Expekt

Tyskland och Schweiz gör upp om femteplatsen under VM i Utica. Femteplatsen är extra viktig för nästa säsong. Nedan förklarar vi varför. Se även matchdagen och spelschemat för den enda placeringsmatchen i VM.

Under damernas hockey-VM brukar placeringsmatcher vara en vanlig företeelse. Under förra säsongen fick Sverige spela två placeringsmatcher för att till slut missa femteplatsen på målsnöret bakom Finland. Men till årets turnering har Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) bara valt en placeringsmatch, mellan de två bäst rankade förlorarna från kvartsfinalerna. Femteplatsen i VM är viktig av den anledningen att vinnarna av femteplatsen får spela i Grupp A till nästa VM, för att därmed vara ett av de bättre rankade länderna. A-gruppen är bättre rankade än B-gruppen och från A-gruppen är man garanterad kvartsfinal.

Inför kvartsfinalförlusten mot Kanada var Sverige tvingat att vinna för att kunna nå Grupp A, detta då Sveriges ranking (7) var för dålig för att spela den enda placeringsmatchen i VM. Förlorarna i kvartsfinalen mellan Finland (4) och Schweiz (5) samt Tjeckien (3) och Tyskland (6) skulle spela placeringsmatch. Och efter gårdagens kvartsfinaler kan vi konstatera att Tyskland och Schweiz gör upp om placering fem i dam-VM 2024.

Länderna möts på semifinaldagen, den 13 april. Där man tekar igång sin placeringsmatch 17:00 svensk tid. Vinnarna där får alltså spela i Grupp A till damernas hockey-VM 2025 medan förlorarna får ställas mot Sverige i Grupp B.

Spelschema placeringsmatch

13 april 2024:
Schweiz – Tyskland
17:00