Expekt

Kanada vann superfinalen mot USA med 5-6 efter förlängning. Efter en målrik final blev till slut Danielle Serdachny matchhjälte i förlängningen för att spela hem Kanadas 13:e VM-guld i historien.

Natten till måndag innehöll VM-finalen i damernas hockey-VM 2024 i USA. Hemmanationen som, precis som vanligt, mot Kanada i finalen där det var ett ungt och fartfyllt USA mot ett rutinerat och stjärnspäckat Kanada. I gruppspelet drog USA det längsta strået med 1-0 efter förlängning, i en målsnål tillställning. Men finalen skulle bli allt annat än målsnål.

Kanada tog ledningen efter sex minuter i matchen men bara två minuter senare kvitterade Laila Edwards (utsedd till turneringens MVP) för USA. I andra perioden återtog Kanada ledningen men USA gjorde sedan två raka mål för att ta ledningen för första gången i matchen till 3-2. Innan periodens slut klev dock Kanadas lagkapten Marie-Philip Poulin fram för att vara bäst när det gällde, där hon kvitterade till 3-3 precis innan andra periodpaus.

Den tredje perioden blev väldigt händelserik. Hilary Knight återtog USA:s ledning till 4-3 efter nio minuter i sista perioden och värdnationen såg ut att koppla ett grepp. Men exakt två minuter senare kvitterade Emily Clark för Kanada till 4-4. Två minuter efter Clarks kvittering steg nyss nämnde Marie-Philip Poulin fram igen och gav sitt Kanada ledningen till 4-5 med åtta minuter kvar att spela.

Men USA ville inte släppa ifrån sig guldet så lätt. I en fantastisk aktion bakom mål fick Lacey Eden fram en snabb passning in till Caroline Harvey i ”slottet” som kunde panga dit femman för USA och kvitteringen till 5-5. Det resultatet höll sig in till ordinarie matchtids slut och förlängning tog över i Utica.

Väl i förlängningen skulle Kanada vinna. Efter en onödig amerikansk utvisning, med för många spelare på isen, fick Kanada chansen i powerplay. I powerplay-spelets sista sekund kom avgörandet från Danielle Serdachnys klubba. 23-åringen högg på returen från Erin Ambrose backskott, något som gav resultat. Kanada vann damernas VM-final med 5-6 och man har därmed vunnit VM-guld för trettonde gången någonsin. USA slutar tvåa i sitt hemma-VM och Finland vann VM-bronset mot Kanada igår.