Expekt

Sverige vann mot Finland i Tammerfors efter straffläggning. En av det finska folkets stora hjältar, i form av Marko Anttila, känner besvikelse efter förlusten. Även om han tror att Finland kommer tillbaka på fötter snabbt igen.
– Vi måste se det här som en lång turnering och som ett läge att förbättra saker och det kommer vi göra, säger bjässen till VMhockey.se.

Det blev en rysare i Nokia Arena när värdnationen Finland tog emot Tre Kronor under onsdagen. Efter ett svenskt ledningsmål i den första perioden och sedan kvittering och vändning från Finland i den andra, så kunde Joel Kellman skicka matchen till förlängning och straffar i den tredje. Där drog Tre Kronor det längsta strået efter att Magnus Hellberg räddat alla straffar.

Finlands assisterande lagkapten tillika guldhjälte från VM 2019 och OS 2022, Marko Anttila, stannade till hos VMhockey.se efter matchen. Och han upplevde matchen som en jämn sådan, med olika ansikten.

– I den första perioden så var Sverige bättre än oss. De åkte mer skridskor och vi var lite nere mentalt eller något, jag vet inte. Men de hade den första perioden. Men den andra perioden var väldigt bra från vår sida där vi var bättre, säger han till sajten och fortsätter:

– Men i den tredje så var det jämnt, och sen blev det förlust. Det är såklart ingen bra känsla just nu, men vi måste komma tillbaka och bli bättre till nästa match.

Känslan var att Tre Kronor pressade på rejält för en kvittering i tredje perioden, något man lyckades med. Men Sverige behöll också trycket på Finland och skapade fler farligheter mot slutet.

– Jag tycker nog att vi var lite bättre i tredje perioden än i första. Men det är klart, de får alldeles för många målchanser under den första halvan. Men jag tycker ändå att den tredje perioden var jämn, och vi hade chanser att avgöra matchen också, säger Anttila.

En nästintill fullsatt arena i Tammerfors (med många tillresta svenskar) fick se Magnus Hellberg rädda Finlands sista straff som därmed bärgade en svensk seger. Finlands första förlust i VM hittills. Men det går ingen nöd på spelarna i hemmanationen, som vet vad som gäller i dessa turneringar.

– Det är alltid en besvikelse att förlora. Men vi måste se det här som en lång turnering och som ett läge att förbättra saker och det kommer vi göra, avslutar Anttila till VMhockey.se.

Uppdaterad 18 maj, 2022