Expekt

Senast det begav sig med VM för hockeyälskarna var 2019 i de slovakiska städerna Kosice och Bratislava. Nedan minns vi tillbaka på hur Tre Kronor stod sig i turneringen och även hur den stora överraskningen Finland kunde knipa sitt tredje VM-guld i historien.

Sveriges turnering

Truppen:

Sverige hade ett stjärntätt landslag för året och gick in i turneringen som regerande världsmästare efter VM-guldet 2018 i Danmark. På målvaktssidan kunde Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg formera en stark trio i Jacob Markström, Henrik Lundqvist och Jhonas Enroth. 

Även backsidan såg väldigt stark ut inför turneringen där stjärnor som Oliver Ekman-Larsson, Mattias Ekholm, Erik Gustafsson och Adam Larsson anslöt till truppen och får anses som de starkare namnen på backsidan.

Även på forwardssidan anslöt några tunga namn till VM. Elias Pettersson hade gjort stor succé under sin första säsong med Vancouver Canucks i NHL och hade möjlighet att spela VM. Även William Nylander, Patric Hörnqvist, Oskar Lindblom och Elias Lindholm är namn som spetsade till den svenska truppen rejält.

Med en stark trupp i allmänhet och en stark målvaktssida i synnerhet sågs Sverige rättmätigt som en av favoriterna till att åtminstone ta medalj i mästerskapet.

Gruppen:

Tre Kronor hamnade i Grupp B under Världsmästerskapet 2019 i Slovakien. I sin grupp hade man en av förhandsfavoriterna i Ryssland men även svåra nationer som Tjeckien och Schweiz. Förutom de lite svårare nationerna ställdes man även mot grannlandet Norge samt Lettland, Italien och Österrike.

Sverige spelade hela gruppspelet i den slovakiska staden Bratislava och inledde mot Tjeckien. Publikstödet på matchen var stort, från tillresta svenskar, men även tjeckerna hade ett stort stöd med tanke på närheten till Slovakien. Tre Kronor fick dock ingen drömstart på turneringen då man förlorade premiärmatchen med 5-2 mot ett starkt Tjeckien.

Efter premiärförlusten studsade Tre Kronor tillbaka och tog tre raka storsegrar mot Italien, Norge och Österrike. Till de tre matcherna hade Sverige en målskillnad på 26-2.

Detta följde man upp genom att ta två uddamålssegrar mot Schweiz och Lettland innan man föll i gruppavslutningen mot Ryssland med 4-7. 

Efter den totala poängräkningen slutade Tre Kronor som trea i Grupp B efter grupptvåan Tjeckien och gruppettan Ryssland.

Slutspelet:

Det svenska slutspelet slutade tvärt i kvartsfinalen. Där ställdes Tre Kronor mot rivalen Finland. De finska lejonen hade imponerat stort som lagmaskin under gruppspelet och överraskat många, vilket man även gjorde i kvartsfinalen mot Tre Kronor. 

Finland tog överraskande ledningen i matchen men sedan tog Sverige över matchen och hade ledningen med 3-1 i början av den andra perioden. Inom tio minuter hade dock Finland både reducerat och kvitterat matchen. Innan den andra periodens slut fick dock Sverige det sista ordet för den här gången när Erik Gustafsson dunkade dit 4-3.

Den sista perioden blev rafflande och det dröjde ända till den 19:e spelminuten innan Finland kvitterade och tog matchen till förlängning.

I förlängningen avgjorde Finland matchen och skickade hem Tre Kronor från VM. Sveriges turnering slutade alltså i kvartsfinalförlust mot den stora rivalen.

Vinnarna

Finland stod för en av de största skrällarna i den moderna hockeyhistorien när man vann VM-guldet 2019. Inför turneringen sågades det finska laget runt om i världen och ansågs vara ett av de sämsta lagen som Finland ställt på benen i ett mästerskap. Men ack så fel alla hade. Det var just LAGET som gjorde det för de finska lejonen under året. Hänförda av lagkaptenen Marko Anttila tog man sitt tredje VM-guld i historien. Finland hade bara drygt en handfull spelare från NHL och AHL, men i övrigt bestod guldtruppen av spelare från de europeiska toppligorna, bland annat KHL, SHL och SM-liiga.

Vägen till guldet gick via en andraplats i Grupp A bakom Kanada. Sedan slog Finland som bekant ut Tre Kronor i kvartsfinalen innan man vann mot Ryssland med 1-0 i den efterföljande semifinalen.

Den stora finalen spelades mot Kanada. Kanadensarna hade varit överlägsna i sin semifinal mot Tjeckien och visat under turneringens gång vilken hög kvalitet de höll. Men i finalen blev Finland för starka. Efter två mål av lagkaptenen Marko Anttila samt ett av Harri Pesonen kunde Finland ta en 3-1 seger och titulera sig världens bästa ishockeylandslag 2019.

Kanada fick alltså nöja sig med ett silver i VM och Ryssland knep bronset efter sin match om tredjepriset mot Tjeckien.

All Star-team i VM 2019

Flera stjärnor ställde i vanlig ordning upp för sina länder under VM. Sverige hade flertalet av dem, och övriga länder likaså. Men till varje VM-turnering tar en jury ut de spelare som utmärkt sig mest under turneringens gång, ett så kallat All Star-team. Denna gång hittar vi en svensk poängligavinnare i stjärnfemman. En annan svenskbekanting bland turneringens sex bästa spelare var finländaren Mikko Lehtonen, som under samma säsong spelade för HV71 i SHL.

Målvakt:

Andrei Vasilevskiy, Tampa Bay Lightning

Backar:

Mikko Lehtonen, HV71
Filip Hronek, Detroit Red Wings

Forwards:

William Nylander, Toronto Maple Leafs
Mark Stone, Ottawa Senators
Jakub Voracek, Philadelphia Flyers