Expekt

Att resa med flyg är idag ett mycket omtalat ämne, speciellt när det handlar om resor till närliggande länder. I och med detta har jag skapat en guide för hur du kan resa med tåg till Hockey-VM i Bratislava (Slovakien). Då jag själv rest en del med tåg i Europa så hoppas jag kunna uppmärksamma fler att göra detsamma, till exempel när de ska heja fram Tre Kronor.

Såhär ser reserutten ut till Bratislava:
Stockholm-Köpenhamn
Köpenhamn-Hamburg
Hamburg-Wien
Wien-Bratislava

Första steget på resan är med SJ till Köpenhamn. Om vi antar att du åker från Stockholm så kostar det från 195 kr och resan tar strax över 5 timmar.

Andra steget är att resa från Köpenhamn till Hamburg och denna resa kan du boka via Bahn.de. Det är det danska bolaget DSB som kör sträckan, men enligt min åsikt är det smidigare att beställa via Deutche Bahn´s hemsida. Resan till Tyskland tar lite mer än 5 timmar och kostar från 30 euro.

Från Hamburg finns det sedan några olika möjligheter, allt beroende på hur mycket tid du har eller vad det får kosta. Vi har valt att fokusera på den som går snabbast.

Antingen så övernattar du i Hamburg eller så tar du nattåget till Wien. Jag skulle rekommendera nattåget. Biljetten kostar från 40 Euro och resan tar ca 12h. Denna köper du på ÖBB (Österrikiska tågbolaget). Detta blir billigare än att bo på hotell i Hamburg.

Total restid: 22h
Total reskostnad från: 90 Euro

Ska du följa Sverige genom hela turneringen kan det hända att du behöver åka till Košice för att se deras kvartsfinal. Om så är fallet finns det bra möjligheter att åka tåg dit med ZSSK Slovakrail. Resan tar ungefär 5 timmar. Priset får ja inte fram vid en sökning på deras hemsida utan uppmanas att ringa deras kundtjänst. Dock lyckades jag hitta en lista med fasta priser och denna visar att det kostar ca 19 Euro för denna resa.

Jag har själv åkt till Hamburg och med ÖBB mot Basel och anser att tågen är av god standard. Nattåget mot Basel hade jag en egen kupé och det var väldigt fint. Har ej åkt mot Wien så kan inte uttala mig specifikt om detta. Jag har åkt igenom Slovakien, men inte med ZSSK Slovakrail, så kan inte heller uttala mig om dessa.

Tips när man åker längre sträckor med tåg:

  • Prova att söka på olika dagar och tider för att hitta bästa biljettpris
  • Boka resan minst 2 månader i förväg, det är då du kan få de bästa priserna
  • Bryt ned resan i delsträckor och jämför pris (ex där byten brukar förekomma)
  • Att ta med sig lite kontanter kan underlätta, då vissa tåg eller tågstationer inte tar kort
  • Ha med vatten, energy bars och powerbank ifall att detta skulle behövas
  • Upp till fem personer går det fint att boka resan själv på Bahn.de. Är man fler som vill åka så får man antingen dela upp sig på flera bokningar, eller gå via en resebyrå.

Resurser:
Vill du inte boka själv så kan du använda dig av Centralens resebyrå i Kalmar för att hjälpa dig, men kostar såklart lite extra.

Det finns en tåggrupp på facebook som heter Tågsemester med fler än 58 000 medlemmar som är väldigt duktiga på att resa med tåg och som kan ge bra tips.

Vill du läsa mer och jämför mängden utsläpp för resor så kan vi rekommendera denna artikel av svt.se.

Jag önskar er en trevlig resa.

Uppdaterad 2 februari, 2023