Expekt

Schweiz assisterande förbundskapten Tommy Albelin siktar på medalj i VM. I en exklusiv intervju med VMhockey.se berättar den tidigare stjärnbacken om förberedelserna inför VM, målet under mästerskapet samt om Johan Garpenlövs lösa förfrågan om jobbet som assisterande förbundskapten 2019.

Det börjar närma sig VM med stormsteg. Om tio dagar så startar världsmästerskapet i Finland där Helsingfors och Tammerfors står värdar för spektaklet. För Tommy Albelin och hans Schweiz så går man in i den fjärde förberedelseveckan inför VM och svensken, tillika den tidigare NHL-stjärnan, är nöjd med lagets förberedelser. Schweiz, som leds av förbundskaptenen Patrick Fischer, har försökt att slussa in lite yngre killar under de veckor som varit, i väntan på NHL-stjärnor och spelare från finallagen i schweiziska ligan i EV Zug och ZSC Lions.

– Vi har fortfarande inte fått in NHL-killarna eller killarna från finalen här borta men en del kommer på onsdag och en del på fredag. Så vi har ju försökt bygga stommen till VM genom de som varit med här i tre veckor. Och samtidigt försökt att få in lite föryngring och testat lite spelare för framtiden, som har fått vara med och känna på det. Vi har fått bra respons av killarna tycker jag, säger Tommy Albelin till VMhockey.se.

Finns det någon som sticker ut lite extra?

– Jag tycker att Noah Delemont har imponerat. Vi fick ett återbud tidigt och tog in honom. Han är född 2002 och kan spela JVM i augusti och han gjorde riktigt bra ifrån sig. På de här fem-sex matcherna så hade han fem poäng och bra plus/minus, så han imponerade rejält på mig, säger Albelin och fortsätter:

– Han har imponerat mest på oss för sitt mogna spel mot internationellt bra motstånd. Men han kommer inte att vara med i VM utan vi tog bort honom igår efter ett bra snack. Men han är något spännande för framtiden.

NHL-spelarna

Schweiz har presenterat några namn från NHL som kommer till spel under VM. Förutom San José Sharks stjärnforward Timo Meier så kommer några fler väletablerade spelare att ansluta direkt till VM. Däribland den tidigare draftettan Nico Hischier och hans lagkamrat i New Jersey Devils.

– Nico (Hischier) och (Jonathan) Siegenthaler dyker upp nu på fredag tror jag. Sen är det väl några fler namn. Jag tror att (Janis) Moser och Dean Kukan kommer redan på onsdag, säger Tommy Albelin.

Precis som Schweiz assisterande förbundskapten förutspådde så kommer Janis Moser (Arizona) och Dean Kukan (Columbus) ansluta till laget nu på onsdag. Det innebär att de blir spelklara till helgens Beijer Hockey Games i Stockholm och Avicii Arena. Efter intervjun så tillgängliggjorde sig även Detroits frejdige forward Pius Suter, som den sjätte NHL-spelaren i ordningen att vilja spela VM för Schweiz, men väntas då ansluta till mästerskapet i sådana fall.

– Sen får vi se vilka som åker ut i förstarundan av NHL-slutspelet med Kevin Fiala, Roman Josi och så där. Vi lär definitivt hålla några platser öppna om något händer, säger Tommy Albelin.

Schweiz som hockeynation

Schweiz har haft lite blandade resultat de senaste tio åren kan man säga. Som en hockeynation på uppgång under början- och mitten av 2010-talet så har det blandats och gett lite under den senaste tiden. Två VM-silver 2013 och 2018 är imponerande facit för Schweiz, som trots detta ibland har kritiserats i medier och av experter sedan det senaste silvret. Men en sjätteplats på världsrankingen vittnar om ett fortsatt starkt Schweiz, trots två kvartsfinalförluster i de två senaste världsmästerskapen (samt i OS).

– De var ju med i VM-final mot Sverige 2013. Sedan dess tycker jag nog att vi har fått in lite mer struktur i försvarsspelet så att vi kan mäta oss med de stora nationerna mycket oftare. När jag kom in så var det okej att nå kvartsfinal och nu måste vi vidare ett steg till och det är väl det vi känner, att vi måste hitta något sätt för att ta det här sista klivet, säger Tommy Albelin.

