Expekt

Grupp B i dam-VM 2024 i Utica innehåller Sverige, Japan, Danmark, Kina och Tyskland. Nedan ger vi er en genomgång av gruppen inför det kommande gruppspelet.

Trupper

Se alla trupper till dam-VM här.

Arena

Adirondack Bank Center, Utica (USA).

Förhandstips – så slutar Grupp B

  1. Sverige
  2. Japan
  3. Tyskland
  4. Kina
  5. Danmark

Kommentar: Grupp B

Sverige

Så här är det: Sverige ska vinna Grupp B. Ett svenskt landslag i form är bättre än alla gruppmotståndare även om Grupp B är ovanligt jämn. För att få bra förutsättningar inför kvartsfinal och medalj så är det A och O att vinna denna grupp, i stort sett. I fjol fick Sverige en mardrömsstart mot Tyskland, ett tyskt landslag som man i träningslandskamper har haft lättare för. I detta års premiär står Danmark för motståndet vilket är något mer behagligt på förhand och vid en bra start där kan Sverige få luft under vingarna för resten av mästerskapet. I denna tajta och jämna grupp är det Sverige och Japan som sticker ut. Med superkedjan med Hanna Olsson, Lina Ljungblom och Hilda Svensson lär det bli en hel del poäng i powerplay. Den svenska bredden är bättre än på många år dessutom där det finns gott om rollspelare som addering till många spelare med spets. Sitter målvaktsspelet så sitter Sverige i en säker kvartsfinal, där utgången i denna grupp alltså påverkar kvartsfinalmotsåndet.

Japan

Japan är tyvärr för deras del nere i B-gruppen igen efter ett par år i A-gruppen. Vad vet vi om Japan då? Det är ett hårt jobbande landslag med tekniskt skickliga spelare. Men i ärlighetens namn har Japan kanske halkat ner något prestationsmässigt. Förlust mot Schweiz med 1-5 i fjolårets kvartsfinal bland annat. Man är lite ojämna i prestationerna men man jobbar stenhårt matchen igenom, oavsett motstånd. Blir spännande att följa spets i LHC-forwarden Haruka Toko bland annat. Japan bör knipa en andraplats (minst) i denna grupp, då man ändå är snäppet vassare än Danmark, Kina och Tyskland och på samma nivå som Sverige.

Tyskland

Ovisst som alltid. Men Tyskland vann alltså mot Sverige med 6-2 i fjolårets premiär. Det var ett så kallat ”håll käften-resultat”. Sedan tog man idel segrar i gruppen förutom mot Finland och tog sig till kvartsfinal som tvåa före Sverige. Väl i kvarten förlorade man bara med 0-3 mot USA och visade upp en solid insats. Tyskorna har förlorat två av två mot Sverige under säsongens Women’s Euro Hockey Tour och enligt undertecknad har de inte samma offensiva kvalitet som Damkronorna. Det gör att Sverige tippas före Tyskland. Sedan är det absolut möjligt att ett svenskt landslag med en dålig dag (likt fjolårets premiär) kan förlora mot Tyskland, och likaså Japan. Det finns lite spelare att gotta sig i Nicola Eisenschmid och Nina Jobst-Smith bland flera men målvakten Sandra Abstreiter är den absoluta nyckelspelaren.

Kina

Den kinesiska satsningen på damhockeyn har äntligen burit frukt, tror vi. Full pott i fjolårets B-VM vilket var imponerande. Nu är motståndet något annat men det finns absolut saker som talar för att Kinas kollektiv kan gå in och störa alla lände i Grupp B, och därmed utmana om en kvartsfinalplats. Siktet är nog inställt på att undvika nedflyttning (vilket de två sista lagen står inför) medan en medaljchans är utom räckhåll.

Danmark

Danskorna tog sig upp från B-divisionen till A-divisionen inför i år men riskerar väl att åka tillbaka ner igen. Detta Danmark har tappat sin spets lite och bredden finns inte där. Mångårige stjärnan Josefin Hoegh Persson har slutat, Josefine Jakobsen finns inte med. Nu är man uppe i A-divisionen igen men det krävs fyra superprestationer för att inte bli bland de två lagen som åker ur. Sett till fjolårets Division 1A (B-VM) så tog Kina full pott på 15 poäng och Danmark tog sig med nöd och näppe till A-VM. Det gör att danskorna får anses vara lägst rankat i gruppen på förhand. Men vi kan alltid hoppas på goda danska resultat, inte minst då de flesta spelare spelar i Sverige till vardags.

Spelschema Grupp B (svensk tid)

Se det kompletta spelschemat för dam-VM här.

3 april:
Sverige – Danmark
17:00

4 april:
Kina – Japan
17:00

Danmark – Tyskland
21:00

5 april:
Sverige – Kina
17:00

6 april:
Japan – Tyskland
21:00

7 april:
Sverige – Japan
17:00

Kina – Danmark (natten till 8 april)
01:00

8 april:
Tyskland – Sverige
17:00

9 april:
Tyskland – Kina
17:00

Japan – Danmark (natten till 10 april)
01:00

Uppdaterad 3 april, 2024