Expekt

Norges damlandslag i ishockey spelar i toppdivisionen till säsongen 2024/25. Efter fem bra matcher i B-VM är Norge ett av två länder till damernas hockey-VM 2025 nästa år.

Även om A-divisionen avgjordes i april i Utica (USA) så var inte landslagssäsongen över för damlandslag för det. Den 21-27 april spelades damernas hockey-VM i Österrike, där andradivisionen (också kallat B-VM) avgjordes. De sex lagen spelade ett rent gruppspel där ettan och tvåan i gruppen avancerar till A-VM till nästa år. Efter fem matcher vardera stod Norge slutligen som segrare i gruppen. Norskorna vann alla fem matcher (tre på övertid) och vann därmed sin grupp före Ungern. Men ungerskornas andraplats räcker också till spel i A-divisionen till nästa år, då två lag ska ersätta Danmark och Kina till nästa års VM.

Frankrike, Österrike och Nederländerna lyckades inte ta sig till A-divisionen men man säkrade platsen i B-VM till nästa år medan Sydkorea degraderas till Division 1B (tredjedivisionen). Damernas hockey-VM 2025, alltså A-divisionen, spelas i Tjeckien där Damkronorna spelar i Grupp B mot Norge, Ungern, Japan och Tyskland.

Sluttabell Division 1A (B-VM)

  1. Norge, 12p (uppflyttade till A-VM 2025)
  2. Ungern, 11p (uppflyttade till A-VM 2025)
  3. Frankrike, 10p
  4. Österrike, 7p
  5. Nederländerna, 5p
  6. Sydkorea, 0p (nedflyttade till Division 1B 2025)