Expekt

Jonas Siegenthaler och Schweiz är klara för nationens fjärde VM-final i historien. Efter matchen hyllar backen sin assisterande tränare, svensken Tommy Albelin.
– Han är en ”mastermind”, säger New Jersey-backen Jonas Siegenthaler till VMhockey.se.

Schweiz är klara för final i hockey-VM 2024. Detta efter en straffseger mot Kanada i den andra VM-semifinalen. Efter 2-2 under full tid drog schweizarna det längsta strået i straffläggningen.

– Det känns jättebra. Det var inte lätt utan vi jobbade hårt för det. I slutändan handlar det om att vi inte förlorade kontrollen, vi var kvar i stunden hela tiden och höll uppe fokus. Sen vann vi på straffar, men det var aldrig någon panik. Vi jobbade hårt för varandra där ute, säger Jonas Siegenthaler i mixade zonen efter vinsten.

Backen själv, som spelat i NHL sedan 2018, har varit en av Schweiz bästa backar i defensiv zon med plus/minus-statistik på plus åtta. Han gjorde dessutom en stark defensiv insats mot Kanada i VM-semin.

– Det är mitt jobb där ute. Det är därför jag är här. Idag tycker jag att hela laget spelar väldigt stabilt i de bakre leden, och vi hjälpte vår målvakt mycket. Han hjälpte även oss. Våra forwards kom ner och hjälpte oss backar. Allt satt ihop som det skulle idag och vi tog hem segern tillsammans ikväll, säger Jonas Siegenthaler till VMhockey.se.

I Schweiz bås står svenske Tommy Albelin som assisterande förbundskapten sedan 2016/17. I en intervju med VMhockey.se från 2022 uttalade sig Albelin om varför han plockades in i den schweiziska staben, där just den schweiziska defensiven är till mångt och mycket hans ansvar.

– Mitt krut ligger på penalty kill men sen också på försvarsspelet genom mittzon och hem till eget mål. Där känner jag att jag kan bidra med det mesta. Medan Patrick (Fischer, förbundskapten) har mycket idéer framåt. Jag känner väl att jag hjälper till med den delen som jag tycker att jag själv kan. Det var därför de anställde mig, för att hjälpa de schweiziska tränarna med den defensiva delen. Sen har jag inte allt ansvar där, utan vi bollar ganska mycket. Men just fokuset på det defensiva spelet, det är väl där som jag har hjälpt Patrick mycket, i att vi måste få ett bra fokus på försvarsspelet och arbeta med det, sade Albelin då.

Den defensiva delen har inte gått att klaga på hos Schweiz, varken i gruppspelet, kvartsfinalen eller semifinalen. Tre insläppta mål på två slutspelsmatcher och totalt 15 under turneringen. Vilket är minst mål av samtliga lag i hela turneringen. Den schweiziske backen Jonas Siegenthaler, som känt Albelin länge, hyllar svenskens förmåga i båset.

– Han är ”the mastermind” bakom försvarsspelet. Han kör boxplay och han har ansvaret över oss backar. Om det kommer en situation där vi börjar känna panik så är han alltid den första som lugnar ner oss. Hans energi är väldigt lugnande, och det smittar. Han har alltid rätt vibes i rätt lägen, säger Siegenthaler till VMhockey.se om sin tränare.

Imorgon söndag väntar VM-final för Schweiz, den fjärde i historien. Senast man var där var 2018, då man förlorade guldet till Tre Kronor. Morgondagens match betyder mycket för schweizisk hockey.

– Det är ett bra tecken på att vi gör något bra. Om man jämför med laget från 2018 så är det många olika spelare i det här laget. Det visar att vi gör ett bra jobb i att få fram nya spelare och utveckla dem. Det här laget som vi har är är väldigt speciellt. De som kunde komma från Nordamerika kom hit och ville spela för landslaget, det säger allting. Alla njuter av att vara här och spela för Schweiz, vi är stolta över det, avslutar Siegenthaler till VMhockey.se.

Uppdaterad 25 maj, 2024