Expekt

Lagkaptenen Victor Stjernborg blev svensk matchhjälte när han i numerärt underläge satte dit 3-2 mot Finland med en minut kvar av JVM-kvartsfinalen. Sverige är därmed klara för semifinal i junior-VM medan Finland är utslaget. Sveriges motstånd avgörs i natt.

Under måndagskvällen inleddes kvartsfinalerna i JVM 2023 där Sverige och Finland drabbades samman i ett nordiskt derby i kanadensiska Moncton. Matchen ansågs vara den kanske jämnaste på förhand, mellan två nationer som blandat och gett i gruppspelet.

Sverige fick en mardrömsstart mot Kanada senast och fick ännu en dålig start, när Finland tog ledningen tidigt. En pigg finsk start resulterade i 0-1 efter bara tre minuter när Oliver Kapanen var först på en retur och spräckte Carl Lindboms målnolla i matchen. Förbundskaptenen Magnus Hävelid sade till Viaplay inför matchen att han ville se ett Sverige som tog tag i taktpinnen direkt, men Hävelid fick se raka motsatsen. Finland var absolut piggare och mer offensivt lagda inledningsvis, och Sverige kändes inte vakna. Juniorkronorna hade noll skott på mål efter tio spelade minuter.

Juniorkronorna tog tag i spelet en aning efter den svaga inledningen och flyttade fram manskapet. Med sju minuter kvar av  perioden fick Sverige med sig ett powerplay efter en finsk hög klubba. Istället för en svensk kvittering slarvade Sverige och ådrog sig själva en utvisning i sitt numerära överläge, vilket försämrade den svenska chansen att nå ett mål den gången.

Det svenska laget skulle dock få in en kvittering innan periodens slut. Bäste poängspelaren i Sverige, Ludvig Jansson, sköt in en låg puck från högersidan som Leo Carlsson kunde styra in till 1-1 för Sverige med tre minuter kvar av den första perioden. Detta med Sveriges blott andra skott under perioden. Ett viktigt mål, som satte Juniorkronorna i rätt riktning. Den första perioden slutade 1-1.

Andra perioden

Sverige höjde upp tempot i början av andra perioden och skickade bra signaler till varandra. Fler bra byten på rad gav ett bättre svenskt lag i mittenperiodens inledning. Juniorkronornas bästa kedja innehöll målskytten Carlsson samt Filip Bystedt och Fabian Wagner. Trion skapade farligheter varje gång och inte minst två superchanser efter sju minuter. Om Sverige såg trötta ut i första perioden så var det minst sagt ombytta roller under de första tio minuterna av andra perioden där Sverige var framgångsrika medan Finland såg tröttare ut och skrämda av en fin svensk offensiv.

Fabian Lysell hade två ramträffar för Sverige, först en stolpträff i fem mot fem och sedermera en ribbträff i powerplay-spel. Carl Lindbom fick inte jättemycket att göra i mittenperioden men såg lugn och trygg ut i de chanser som de finska juniorlejonen skapade. Finland hade fler skott på mål än Sverige, men svenskarna var absolut hetast i period två och stora delar av den. Finländarna skapade allra flest chanser i slutet av perioden, där man ryckte upp sig.

Den andra perioden var bättre spelmässigt från Sverige och perioden i helhet var mer tempofylld än den första. Trots detta blev mittenperioden mållös och in till tredje perioden stod det fortsatt 1-1.

Tredje perioden

Spänningen kunde knappast vara högre när Sverige och Finland gick in i en tredjeperiod i en JVM-kvartsfinal med 1-1. Sverige fortsatte spela med hög frejdighet och möjligen även hög risk. För att Juniorkronorna skulle bibehålla momentum och långa anfall krävdes ett stort mod, något Sverige bjöd på.

Men Sverige fick en kalldusch. När Juniorkronorna slarvade med puck i mittzon var Finland snabba och högg när Niko Huuhtanen sköt in 1-2 till finländarna, efter fyra minuter i den sista perioden. Tung start för Sverige, som nu behövde jaga en kvitteringspuck för att hålla liv vid en semifinalplats.

Med tolv minuter kvar av ordinarie matchtid fick Sverige ett nytt powerplay, efter en finsk utvisning. Sverige hade på sina två tidigare försök inte lyckats skapa speciellt mycket eller få hål på Finland. Inte heller denna gång var Juniorkronorna farliga i numerärt överläge.

Tiden gick för Sverige, där Finland spelade undan de flesta chanserna i jakten på en kvittering. Med nio minuter kvar av ordinarie matchtid fick Finland sitt första riktig powerplay. De finska juniorlejonen var farliga i sitt powerplay och skapade tryck men de svenska boxplay-spelarna och Carl Lindbom kunde hålla emot ett ytterligare finskt mål.

Med sju minuter kvar var Sverige fulltaliga och behövde nu utan tvekan få till något i offensiv väg för att hota den finska ledningen. Sverige gick ned på folk och spelade sina toppformationer i slutet. Något som skulle bära frukt. Ett superbyte av firma Wagner/Bystedt/Carlsson och Ludvig Jansson samt Jakob Norén på backplats gav Sverige en kvittering. Ett långt byte avslutades med ett svenskt mål där Leo Carlsson än en gång höll sig framme och satte dit sitt andra mål för dagen till 2-2. Detta med tre minuter kvar av den tredje perioden.

Minuten efter Sveriges kvitteringsmål fick Sverige ytterligare en utvisning när Fabian Lysell åkte ut för hög klubba efter ett långt byte från hans sida. Detta gav Finland chansen i numerärt överläge med två minuter kvar. Men istället för att Finland skulle sätta dit ett ledningsmål i powerplay kom en svensk chock. Lagkaptenen Victor Stjernborg utnyttjade en studsig puck på den finska blålinjen och skapade sig själv ett friläge. I numerärt underläge kunde Stjernborg stänka dit 3-2 till Sverige emellan benen på den finska målvakten.

Finland tog naturligtvis ut målvakten för att återta sin ledning med en minut kvar av ordinarie matchtid och kunde därmed spela i sex mot fyra på isen på grund av den svenska utvisningen. Joakim Kemell sköt ett hårt skott som Carl Lindbom kunde göra en tv-räddning på med sin fina plockhandske bland annat. Mycket folk framför mål skapade oreda i det svenska försvaret och spänningen var påtaglig.

Trots ett par finska chanser kom ingen kvittering. Sverige vann en otrolig kvartsfinal med 3-2 efter två sena mål i den sista perioden och är därmed klara för JVM-semifinal. Vilka Sverige får möta i semifinal är ännu oklart, och bestäms under natten.

Finland kommer att lämna JVM i Kanada med omedelbar verkan. För Sverige väntar två matcher till, en semifinal och en medaljmatch. Dessa matcher spelas i Halifax, där Sverige har sin bas och där man spelade sina gruppspelsmatcher.

Sverige spelar sin semifinal på onsdag och den sänds i Sveriges Television (SVT).

Sverige – Finland, 3-2 (1-1, 0-0, 2-1)

03:10 0-1 Oliver Kapanen (Ville Koivunen, Joakim Kemell)
16:55 1-1 Leo Carlsson (Ludvig Jansson, Filip Bystedt)
44:03 1-2 Niko Huuhtanen (Verner Miettinen)
56:33 2-2 Leo Carlsson (Filip Bystedt, Fabian Wagner)
58:55 3-2 Victor Stjernborg (utan assist)