Något som blir extra viktigt för att ta nästa kliv och fortsätta ge det schweiziska folket fler framgångar är generationsskiftet enligt tränaren. Även om Schweiz fortsätter att producera en del talang till organisationer över Atlanten så måste det sättas en stomme i landslaget från den egna ligan. Där har Schweiz i många år förlitat sig på spelare som Andres Ambühl och Raphael Diaz bland andra. Spelare som börjar bli till åren, men som alltid gör ett bra jobb i landslagströjan.

– Vi har ridit en hel del på de här äldre spelarna ett tag nu, därför är det viktigt med en liten föryngring så att vi inte tappar en hel generation. Det är viktig att fler spelare får viss internationell erfarenhet och får känna på större matcher. Så att vi inte står där om två år med flera spelare som slutar, och så har vi en stomme spelare som inte har fått utbildningen och erfarenheten på en hög internationell nivå.

– Så vi försöker få övergången så pass smidig som möjligt genom att ge lite yngre spelare chansen här inför VM bland annat.

Hur trivs du själv i Schweiz och det ni har byggt upp?

– Väldigt bra. Vi har en bra grupp med Patrick Fischer, huvudtränaren, bland annat. Jag tycker att vi har svetsat ihop en bra spelidé under de här fem åren och diskuterar mycket fram och tillbaka gällande penalty-kill, powerplay och så vidare, säger Tommy Albelin.

– Vi spelade väldigt snabbt med snabba omställningar under VM i Köpenhamn (2018) och det är väl lite dit som vi vill hamna i år. Jag tycker att vi tappade det under ett par år men det är något som vi vill hitta tillbaka till, att utnyttja schweiziska hockeyspelares styrka som ligger i skridskoåkningen.

Albelins roll – och Tre Kronors intresse

Här i Sverige så förknippas Tommy Albelin med Djurgården men borta i Nordamerika så är det New Jersey Devils som har varit den tidigare backens hemvist i många år. Med NHL-debut för organisationen i slutet på 80-talet och sedan en spelarkarriär i Devils fram till och med 2006 (med några år i Calgary emellan), så är Albelin starkt förknippad med New Jersey Devils. Efter spelarkarriären så blev det tidigt en roll som assisterande tränare i organisationen, både i NHL och i AHL, något som varade i åtta säsonger.

Till säsongen 2016/17 så plockades Albelin upp av Schweiz alltså, som pekade ut sitt val av tränare för att stabilisera försvarsspelet, både på juniorsidan och herrsidan.

– Mitt krut ligger på penalty kill men sen också på försvarsspelet genom mittzon och hem till eget mål. Där känner jag att jag kan bidra med det mesta. Medan Patrick (Fischer) har mycket idéer framåt, säger Albelin och fortsätter:

– Jag känner väl att jag hjälper till med den delen som jag tycker att jag själv kan. Det var därför de anställde mig, för att hjälpa de schweiziska tränarna med den defensiva delen. Sen har jag inte allt ansvar där, utan vi bollar ganska mycket. Men just fokuset på det defensiva spelet, det är väl där som jag har hjälpt Patrick mycket, i att vi måste få ett bra fokus på försvarsspelet och arbeta med det.

– Det kan ta lite tid att få alla detaljer på plats och där kanske de inte hade det tålamodet tidigare. Men nu vet spelarna när de kommer vad som gäller, och där har jag nog bidragit lite.

Framgångarna för Schweiz och för Tommy Albelin har inte gått obemärkt förbi i Sverige. Ofta när man pratar gott om schweizisk landslagshockey (både U20 och herr) så nämns Albelins namn i förbifarten. Svenska Ishockeyförbundet har dock inte haft någon närmare kontakt med Albelin, enligt han själv. Även om en god vän hörde av sig för några år sedan.

– (Johan) Garpenlöv ringde mig lite löst när han tillträdde för tre år sen. Vi pratade snabbt men jag sa det att jag har ju två år till på kontraktet här i Schweiz och det förstod han. Och sen var det inte något mer än så, säger Albelin.

Tre Kronors nuvarande förbundskapten Johan Garpenlöv lämnar sin post efter VM och ger plats åt Sam Hallam som ska formera ett ledarteam med assisterande förbundskaptener (Stefan Klockare redan klar). Men Tommy Albelin, med två år kvar på kontraktet med Schweiz från första juni, har varken fått frågan eller ser det som sannolikt att han står i Tre Kronors bås inom snar framtid.

