Det blev spänning ända in i det sista när finalen i U18 VM 2024 skulle avgöras. Trots att USA höll i taktpinnen kunde Kanada ta vara på motståndarnas fulspel och vända matchen till en seger.

Både USA och Kanada har gått starkt genom årets mästerskap, där de båda toppade sina respektive grupper med tolv av tolv möjliga poäng. Efter att ha nollat Lettland i kvartsfinal kunde Kanada avancera till final efter en 5-4 seger mot Sverige i lördagens semifinal. På andra sidan om slutspelsträdet lyckades USA slå ut Schweiz och Slovakien på sin väg mot att försvara guldet från 2023.

Just USA gick in i mästerskapet med en trupp fylld av spelare som är mer än vana att spela tillsammans. Jämfört med det klassiska landslagsupplägget, där spelare till vardags drillas i sina klubbar för att samlas vid enstaka tillfällen med landslaget, har USA valt att sätta ihop ett landslag med spelare som spelar ihop näst intill dagligen och därmed mycket väl känner till varandras spel.

Det var tydligt redan från start att det stod mycket på spel mellan de här två lagen. Redan i den första minuten tilldelades Kanadas Charlie Elick en utvisning för tripping där USA kunde trycka på för ett ledningsmål. Det skulle dock dröja till slutet av perioden innan målet skulle komma från Christian Humphreys.

I den andra perioden lyckades Kanada kvittera, men USA kunde därefter återta sin ledning till 3-1. Trots att Kanada endast fick till fem skott på mål under perioden lyckades det bli ett till mål, innan två täta utvisningar gav USA 4 minuter i powerplay. Här lyckades Kanada stå emot den hårda pressen från de regerande mästarna.

Efter 40 minuters spel ledde USA skotten med 31-11, men under de sista 20 minuterna kunde Kanada räta till dessa siffror rejält. Med tio minuter kvar hade USA inte gjort ett enda skott på mål under perioden samtidigt som Kanada fått till ett flertal lägen.

Här drog USA:s Trevor Connelly på sig ett mycket onödigt matchstraff efter att ta tacklat Ryder Ritchie rakt mot huvudet. Fem minuter numerärt överläge gav Kanada chansen att vända matchen – totalt. Laget dundrade in 3-3, 4-3 och 5-3 innan Kanada blev fulltaliga med fem och en halv minut kvar.

Men USA skulle inte ge upp för detta. Det skulle bara ta fem minuter innan Brodie Ziemer reducerade för USA. Men knappt tre minuter kvar fick Nicholas Kempf lämna USA:s målbur för att göra sitt allra yttersta för att få till en kvittering. Istället kunde Gavin Mcenna slå till på nytt i öppen kasse och sätta sitt tredje mål för kvällen, som även blev spiken i kistan för matchen.

Detta är Kanadas femte U18-guld genom tiderna. När det gäller nederlag i finalen så är det här sjätte gången som USA inte lyckas ta sig hela vägen fram till vinst.

USA-Kanada 4-6 (1-0, 2-2, 1-4)

1-0 19:08 Christian Humphreys (Logan Hensler, Trevor Connelly)
1-1 25:31 Ryder Ritchie (Matthew Schaffer, Henry Mews)
2-1 28:31 Cole Eiserman (Cole Hutson)
3-1 33:04 Cole Hutson (Shane Vansaghi, Will Skahan)
3-2 35:40 Gavin McKenna (Tij Iginla, Henry Mews)
3-3 50:24 Gavin McKenna (Tij Iginla, Porter Martone)
3-4 53:40 Cole Beaudoin (Jett Luchanko, Ryder Ritchie)
3-5 54:19 Tij Iginla (Gavin McKenna, Henry Mews)
4-5 55:36 Brodie Ziemer (E.J. Emery, Cole Hutson)