 2-3 efter straffläggning till tjeckerna.

Under söndagseftermiddagen spelade Sveriges U18-landslag sin tredje match i U18-VM 2024 där Tjeckien stod för motståndet i en på förhand jämn match där lagen sannolikt spelade om andraplatsen i Grupp B bakom hittills obesegrade Kanada, en plats som Sverige hade inför matchen. Småkronorna och Tjeckien kom in med tre poäng vardera till mötet efter en seger och en förlust under de två första omgångarna.

Den första perioden var jämn och länge mållös. Tjeckien fick dock in periodens första puck i powerplay med sju minuter kvar av perioden. Men Tjeckiens forward sparkade in pucken och efter en svensk ”challenge” dömdes målet bort. Men den första perioden slutade 0-0 och skottstatistiken 8-7 till Sverige.

I andra perioden gick Tjeckien upp i en tvåmålsledning. Även om Sverige sköt fler skott och hade lite spelövertag så var det Tjeckien som gjorde dubbla mål. Efter sex minuter satte Petr Sikora 0-1 och sex minuter senare kom tvåan för tjeckerna genom Adam Jecho. De två tjeckiska målen höll hög klass med två fina skott. När Tjeckien såg ut att gå in till tredje perioden med fick Sverige ett väldigt viktigt mål innan andra periodens slut. Sverige behöll pucken i offensiv zon efter hög press och Valter Lindberg fick pucken en bit ner i zon innan Skellefteå-forwarden slog en perfekt passning till Victor Eklund som i sin tur kunde skjuta in 1-2 precis innan paus.

I tredje perioden fick Love Härenstam i det svenska målet visa sin skicklighet när Tjeckien fick ett straffslag med halva perioden spelad, efter att Viggo Gustafsson avvärjt ett friläge. Härenstam räddade straffen och höll Sverige kvar i matchen, när matchen fortsatt stod 1-2. Tjeckerna var generellt bättre i tredje perioden men Sverige hittade ändå en kvittering. I ett powerplay hittade Alexander Zetterberg passningen till Linus Eriksson som med ett direktskott sköt in 2-2 för Sverige.

Den svenska kvitteringen kom såklart lägligt för svensk del, och det blev nervöst på slutet. Men inga fler gjordes under ordinarie matchtid och matchen gick till förlängning. Väl där blev det mållöst efter en slarvig svensk förlängning och matchen fick avgöras på straffar.

Småkronorna missade sina två första straffar och Tjeckien gjorde mål på sina två första, vilket var olyckligt för svensk del. Linus Eriksson satte dock en läcker straff i straffomgång tre men även Tjeckien gjorde mål. Victor Eklund var då manad att göra mål, vilket han inte gjorde. Tjeckien vann med 2-3 efter straffar och tog hem extrapoängen, vilket sannolikt kan innebära att Tjeckien tar andraplatsen i Grupp B bakom Kanada.

Sveriges sista gruppspelsmatch spelas på tisdag mot Schweiz i Grupp B. Sverige ligger just nu på fyra poäng i gruppen bakom Tjeckien på fem och Kanada på sex (en match mindre spelad i skrivande stund). Schweiz ligger fyra på tre poäng och Kazakstan femma på noll. Tjeckien möter jumbon Kazakstan i sin sista gruppspelsmatch imorgon.

Sverige – Tjeckien, 2-3 e.str (0-0, 1-2, 1-0, 0-0, 0-1)

25:58 0-1 Petr Sikora (Maxmilian Curran)
32:38 0-2 Adam Jecho (Adam Titlbach)
39:31 1-2 Victor Eklund (Valter Lindberg)
53:47 2-2 Linus Eriksson (Alexander Zetterberg, Leo Sahlin Wallenius)
Avgörande straff 2-3 Adam Benak