– Som jag ser det just nu så är det inget som är aktuellt.

Beijer Hockey Games

Allra närmast så väntar en häftig utmaning för Tommy Albelin och hans Schweiz. Efter att Ryssland blivit uteslutna ur Beijer Hockey Games i Stockholm så tilldelades Schweiz en plats. Detta för att möta Finland, Tjeckien och Tre Kronor som genrep inför VM.

– Det blir det första riktiga testet inför VM, absolut. Tjeckerna besegrade ju Tre Kronor med 9-3 såg jag och finnarna vet vi ju från OS att de spelar sitt strukturerade spel och backar hem med tre. Nej men det blir riktigt bra värdemätare för oss, helt klart, säger Albelin.

Nyligen avslutades en delturnering i Euro Hockey Tour när Czech Hockey Games gick av stapeln förra veckan. Då var Österrike en del av den deltagande kvartetten, och inte Schweiz. Men Albelin och hans Schweiz hade gärna deltagit även där, och hoppas på att fortsätta få vara en del av Euro Hockey Tour i framtiden.

– Vi hade gärna varit med i Czech Hockey Games också. Oftast spelar vi mot Frankrike, Lettland och Tyskland. Men om schweizisk hockey vill upp en nivå så måste vi spela de här turneringarna mot de bästa europeiska lagen såsom Tjeckien, Finland och Sverige.

– Vi hoppas på att motståndet vi bjuder på i Stockholm är tillräckligt bra för att de ska vilja ha tillbaka oss nästa säsong.

Det känns som en bra ingång för Schweiz, att nu ta sig in bland de fyra till Euro Hockey Tour?

– Ja precis, och det är en väg som vi behöver ta. Våra spelare behöver få matchning på den högsta internationella nivån oftare för att bli bättre. Vi kandiderar nog mot Tyskland där som har haft några bra år senaste tiden. Men det finns ju även andra lag som är där uppe. Det beror ju på vilka som håller i det och vad de vill göra.

Förväntningarna inför VM

Två VM-silver på 2010-talet och en uppgång resultatmässigt under hela 2000-talet har fått Schweiz att kunna slå sig lite mer på bröstet. Med en högre produktion spelare till NHL och en bra inhemsk liga så är det ofrånkomligt att schweizisk hockey ändå tillhör toppnivån i världen. Och det är den inställningen som Tommy Albelin vill att Schweiz ska ha in till varje turnering, även till VM 2022 i Finland.

– Som jag sagt tidigare: Kvartsfinal var vårt mål förut men nu ska vi ta medalj. Det är målet som vi alltid ska ha, att få med oss någon medalj hem.

– Men sen är det ju så att vi måste ta oss till kvartsfinal till att börja med. Och för att nå medalj så måste vi ju vinna kvartsfinalen, vilket vi inte har gjort de två senaste mästerskapen. Så vi måste ju hitta något sätt att hitta vidare till semifinalen för att sedan nå final, säger han.

Schweiz tillhör Grupp A som kommer att spelas i Helsingfors. Där ställs man mot Kanada, Kazakstan, Italien, Danmark, Tyskland, Slovakien och Frankrike i en grupp som är fullt möjlig att vinna. Tommy Albelin tror på att Schweiz kommer att utmana om gruppsegern och tycker att det ska vara så, även om han gärna trycker på att alla matcher blir tuffa.

– Vårt största hot i gruppspelet, det är ju Kanada. De andra matcherna, det är matcher som vi ska vinna om vi ska spela på högsta nivå.

– Men Danmark är ju spännande. De slog ju oss i OS och har börjat spela ett stabilt försvarsspel och med en bra målvakt och några andra rätta spelare in så kan de bli farliga. Men det blir ju inga lätta matcher alls i gruppspelet, men det är matcher som vi behöver vinna, avslutar Tommy Albelin till VMhockey.se.

Världsmästerskapet spelas i Finland 13-29 maj. Grupp A spelas i Helsingfors medan Tre Kronors grupp (Grupp B) spelas i Tammerfors.

Uppdaterad 3 maj, 2022