Foto: Bildbyrån

Årets världsmästerskap går att summeras på en mängd olika sätt och ett av detta är med hjälp av siffror och statistik. Här har Tre Kronor gjort ett mycket bra mästerskap, där spelare från truppen ligger i toppen av flera olika listor. Den största enskilda framgången har William Nylander haft, som trots ett uttåg i kvarten lyckades vinna hela turneringens poängliga.

Nylander är den första svensken sedan 2007 som vinner poängligan och tangerar även med sina 18 poäng (5+13) Nisse Nilssons 57 år gamla rekord för antal poäng gjorda av en svensk i ett och samma mästerskap. 23-åringen gjorde även flest assist av alla spelare och hade även den bästa teknings-procenten, tätt följd av lagkamraten Anton Lander.

Den enda listan som stjärnan inte finns med i toppen på är den över målgörare. Här återfinner vi istället en annan svensk på delad andraplats med sju mål i turneringen. Denna placering intar Patric Hörnqvist tillsammans med USA:s Alex Debrincat.

Både IIHF och media har fått rösta fram de spelare som de anser gjort allra starkast insatser i turneringen. Även här återfinns Nyllet ihop med storstjärnor från lagen som nådde semifinal.

IIHF:s val av bästa spelare under VM 2019:

Bäste målvakt: Andrei Vasilevski, Ryssland
Bäste back: Filip Hronek, Tjeckien
Bäste forward: Nikita Kucherov, Ryssland
MVP: Mark Stone, Kanada

Medias All Star-lag:

Målvakt: Andrei Vasilevski, Ryssland
Backar: Filip Hronek, Tjeckien och Mikko Lehtonen, Finland
Forwards: Mark Stone, Kanada, William Nylander, Sverige och Jakub Voracek, Tjeckien

Om artikelförfattaren:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här